tiistai 4. helmikuuta 2014

Haljenneita hampaita

Kävimme tänään raspauksessa klinikalla ja kas kummaa, Lotan suusta löytyi muutaman piikin lisäksi kaksi haljennutta hammasta! Toinen oli ylähammas oikealla, neljäs poskihammas ja toinen alahammas vasemmalla, kolmas poskihammas.

Mentiin samantien röntgeniin jossa näkyi, että tulehdusta ei ilmeisesti ole (kuvasta oli hiukan vaikea tulkita), eikä halkeamia ole juureen saakka, vaan lähinnä molemmista hampaista on lohjennut palanen pois. Tilannetta siis nyt vain seurataan.

En oikein tiedä mitä ajatella. Kuinka vakava ongelma tämä on? Lotta on syönyt hyvin ja innolla, en ole huomannut että sillä olisi mitään vaikeuksia pureskella tai että se varistelisi ruokaa. Sen turkki kiiltää ja ulosteet ovat näyttäneet normaaleilta.

Se on ollut hiukan vahvempi suustaan kuin ennen, varsinkin oikealle, ja oikealta löytyikin piikkiä. Se on myös ehkä hiukan normaalia enemmän mukeltanut suullaan ratsastaessa.

Eläinlääkärin mukaan kuolain ei mitenkään ole voinut aiheuttaa noita halkeamia, eikä myöskään aiheuta kipua noihin hampaisiin kun sillä ratsastetaan, ainakaan nyt kun tulehdusta ei ole. Kuolainhan ei niihin ota kiinni. Mitään ratsastustaukoa ei tarvitse pitää.

Halkeamia ei myöskään vuosi sitten ollut, kun Lotta viimeksi raspattiin (tai ainakaan niistä ei sanottu mitään). Meillä oli silloin alan arvostettu ammattilainen raspaamassa.
Eli niiden alkuperä on arvoitus.

Olisi kiva kuulla, onko jollain muulla ollut vastaavaa?

Voi juku mua väsyttää....

8 kommenttia:

  1. Meillä löytyi hevoselta jokunen vuosi sitten jäänteet jostain vanhasta hampaan murtumisesta. Ei vaivaa mitenkään muuten kuin, että sinne halkeamaan kehittyy piikkejä ja raspausväli pidettävä maltillisena. Ei ole vaikuttanut siis normaaliin elämään mitenkään. Siitä ei ole tietoa, että koska ja miten tuo hammas on murtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ettei vaikuta. Mä oon nyt kuullut muutamasta muustakin, joilla lohkeamia, eikä suurempia vaikutuksia. Tuntuu jopa vähän hassulta, että heti kuvattiin useasta kohdasta, rahaa meni, mutta ompahan nyt sitten tutkittu :) Näillä mennään :)

      Poista
  2. Minun hevoseltani halkesi toiseksi viimeinen takaposkihammas yläleuasta viime keväänä. Tässä tapauksessa hampaan koko ulkoreuna murtui irti, ja verentulo oli sen mukaista... Eläinlääkäri totesi, että johonkin kovaan se on purrut - onko ollut hiekka/kivi kauran seassa (aamukauroja syödessä pärähti) mutta mikään muu ei saa sitä noin radikaalisti irtoamaan. Raspausväli meillä kuitenkin puoli vuosittain tai tiheämminkin, eikä mitään viitteitä vastaavasta ollut aiemmin. Outoa, mutta ei kuulemma laisinkaan tavatonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistettiinko hammas sitten, vai jäikö se suuhun? Ei ole ollut mitään tulehduksia tai muuta vaivaa siitä? Ilmeisesti hevosen poskihampaan poisto on varsin iso juttu, johon harvemmin ryhdytään.

      Poista
  3. Sai jäädä suuhun, hiottiin ja hoidettiin reunat eikä mitään tulehduksiakaan tullut. Tarkastetaan luonnollisesti joka raspauksen yhteydessä erityistä huolellisuutta noudattaen, mutta ei, suun vammat paranevat kyllä ihmeesti. Alkuun sitä suuta huuhdottiin vedellä aika paljon ettei ientaskuun kerry moskaa. Se on siis liki hevosen silmänkorkeudella tuo meidän vammahammas..

    VastaaPoista
  4. Moi,
    meillä ei ole törmätty haljenneisiin hampaisiin, mutta poni kyllä reagoi tosi herkästi piikkeihin.

    Kateeksi kävi laukkailunne maneesissa, josta edellisessä postauksessasi kerroit ;-) Onneksi näyttää kuitenkin siltä, että kovia pakkasia ei enää ole tulossa kovettamaan kenttää ja näin vähäisen lumen sulaminen ei pitäisi kovin kauan kestää keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maneesi on kyllä ihana asia, vaikka kaikkein eniten tykkään kyllä ratsastaa ulkona, jos vain mahdollista. Toivotaan että tänä keväänä sulaa kenttä tosiaan aikaisin.

      Poista