keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Talven riemuja

Helmikuuta mennään jo, ja ihanasti on tullut valoa iltoihin. Kun vielä päästäisiin eroon tuosta jäästä...

Tammikuussa päästiin treenaamaan hankeen ihan kunnolla. Jossain vaiheessa Reinon hankikiintiö tuli täyteen ja se ei halunnut edes kävellä hangessa enää. Vaikka se olisi ollut niin hyvää jumppaa herra pullerolle.
Nuori herra oli päässyt keräämään vähän turhan paljon massaa pihatossa, vapaan heinän äärellä. Ei se mitenkään jumiin ollut silti hankitreenistä mennyt, koska meno maistui varsin hyvin sekä auratulla tiellä, että maneesissa. Lumi vaan oli aivan liian syvää hänen töpöjaloilleen. Ja maha painoi.

Annika Mäki Photomasta kävi ottamassa näitä ihania kuvia eräänä kylmänä aamuna. Hieno, sininen hetki! Mikä kuvista on suosikkisi?

Tammikuussa jatkettiin myös meidän viikottaisia koulutreenejä ja Reino oli tasaisen hyvä koko ajan. Lisääntyvä massa (lue läski) aiheutti tosin huolta. Kuun lopussa vein sen oikein eläinlääkärin nähtäväksi, ja tuomio oli, että pois vapaalta heinältä. Olin itse ollut jo jonkin aikaa samaa mieltä, mutta kaipasin tukea päätökselle, joka oli kuitenkin henkisesti mulle aika vaikea, koska pihatossa oli niin monta muuta hyvää puolta, kuten kaverit.


1. Hankijumppaa. Reinolle saattoi tulla hiukan hiki tämän jälkeen...
2. Ihanasti aurinko näkyy tuolta metsän takaa. Alkuraveja.

3. Tämä on ehkä mun suosikkini näistä. Hanki ei näytä niin syvältä tässä, mutta aika vaikea siinä oli ratsastaa ja saada hevonen avuille sinä lyhyenä hetkenä, joka oli aikaa ennen kuin hevonen hyytyi ja kuvaaja jäätyi.
4. Reino painaa menemään.
5. Vähän kuolaimen alle painuu ja kuulen päässäni valmentajan sanat: käsi eteen, nenä ylös!
6. Oho, uups, pitää oikein tarpoa että pysyy pystyssä!
7. Laukka oli hieman holtitonta! Mutta nämä värisävyt! Ihan mahtavan upeita. Reino sointuu maisemaan kerrassaan upeasti.
8. Voi tuota pulleromasua!
9. Tämä on mun mielestä myöskin niin ihana kuva. Jotenkin tulee mieleen lännen elokuva, en tiedä miksi.


Helmikuussa Reino sitten muutti talliin. Se ei ollut sen kummempi operaatio, kuin talutin pihan poikki ja vein karsinaan. Paikka oli Reinolle tuttu, koska se on siellä ollut joka päivä hoidettavana ja varustettavana. Ainoa ero, että nyt se on siellä yötäkin ja tarhassa päivät. Ja heinä on rajoitettu 8-9 kiloon päivässä.  Vähennetään vielä, jos muutosta ei synny. Voi poni parkaa! Nyt, 20 päivää myöhemmin poni näyttää kyllä jo huomattavasti paremmalta, ja pikkuhiljaa tähdätään kohti hoikempaa olemusta. Onneksi tilanne ei ollut mikään ihan mahdoton vielä, mutta parempi puuttua tilanteeseen ajoissa. Heinä on tänä talvena ilmeisesti niin energiapitoista, että moni hevonen on lihonnut yllättävän paljon.

Koulutreenit ovat jatkuneet normisti. Valmentaja kävi kerran selässä, ja totesi ponin menneen hyvin eteenpäin. Reino pääsi myös kerran hyppäämään ja yllätti meidät ponnaamalla sitä paremmin, mitä korkeammalle puomit nousivat. Ehkä sillä on sittenkin estelahjoja!

16 kommenttia:

 1. 1,3 ja 9 Hienoja kuvia kaikki.Kimo hevonen ja kaunis talvimaisema, ihan parasta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kimo sopii tosiaan talvimaisemaan ihanasti ja kuvaaja on todella taitava, kelitkin kohdallaan!

   Poista
 2. Ihania kuviaa! Vaikea valita parasta, mutta ehkä tuo numero 2 vie voiton

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ookin, Annika Mäki on kyllä ihan mahtava kuvaaja. Tuossa kuvassa nuo auringonsäteet on niin ihanat.

   Poista
 3. Upeita kuvia, minun suosikit 1 & 4. Minun hevonen syö 9-10 kg esikuivattua päivässä, eli melkein saman verran kuin Reino nyt uudella dieetillään ja silti se on jostain nyt kehittänyt taas aikamoisen pötsin ja nyt taas kiristetään tarkasti siihen 9 kg määrään neljään annokseen jaettuna. Tämä toki on hyvä rehunkäyttäjä, eikä kasvuikäinenkään enää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen punninnut Reinolle 8 kilon heinät esikuivattua (todella kuivaa), ja lisäksi annan pienen väliheinän joka noin kilon. Heinät jaetaan noin 4-5 kertaan vuorokaudessa, tallin puolesta saa kolme kertaa, mutta itse annan tästä annoksesta hiukan ennen ratsastusta ja ratsastuksen jälkeen. En osaa sanoa mitä pihatossa söi, mutta veikkaan että veteli paaaaaljon tuota enemmän. Pysyi ihan hyvässä kunnossa tähän saakka, mutta nyt yhtäkkiä lihosi ihan muodottomaksi. Luulen että syynä on se, että siirryttiin viimekesäisiin paaleihin, alkusyksystä syötettiin vielä ylivuotista eli edelliskesäistä ja siinä oli varmaan vähemmän sokeria. Ja toki myös hevosen täyttäessä kuusi sen kasvu varmaan loppui ja kulutus siinäkin mielessä väheni. Toivotaan että alle 8 kilon ei tarvitse mennä, pelkään että kostautuu sitten vatsahaavalla tai hiekansyönnillä. Saa olla hiukan pyöreä mielummin. Mutta tuota rajantonta syöntiä ei vaan enää voinut jatkaa. Niin harmi, kun pihatto oli muuten todella kiva, nuoria hevosia seurana ja jatkuvaa puuhaa (lue loimien repimistä :D) muiden kanssa päivät pitkät.

