perjantai 28. helmikuuta 2014

Päinvastaisvalmennus

Tänään olin pitkästä aikaa eri valmentajan, Sannan, tunnilla. Ja voi poijjaat, olipas aikamoista! Lotalta valui hiki silmäripsistäkin tunnin jälkeen.
Tunnin alussa Sanna kyseli mitä ongelmakohtia löytyi ja mitä haluaisimme. Sanoin että laukassa on ongelmia, haluan kunnon piiskausta ja että saa sanoa sitten ihan suoraan kaikista kamalista virheistä mitä teen...

Sanna pyysi meitä ensin hiukan ravailemaan itsenäisesti ja totesi sitten että tänään jumpataan hevosia. Meidän piti ravata ensi täysin vapain ohjin. Tasaisin väliajoin piti antaa impulssi hevoselle eteen ja sitten äänellä hidastaa sitä. Suuhun ei mitään tuntumaa. Lotta piristyi ihan silmissä ja tuli todella eteenpyrkiväksi.

Seuraavaksi jäimme isolle keskiympyrälle, edelleen pitkin ohjin. Hevosia piti irrottaa pienellä, pehmeällä eestaasliikkeellä niin että siinä ei ollut mitään vetoa taaksepäin. Kädet leveänä, alhaalla ja pikkurilli sivullepäin. Pää ei saanut heilua, liikkeen piti olla pehmeä, kevyt ja lempeä. En ihan tajunnut lukuisista neuvoista huolimatta, miten se piti tehdä. Lotta pyöristyi kuitenkin melko kivasti. Käsiäni kuumotti kokoajan ottaa ulko-ohja tuntumalle....

Tarkoitus oli saada hevonen eteen, alas, selkä ylös ja vatsalinja ylös. Tämä on ihan superharjoitus Lotalle, koska se on niin helposti yliryhdikäs ja notkoselkäinen. Samalla se on tietysti juuri siksi Lotalle myös aika vaikea. Ja minun mielestä oli aika vaikea olla ottamatta mitään tuntumaa suuhun, olisin niiiiiiin mielellään ottanut vähän ulko-ohjan tuntumaa...

Sitten nostimme laukan ja tuntumaa sai olla ihan pikkuisen, mutta edelleen pitkillä ohjilla, rennolla ja pyöreällä hevosella. Yllätyin ihan hirveästi siitä, miten upeasti Lotta laukkasi. Aluksi tuntui siltä että se meni tosi kovaa, mutta kun vain istuin ja irroittelin sitä pehmeällä kädellä sisään ja välillä uloskin, alkoi se laukata todella hienoa, pyöreätä ja pehmeätä laukkaa, joka todella lensi ylös maasta. Ei puhettakaan mistään pienestä töpötöpöstä.

Sannan mielestä Lotalla ei ollut mitään laukkaongelmaa! Hehe, ei varmaan niin olekaan, mutta meikäläisellä on. Nyt sain kuitenkin ihan uuden fiiliksen siihen, miten sitä laukkaa lähteä työstämään. Rentoudesta se lähtee.

Sain sapiskaa liian äkkinäisistä ja terävistä ohjasotteista sekä siitä, että naputan pohkeella liikaa.
Sitten tehtiin sama homma vasempaan kierrokseen ja viimeistään siinä huomasin miten paljon vasen laukka on kehittynyt. Se on nyt niin paljon voimakkaampaa ja isompaa kuin ennen. Ensin Lotta meni kauheaa vauhtia kun ohjat olivat pitkinä, mutta irrottelemalla se alkoi hidastaa, pyöristyä ja selkä nousta. Lopuksi sain vielä ihan yksityistä piiskausta ja laukkasi pientä ympyrää, johtavalla otteella vasemmasta ohjasta ja sisäpohje kiinni. Jestas että me laukattiin ja hiki tuli!

Tosi hyvä tunti ja hienoa kun sain niin ankaraa palautetta. Haluan tosiaan oppia ja ilman kunnon kritiikkiä sitä toistaa samoja virheitä aina, aina vaan. Lisäksi tunti oli juuri sitä, mitä Lotta tarvitsee jumpatakseen itseään kunnolla.

Olipa hyvä tunti josta sai eväitä erityisesti niihin päiviin, jolloin haluaa verkata hevosta rennoksi ja eteenalas, se on ihan välttämätöntä myös alku-ja loppuverkoissa sekä muun työskentelyn väleissä. Oikeastaan se on perusta, jonka todellakin pitäisi olla kunnossa, ennenkuin lähtee mitää muuta edes tekemään. 

