lauantai 24. toukokuuta 2014

Helteisen päivän iltamaasto

Kylläpä on ollut kuuma! Lähdettiin ystäväni kanssa maastoon vasta puoli kahdeksan aikaa illalla. Samainen ihana ystäväni kävi keskellä päivää kastelemassa molemmat hevoset. Hepat olivat tietysti käyneet heti piehtaroimassa itselleen hurjat hiekkakuorrutukset.
Ennen maastoa huuhtelin Lotan vielä uudestaan muualta paitsi satulan kohdalta. Se vaikutti ihan pirteältä ja tyytyväiseltä kuumankin päivän jälkeen, taitaa olla sen verran arabia hepassa, että kestää kuumaa.

Ruuna haluaa aina olla ekana tallissa, vaikka muuten se menee Lotan hännän taakse aina turvaan!

Ihana maasto ja sen kruunasi se, että pääsin nyt ekan kerran pitkästä aikaa hiukan ravaamaan ja otettiin ihan pieni laukkapätkäkin. Tosi pirteä ja menohaluinen Lotta! Ja ainakin tuntui täysin siltä, että liikkui puhtaasti, vaikka maastossa on kyllä vaikeampi arvioida hevosen liikettä. Huomenna katson hieman tarkemmin kentällä.

Kävelyä tuli siis tehtyä tällä erää melkein kolme viikkoa kun laskee mukaan viikon ennen piikitystä. Hassua, miten hoito-ohjeet eri maissa muuten vaihtelevat, Kaviouralta -blogin Maukan Pantos piikitettiin samaan aikaan kun Lotta, ja heille oli määrätty vain pari päivää kevyttä liikuntaa piikin jälkeen, sitten paluu normaaliin (http://kaviouralta.vuodatus.net/ ), kun meille suositus oli kaksi viikkoa kävelyä.

Onnellinen ratsastaja.

4 kommenttia:

 1. Minun on myönnettävä, että pidän hieman itsekin outona piikityksen jälkeistä ns. rauhallisempaa menoa. Tällä en nyt tarkoita, että pitäisi mennä sata lasissa vaan itse olen mieltänyt, että hyvä peruskunto on hevoselle hyväksi. Sitten jos on täysin jalaton, vamma sellainen, että vaatii pakkolepoa niin kukapa sitä sitten liikkuisi. Mutta etenkin treenattavalle hevoselle, rauhallinen jakso on mielestäni huonompi vaihtoehto kuin se säännönmukainen treenaus noudattaen saatuja ohjeita. Nivelvvaivoissa tietysti hevosen voinnin mukaan. Mutta etenkin nivelvaivaiselle liikutusta sen mukaan, mikä on sen hetkinen vointi kyseisenä päivänä.

  Jos hevonen on tottunut tiettyyn liikutusrytmiin, mikä on havaittu hyväksi, vaativammat liikutuspäivät, rauhallisempine välipäivineen ja siihen sitten osuukin parin viikon jopa kuukauden jakso liikuntaa mikä on lähes kuin ei mitään, niin minusta sillä on huonompi vaikutus hevoseen kuin sillä, että sitä liikutettaisiin piikityksen jälkeen kuntoa ylläpitävästi.

  Tämä nyt omaa pohdiskelua, mutta ihmetellyt olen itsekin säästelyä piikityksen jälkeen etenkin jos on kyse nivelvaivoista, jolloin säännönmukainen liikunta on parempi kuin tekemättömät päivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin mietin hiukan samaa, varsinkin kun luin Maukan blogista heidän hoito-ohjeensa. Ehkäpä lepo parantaa sitä tulehdusta taikka eläinlääkärit haluavat pelata ihan varman päälle? Itse olen ohjeita noudattanut orjallisesti, mutta ehkäpä se ei niin hirveän tarkkaa sittenkään ole. Olen samaa mieltä siitä, että hyvät ja huonot puolet pitää puntaroida tarkkaan, eikä vain jättää hevosta seisomaan automaattisesti. Esimerkiksi karsinalepo on aika äärimmäinen hoito-ohje, johon suostuisin vain pakon edessä.

   Poista
 2. mukavalta nayttavat maastolenkki :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä ihania ja rauhallisia maalaisteitä paljon!

   Poista