   Poista
 4. Kakkonen on tuon auringon takia mun suosikki, mutta myös 1., 3. ja 9. Kaikki ne on hienoja koska Reino <3

  VastaaPoista
 5. Hyvä ratkaisu siirtää talliin. :) Lihavuus on todella epäterveellistä.
  Rippe syö nyt 7-8kg riippuen heinän kosteudesta (se vaihtelee jopa saman paalin sisällä, joten käsituntumalla mennään) ja lisäksi 2kg olkea sekä 0.5kg heinäpellettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se epäterveellistä, eikä muuta vaihtoehtoa ollut, mutta harmillista tosiaan kun pihatossa oli niin monta muuta hyvää puolta. Harmittaa pitää hevosta yksin tarhassa, toivon että siihen löytyy jossain vaiheessa joku ratkaisu, yhtä ahmatti tarhakaveri esimerkiksi. Hyvältä kuulostaa tuo Rippen dieetti. Olkeakin pohtinut, mutta katsotaan miltä alkaa näyttää tällä rehustuksella, parempaan suuntaan kyllä menossa jo.

   Poista
 6. Ainiin! Mun suosikkeja on kolme ekaa kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, niin taitaa olla munkin. Mutta juuri tuosta ykköskuvasta mä sain melkein slaagin kun sen näin että ei herranjumala miten paksu tuo hevonen on. On se kyllä tuosta jo laihtunut aika paljon. Oli tuossa varmasti kaikkein paksummillaan. En kyllä ikinä enää halua sitä noin paksuna nähdä, huhhuh.

   Poista
 7. Varmasti ihan oikea päätös tuo talliin muuttaminen ja pääsitte helpolla, kun ei tarvinnut vaihtaa edes tallipaikkaa! Eipä sekään onnellista hevosen elämää ole, jos sairastuu vaikka kaviokuumeeseen tai nivelrikkoon. Ja onneksi normi-conniksilla tuntuu olevan sellainen elämänasenne, että kaikki on ihan jees, kunhan perustarpeet täyttyy. Tuskin Reino tuosta muutosta traumoja sai! :)

  Itsekin oon harmitellut kovasti, kun oma poni on pullahtanut, mutta en heitä vielä kirvestä kaivoon, koska siihen on selkeä syy: maastoilun väheneminen ensin pimeyden, sitten liukkauden takia. Katson sitten tilannetta uudemman kerran, jos ei paino ala pudota viimeistään laihislaitumelle siirtymisen jälkeen. Meidänkään ei onneksi ole pakko vaihtaa koko tallia, jos vapaa heinä ei sovi. :)

  Ei se luonnonmukaisin vaihtoehto välttämättä ole aina hevoselle paras, tai sitten pitäisi olla niin luonnonmukaista, että heinäkin olisi yhtä köyhää ja vaikeasti saatavilla kuin villihevosilla. :) Vielä vuosia sitten olin innokas vapaan heinän ja laiduntamisen kannattaja, mutta vuodet ovat avartaneet mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on täysin totta. Reino otti tosiaan talliin siirtymisen aivan rennosti, minä sen sijaan stressasin...
   Meilläkin maastoilut väheni liukkauden takia, haluaisin vetää oikein kunnon hikilaukkamaastoja välillä, ja heti kun pohjat taas sallivat niin aloitetaan sellaiset taas, se jos joku on hyvää sekä päälle että keholle!
   Reino olikin parhaimmillaan syys-lokakuussa, kun laidunsivat aivan syödyllä, isolla laitumella, eivätkä saaneet mitään muuta. Koko päivän nyhtivät lyhyttä ruohoa ja liikkuivat. Poika oli hoikka ja hieno! Sellaista kun olisi aina. Tuskin kuitenkaan pääsee alkukesästä laitumelle, katsotaan sitten loppukesästä, miltä näyttää tilanne. Tsemppiä teillekin painon pudotukseen, toivottavasti jäät sulavat pian, että pääsee taas maastoihin kun illat valoistuvat!

   Poista
 8. Upeita kuvia! Meillä on myös laihdutettu vuodenvaihteessa oikein urakalla, tosin Pallura on vapaalla heinällä. Nyt se alkaa olemaan aika nappikunnossa läskin suhteen! Massaa tarvitsee toki vielä lisää, mutta ei sitä läskiä vaan sitä toista massaa, mikä onkin vaikeampaa saavuttaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Reino oli näissä kuvissa tosiaan varmaan paksuimmillaan. Juuri tässä vaiheessa käytiin myös klinikalla (se on samassa pihassa) näyttäytymässä ihan vaan painoa arvioimassa ja kun viime torstaina oltiin raspauksessa niin paino mitattiin uudestaan. Viidessä viikossa oli lähtenyt 50 kiloa! Eläinlääkärin mukaan Reino oli nyt todella hyvän näköinen. Olen kyllä tyytyväinen. Täytyykin tehdä uusi postaus aiheesta.

   Poista