Hikinen Lotta sai päälleen kaksi villaloimea, jalkojen kylmäykset ja msm-linimentit. Sitten se nautiskeli pellavamyslimössöä porkkanoiden kera. Tallilla vierähtikin taas koko ilta ja kotona olin vasta yhdeksän maissa, väsyneenä, mutta tyytyväisenä.


Kuvia ei tänään otettu, tässä yksi viimekesäinen kuva, jossa vastaavanlaisia harjoituksia. 

PS. Jopas tästä tuli pitkä kirjoitus, mahtoiko kukaan jaksaa lukea?

9 kommenttia:

  1. Mää ainakin jaksoin loistavasti lukea! :)
    Kiva "kuulla", että treenit olivat menneet hyvin ja tuli uusia oivalluksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että jaksoit lukea! Sanna iski suoraan meidän heikkoon kohtaan...itsepähän pyysit, hän sanoi :) Ja oli oikeassa!

      Poista
  2. Jaksoin lukea, tottakai! Mikähän siinä muuten on, kun vaistomaisesti haluaisi turvautua melkein kaikissa tilanteissa niihin ohjiin vähänkään pidemmillä ohjilla tehtävissä tehtävissä? Itsellä siis samaa vikaa, kun Seppo meille teetti melko useinkin pitkillä ohjilla ilman tuntumaa/todella kevyellä tuntumalla ratsastettavia tehtäviä. Seppo antoikin minulle muinoin ohjeen, että aina kun haluaisit tehdä ohjalla jotain, ratsasta pohkeella eteen ja mieti uudestaan. Toimiva ohje melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen, vielä kun muistaisi käytännössä toteuttaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seppo Laineesta vissiin puhut? Hän on joskus meilläkin pitänyt tunteja ja tykkäsin kovasti. Mäkin olen luullut etten turvaa siihen ohjaan niin paljon, mutta kyllä sitä vaan koko ajan tekee, huomaamattaan. Ja kiva kun jaksoit lukea!

      Poista
  3. Kyllä jaksoin lukea :-)) ja hyvältä kuulosti!
    Meidänkin tunneilla on usein kannustettu antamaan hevoselle mahdollisuus liikkuessaan rentoutua vähän tuohon malliin, ja hyvää on tehnyt, vaikka yliryhdikkyydestä ei ole vaaraa omalla mukavuudenhaluisella ja liian helposti nyökkyyn hakeutuvalla ponimuksellani.
    Olen tullut vakuuttuneeksi, että meidänkin tapauksessa korkeampaan muotoon houkuttelu on usein parempi tehdä "alhaalta ylös" kuin etsiä liikettä suoraan ylämäkeen :-) Harva hevonen liikkuu oikeasti selän läpi, jos kootumpaan muotoon aina yritetään suoraan hakeutua.

    VastaaPoista
  4. Niinhän se on, että alhaalta ylös on se suunta. Hevosen rakenne hiukan kuitenkin vaikuttaa, esimerkiksi Lotalle korkea muoto on aika luonnollinen asento, se on tosi ryhdikäs vapaana liikkuessaankin. Hevosen pitäisi kuitenkin osata myös hakea kohti kuolainta eteen ja alas, jos pitkä ohja annetaan. Kiva että jaksoit lukea!

    VastaaPoista
  5. Mäkin jaksoin ihan hyvin lukea loppuun. :) Kivan kuuloisia tehtäviä. Heti tekisi mieli huomenna testata. Mä taas en mielelläni ottaisi tarpeeksi jämäkkää tuntumaa ikinä Tahvon kanssa vaan humputtelisin pitkin ohjin.. Joskus ohjat on pakko kerätä kunnon tuntumalle kyllä. Tahvo kulkee jotenkin lunnostaan pää aika alhaalla enkä koe että olisi tarpeeksi osaamista "nostaa" päätä ylös kun ei sitä ohjalla voi tehdä. No, ehkä me joskus vielä opitaan. :)

    Mukavaa kevään jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tollaiset tehtävät sopivat kyllä Lotalle, se on hiukan liiankin ryhdikäs luonnostaan, vaikea saada kunnolla venyttämään, mutta toisaalta tykkään kun se ei ole oikeastaan yhtään etupainoinen. Tahvo näyttää kyllä siltä että se käyttää selkäänsä, eli ryhtiä voisi varmaan ruveta hakemaan ylöspäin. Mainion näköinen pakkaus se Tahvo!

      Poista