lauantai 6. joulukuuta 2014

Satuloita, osa 2

Rasittava satulankokeilu jatkuu. Tässä ensin selkä. Että on vaikea saada kuvaa, jossa seisoisi tasan ja suorassa. Lepuuttaa milloin mitäkin jalkaa.


Prestige Venus monoflap, uusi. Jotenkin liian pitkän näköinen. Toppaukset tulevat sivuilta yli selän takaosasta.
Hylkäsin tämän jo hinnankin perusteella, satula maksaa yli 2500e.


Tämäkin Prestige Venus. Sama ongelma kuin ylempänä.
Leveys näissä kahdessa.... hmmm, ovatko sittenkin hieman kapeita? Nömä ovat leveyttä 33, tuumia 17. Jotenkin näyttävät isoilta tuohon selkään?


Alla tutun myymä Prestige Hippos Appaloosa. Huimasti halvempi. Leveys on 34, eli numeroa leveämpi kuin ylläolevat. Näyttäisi melko hyvältä, mutta tarkemmin katsottuna nousee takaa ilmaan. Mutta ennenkaikkea, tästä puuttuu ne isot polvituet. Mä niin haluan sellaset kunnon palkit.


Hippos Appaloosa edestä. Vaikutti aika hyvältä. Takapaneelit olivat myös kapeammat tässä jo vähän iäkkäämmässä satulassa, sopii Cocolle. Mutta hiukan liian kaareva siis.


Melko vanha tallikaverin Prestige Venus monoflap. Tämän koeratsastin. Nyt kuvasta katsottuna tässä on painopiste liian takana. Rakastuin noihin polvitukiin, muutenkin satulassa oli kiva istua ja pääsi lähelle hevosta. Takapanelit istuiva tosi nätisti. Mutta se oli kyllä liian kapea. Kuvasta huomaa myös, että vastinhihnat ja vyö sojottavat eteenpäin. Olisko tää hevonen kuitenkin leveämpi kuin aattelin? En tiedä voisko tätä satulaa levittää ja riittäisikö siinä tapauksessa säkätila?


Tässä vielä selkä. Se kaartuu takaa ylös, tamma on vielä takakorkea, ehkä se jopa kasvaa vielä?
Selkä saattaa tietysti olla aika erinäköinen hevosen liikkuessa.
Tänään testasin ratsain edellisessä postauksessa olleen Passier Grand Gilbertin. Satula on myöskin uusi ja kallis. Se oli ihan ok, mutta tukea ei ole niin paljon kuin toivoisin. Ja hintaa liikaa.


Seuraavaksi haluaisin kokeilla vielä muita Kieffereitä. Esim. vanhassa tutussa Lechissä on noita polvitukipalkillisia. Jos olisi leveyttä mw, niin voisi mennä. Kiinnostaisi myös Equipe Emporio, tosin hintaa niissäkin on, mutta alle 2000 sentään. Myös Frank Baines Elegancea haluaisin sovittaa. Ja muokattavan satulan haluaisin myös.
Täytynee hakea uusi satsi taas kokeiluun, ei tässä muu auta. Hyvä puoli on se, että tälle saattaa sopia joku vanhempikin satula, kun noissa uusissa takatoppaukset näyttäisivät järjestäen olevan todella leveällä.

Tässä vielä muistilistaa:
Hiukan kaareva
Takaa kapeat ja pyöreät toppaukset
Pieni 17"
Kunnon polvituet, palkkimalliset
Leveys leveämpi kuin oletin, mw+


Käytiin muuten pikkukävelyllä maastossa ruunakaverin kanssa, taluttaen, eikä tamma kytännyt sitten yhtään mitään, pikkuisen kohisevan joen ylikin mentiin ilman minkäälaisia ihmettelyjä! 

13 kommenttia:

 1. Ei taida olla ihan helpoimmasta päästä löytää satulaa tuollaiseen selkään... Kuvissa näyttää tosi lyhyeltä ja kaarevalta. Kaarevaan selkään voisi sopia myös joku Stubben, ainakin vanhemmat ovat kaarevia - ja niissä todella on tukea! Kokeilin entiselle (notkoselkäiselle) ponilleni sellaista ja tuet olivat niin isot, että ihan ahdisti. En muista mallia, mutta joku käytetty Stubbenin koulupenkki se oli.

