perjantai 9. toukokuuta 2014

Klinikalla

Tänään oli siis klinikkapäivä.
Olin hyvissä ajoin tallilla, klinikalla puolestaan aikataulu oli hieman myöhässä joten kävin Lotan kanssa pienellä maastokävelyllä ennen lääkäriä.

Pikku herkuttelua ennen piikkejä...
Kävelytin Lottaan ensin klinikalla sisällä kovalla lattialla pientä ympyrää, oli ihan puhdas. Sitten juoksutettiin maneesissa suoralla käyntiä ja ravia sekä ympyrällä kaikki askellajit. 
Lotta totteli niin hienosti, se on oppinut juoksemaan liinassa kivasti.

Lääkärin mielestä Lotta ontui selvästi oikeaa etujalkaa ulkojalkana, eli vasemmassa kierroksessa, ravissa. Ontuma oli 1,5/5. Käynnissä, laukasssa ja oikeassa kierroksessa puhdas. Takapää toimi kuulemma oikein hyvin.

Taivutettiin jalka alaosasta ja reagoi voimakkaasti. Eläinlääkäri arvioi, että kipukohta on vuohisnivelessä. Se puudutettiin ja kokeiltiin juuoksuttamista jonkin ajan päästä uudestaan. Lotta piti myös rauhoittaa puudutusta varten, joten se oli melko unelias kun piti juosta ja sain tehdä oikein töitä että sain sen liikkeelle, piiskan heilutus ja kunnon viuhuna ei pelottanut sitä tippaakaan :)

Ell arveli, että puudutuksesta saatiin 90 prosentin vaste, joten kipukohta löytyi aika helposti. Niveltulehdus siis diagnoosina. Myöskään aikaisempi toinen kipukohta eli ruununivel/kavioluun takaosa ei ollut enää kipeä johtuen ilmeisesti kengityksen muutoksista, kantaa on saatu tuettua nyt hyvin. Tässä vaiheessa suositeltiin siksi paikallista hoitoa, eli kortisonia ja kipulääkäkettä Tildrenin sijaan. Jos kortisoni ei auta tai on lyhytvaikutteinen, niin sitten voidaan laittaa Tildren.

Niinpä Lotta piikitettiin ja nyt syödään kuurin kipulääkettä, kävellään pari viikkoa ja sitten palataan normaaliin. Takaisin tositoimiin pääsee, jos siis kaikki menee hyvin, nopeammin kuin Tildrenin jälkeen.

Mä oon niiiiin väsynyt.

Tavallaan hyvät tulokset siis. Tällä kertaa ei otettu kuvia lainkaan, sillä niitä otettiin runsaasti puoli vuotta sitten ja muutoksia ei siinä ajassa luultavasti ole tullut. Seuraavat kuvat sitten syksyllä, jos tarvis. Lääkärin mukaan Lotan jalassa on melko lievä muutos kuitenkin, ei varsinaisesti rikkoa vaan alkua, joten tulehdukset on tärkeä hoitaa pois.

Pikku lapuilla pestiin Lotan jalka ja se otti neitiä kovasti päähän. Rauhoite vei kuitenkin voimat.
Niin kurjaa kuin se onkin että hevonen sairastaa, niin päivästä jäi kuitenkin hyvä mieli.  Ell oli kirjannut papereihin "erittäin hienossa kunnossa oleva hevonen", ja täytyy kyllä sanoa, että Lotta on nyt tosi hienossa kunnossa. Mistään lihaksista, selästä tms. ei löytynyt mitään kipua tai poikkeavaa, oli lihaksiltaan symmetrinen (aina ennen sanottu jonkin verran toispuoleiseksi). Kivaa, että kengitys on auttanut.

Hassuinta ja liikuttavinta oli se, että mun täytyi itse klipata Lotalta alue kaulasta ja jalasta. Se ei kertakaikkiaan halunnut että hoitaja tulee lähellekään sen klipperin kanssa. Kun otin sen omaan käteeni Lotta näytti hetken epäluuloiselta (sitä ei ole kai koskaan klipattu), mutta antoi mun sitten ihan rauhassa klipata. Tää tuntui kyllä niin hyvältä. Mun ihana ihana mussukkani luottaa muhun, ei parempaa vois olla.

Voi että mä toivon nyt että piikitys auttaisi!