  Olen myös kuullut, että Batesin satuloita pystyisi nykyään muokkaamaan melkein rajattomasti. Itse olen ajatellut sellaista katsella, olisi kätevää kun ei tarvitsisi aina nuoren muuttuessa ostaa uutta satulaa vaan esim. leveyttä pystyisi muuttamaan itsekin. Ainoa vaan, että ainakin minulla olevassa Batesissa on aika pitkät toppaukset eli lyhyeen selkään joutuisi ottamaan pienemmän penkin.

  Välillä nämä satulansovitusjutut ovat kyllä niin vaikeita, että on käynyt mielessä, että pitäisi ostaa ensin omaan takamukseen sopiva satula ja etsiä sitten siihen sopiva ratsu...

  Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otin siitä yhtenä oäivänä kuvia, joissa selkä näyttää ihan suoralta, noissa taas näyttää kaarevalta...ota näistä ny selvää. Toi takakorkeus myös hämää. Eikä sillä oo niin lyhyt selkä, kuin kahdella ekalla hevosella. Mutta kapea takaa ja luikku muutenkin vielä.
   Batesit on suoria ja takatoppaukset tulee just silleen laakana ja suorana kiinni selkään, ei sovi lainkaan takakorkealle. Stubbenia voi kokeilla kyllä.
   Tää on kyllä ärsyttävää ja sitten kun vielä tietää että toi selkä tulee pian muuttumaan...

   Poista
 2. Kuvista ei nähnyt, miten leveä Cocon säkä on. Kokeilemiesi satuloiden ja niiden istuvuusanalyysin perusteella uskaltaisin veikata, että säkä on aika leveä? Tällöin esim. kiefferit ei yleensä sovi, niissä on tosi kapea selkärangantila kauttaaltaan, ja erityisesti sään kohdalta. Leveyden vaihtaminen isommaksi ei korjaa tilannetta, sitten satula vain kippaa kiinni säkään ja killii samanaikaisesti kummallisesti hevosesta irti. Mulla on leveäsäkäisellä, lyhyt- ja hiukan kaarevaselkäisellä takakorkealla Penalla Frank Bainesin Elegance Deluxe (piti tosin teettää se, 16" paneeleille 17" istuin koska meidän mittasuhteet ratsukkona ei ole ihan optimit). Tälle kannattaa antaa mahdollisuus, ja satula on tosi hyvä istua!

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä sillä ei ole kovin leveä säkä, mullahan on Kieffer Lech ja olen sillä ratsastanut muutaman kerran Cocolla. Sään molemmin puolin jää ihan hyvin tilaa. Se on vaan wide-leveyttä, ja ajattelin että on liian leveä, mutta en ole enää varma. Siinä ei ole noita kaipaamia isoja polvitukia kylläkään. Frank Baines Elegancea haluan kyllä kokeilla, yhdellä hevosella mitä ratsastin tässä välillä oli se, ja on aivan ihana penkki. Cocolle voi kyllä laittaa sellasen lyhyen 17" penkin, mutta noi Prestiget taitaa olla sellaisia pitemmänpuoleisia mitoitukseltaan.

  VastaaPoista
 4. Kuvien perusteella en minäkään kiefferin sopivuutta oikein näe todennäköisenä, ne kun on suoria. Itsellä on lech profi dl eli isot polvituet, hevosella suora selkä ja iso säkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kokemuksen mukaan Kiefferit on aavistuksen kaarevia, verrattuna esimerkiksi Cliff Barnsbyyn, Globukseen tai joihinkin Albionin malleihin, jotka on lankkusuoria (tosin osa Albioneista taitaa olla kaareviakin). Sen huomaa ihan siitäkin, kun liu'uttaa kättä toppausten alla, noissa lankkusuorissa on kaikilla mun hevosilla jäänyt lähes tyhjä kohta siihen keskelle ja toppaukset lähes porautuvat selkään edestä ja varsinkin takaa. Kiefferit, mitä olen kokeillut, ovat sellaisia ihan aavistuksen kaarevia. Sen oon myöskin huomannut että kaikki satulat ovat yksilöitä ja esimerkiksi satulan valmistusvuosi vaikuttaa. Uudet satulat on usein suorempia kuin vanhat, ennen valmistettiin enemmän kaarevia. Esimerkiksi uudet Prestiget ovat kuulemma suorempia rungoltaan kuin vanhat mallit.
   Ostin kerran postin välityksellä kokeilematta Prestige Versaillesin, kun olin tasan samanlaista, mutta eri yksilöä sovittanut, ja viikon verran koeratsastanut ja satula istui todella hyvin. Uuden yksilön piti olla tismalleen sama, eikä toppauksissakaan pitänyt olla eroa, kun oli lateksitoppaukset kyseessä. No tää uusi ei kuitenkaan ollutkaan sopiva jostain käsittämättömästä syystä. Eli yksilöitä kaikki käytetyt satulat näyttää olevan. Huoh, pitää vaan kokeilla!

   Poista
 5. Miten jos ostaisit jonkun ihan muokattavan esim. Bates jota saa myos isoilla polvituilla tai wintec. Joka tapauksessa varmaan joudut vaihtamaan satulan aika pian. Tammalla nayttaa olevan tosiaan takakorkeutta ja levea tuosta lavan kohdalta. Itsellani Valppi on isosakainen ja isot lavat joten sympatiseeraan satulan etsimisesta...vaikeaa...tsemppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä sanoa kokeilemattakin, että ainakaan Wintec ei tohon selkään mene ja Bates on mun käsittääkseni ihan samaa mallia, eli nää on just niitä supersuoria, joissa takatoppaukset pureutuvat selkään...niin mukavaa kuin se olisikin saada tuollainen muokattava penkki. No, löyisipä edes sellainen, jossa leveyttä voi muokata niin olisin tyytyväinen.

   Poista
  2. Mulla on wow satula mika on taysin muokattava...mutta tietaakseni markkinoilla on muitakin samanlaisia. Toinen vaihtoehto on melkein sopiva kaytetty satula jonka voi sitten myyda eteenpain mutta sekin on aika riesaa...satulaongelmat on niin rasittavia...levalavaisille hevosille varsinkin erittain vaikea loytaa istuvaa satulaa, mulla seka tamma etta Valppi olleet tallaisia...seuraavaksi ostan standardimallisen...hevosen meinaan

   Poista
  3. tarmoitin melkein sopivalla sellaista jonka esim. romaanilla saa sopivaksi.

   Poista
  4. Jep, sellainen kutakuinkin sopiva olisi nyt haussa. Se mikä on yllättävää, on että kaikki satulat ovat pysyneet hyvin paikoillaan, eivät heilu sivu- eivätkä pitkittäissuunassa. Lotalla taas satula pyöri aina jonkin verran, kun se oli niin pyöreäselkäinen, vaikka satula oli kahden hyvän ammattilaisen avulla sopivaksi todettu. Voin mennä maasta selkään (pelkää vielä koroketta hiukan) ja kaikki satulat ovat pysyneet paikoillaan, se on jo ihme.

   Poista
 6. Vanhassa vara parempi, Cocon selkä näyttäisi vanhemman Stübbenin tai Passierin mentävältä! Ne on vähän kaarevia, ja yleensä takatoppaukset on pienet ja pyöreät. Ja itse ainakin pidän että satula on muutenkin toppauksiltaan maltillinen, että pääsee kohtalaisen lähelle hevosta! Vanhempi Prestige sulla näytti olevan selässä, kun leveys osuu kohdalleen niin sekin on varmasti aika lähellä oikeaa! Vanha Stübben jossa on kunnon polvituet on muistaakseni Colombo, mulla oli yhdellä hevosella semmonen ja siinä kyllä pysyi!

  Satularalli on kyllä raastavaa, mutta kaikista mukavinta on tietää että kun on löytänyt sen oikean, niin ei kestä kauaa kun nuori neiti kasvaa taas siitä satulasta ulos ja sama rumba alkaa uudestaan! Huoh! Tsemppiä ja onnea teidän yhteiselle taipaleelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stubbenia on muuten tosi vähän myynnissä missään! Hain tänään uuden satsin satuloita, katsotaan käviskö niistä joku. Vanhoissa satuloissa on sitten usein se kovuusongelma, meikä kun tahtois vielä kaiken lisäksi pehmoisen penkin...

   Poista