PS. Ai niin, ja kyselin siitä, miksi hevonen on alkuratsastuksessa niin jäykkä ja huono ja sitten vertyy hyväksi. Lääkärin mukaan se on todella yleistä. Ihmiset eivät oikein osaa edes ajatella että hevonen on sairas. Jos se verryttelyn jälkeen liikkuu oikeinpäin, painoa takaosalla ja hyvällä kuolaintuntumalla, niin silloin se usein liikkuu puhtaasti, vaikka sillä olisikin vaikka niveltulehdus. Kuolain antaa tukea ja takaosalla oleva paino helpottaa myös etujalkoja. Jos hevosta ei juoksuta, niin silloin ei helpostikaan näe, että se onkin epäpuhdas. Sitten vasta ostotarkastuksessa hevonen voikin olla yllättäen epäpuhdas vaikka omistajan/myyjän mielestä se ei olisi koskaan ennen ontunut.


11 kommenttia:

 1. Hieno juttu, että tavallaan positiivisia uutisia! Vaivat on helpompi hoitaa pienempinä ennen kuin niistä tulee mahdollisesti jopa liiankin isoja hoidettavaksi.
  Tsemppiä paranemiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ehkä hassulta sanoa, että oli hyviä uutisia, mutta ehkä odotin pahempia. Päästiin nyt vaan piikityksellä, nopeampi, helpompi ja edullisempi keino, kortisonia joykut karsastavat, mutta kyllä se Tildrenikin on varmaan vahvaa kemikalia ja sitä menee sitten koko kroppaan kun tämä on paikallinen hoito. Toivon tosiaan että tämä tepsisi nyt edes puoleksi vuodeksi...

   Poista
 2. Kiva juttu, että ainakin jokin vika löytyi. Tsemppiä toipumiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu oli hyvä että löytyi kohtuu helposti! Ja parin viikon päästä sitten nähdään, auttoiko.

   Poista
 3. Hyvä, että saadaan hoidettua noin alkuvaiheessa. Ei 15-vuotias vielä kouluhevoseksi niin vanha ole, ja ell oli varmasti oikeassa siinä, että pientä vaivaa ei huomata (tai ei haluta huomata), jos vain ratsastetaan ja uskotaan parasta. Useinhan sanotaankin, että kaikista hevosista löytyy jotain fyysistä kun tarpeeksi tutkitaan. Mutta parempi, että tutkitaan ja hoidetaan kaikki mitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niistä monesta tosiaan vikoja löytyisi, jos tutkittaisiin, esimerkiksi tuollaiset kulumat vuohisnivelissä ovat todella yleisiä. Mutta se miten hevonen niihin reagoi, on melko yksilöllistä ja vaihtelevaa, eikä edes ennustettavissa, joten päivä kerrallaan mennään!

   Poista
 4. Kiva kuulla etta ongelma selvisi. Me odotellaan viela niita kuvia niin nahdaan mita on oikeasti vialla...tsemppia vain toipumiseen teille sinne.

  VastaaPoista
 5. Kyllä mä tosiaan arvasi, että nivelvaiva on palannut, vaikka jollain tavalla tuntui hiukan erilaiselta, esimerkiksi nivel ei ollut yhtään lämmin. Mutta tulehdus ei nyt varmaan ollut ehtinyt niin pahaksi. Pidän peukkuja ettei teillä ole ainakaan mitään isoja muutoksia!

  VastaaPoista
 6. Hyvä että tuli selkeä diagnoosi jolle on olemassa hoito joka yleensä tepsii oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Hiukan pelkäsin, että jos on jotain epämääräistä ja aletaan tutkia kaikkia jalkoja, selkää ja ties mitä, niin laskuhan nousee helposti nelinumeroiseksi, eikä silti välttämättä saa mitään selville. Ell:n mielestä tapaus oli kuitenkin selkeä. Niistä kiimoista sanoi, että voivat kyllä johtaa jopa joissain tapauksissa epäpuhtaaseen liikkeeseen, mutta Lotan tapauksessa jo toispuoleinen ontuma osoitti, että jostain muusta on kyse. Nyt vain toivon, että piikki auttaa!

   Poista
  2. Varmasti auttaa ja jos ei niin yleensä viimeistään toinen piikityskerta tehoaa, näin olen ymmärtänyt kun olen Ell:ä haastatellut aiheesta.

   Poista