torstai 13. helmikuuta 2014

Mitäs merkillistä tämä nyt sitten on?

Menikin jo liian hyvin hetken aikaa. Nyt on sitten taas jotain outoa, tällä kertaa takajalassa. Tässä olisi nyt tilaisuus tehdä diagnoosia, olkaa hyvät!
Tiistaina ihan ok koulutuuppausta maneesissa. Joukossa oikein hyviä hetkiä, paljon laukkaa, hevonen oli hikinen. Kylmäsin, linimenttiä.
Keskiviikkona Frida meni tallille ilman minua, kuulemma jo tuodessaan hevosta talliin tuli tunne että onko jokin eri lailla, mutta mitään erityistä ei näkynyt. Alkukäynneissä tuntui takaa jotenkin oudolta, lähinnä oikealta, ravissa parani. Kolmen katsojan mukaan ei ontunut ja lopuksi oli oikein hyvä liike, mutta hevonen oli kova ja vaikea ratsastaa.
Torstai eli tänään, oikea takanen näytti hiukan nesteiseltä (jännetupeissa on silloin tällöin nestettä, joskus enemmän, joskus vähemmän)  ja oli aavistuksen lämmin, toisaalta myös vasen oli hiukan lämmin. Lepuutti oikeaa kun harjasin. Ajatuksena oli tehdä käyntimaasto. Tuntui kävelevän oudosti ja hitaasti, mutta tiellä oli jäätä, joitain kiviä ja oli hämärää. Otimme pienen pätkän ravia ja liikkui ihan hyvin. Tallissa käveli ihan normisti, MUTTA sitten huomasin että kääntyessään karsinassa ja peruuttaessaan ei halunnut ottaa painoa jalalle. Talutin eteenpäin, oli ihan ok, laitoin peruttamaan ja jalka meinasi mennä alta. Mitä ihmettä?
Kylmäsin, laitoin linimenttiä. Jalassa ei näkynyt mitään. Lepuutti jalkaa jatkuvasti ( katselin pitkän tovin).
Paise? Jänne? Nivelet? Kintereet? Takapolvet?
Huoh.

6 kommenttia:

  1. Vaikea sanoa, enkä diagnoosia todellakaan uskallaka ehdottaa.
    Tallillamme on pari hevosta oireillut jalkojaan vuoden aikana, ja toisella oli paise kaksi kertaa aika peräkkän, toisella taas lievä hankosidevamma syksyllä. Paise voi oireilla sekä voimakkaasti että lievemmin, mutta siitä ei pysyvää vauriota yleensä jää.
    Omalla hevosella todettiin 3 vuotta sitten toisessa jalassa lievä kinnermuutos, joka ei oireile mitenkään silloin kun lihaksisto on hyvässä kunnossa, mutta lihasten ollessa huonossa kunnossa hevonen vinoutuu helpommin.

    Eli Lotan oireilu voi olla mitä tahansa, itse pyytäisin elliä katsomaan. Minkälainen lääkäritilanne teillä on, täytyykö viedä klinikalle vai onko lähellä lääkäriä, joka voi tutkia jalkaa aluksi kotitallilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, sehän voi toki olla ihan mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Meillä on klinikka ihan lähellä onneksi. No, katsotaan miten tilanne kehittyy. Harmittaa niin vietävästi, juuri kun taas oli päästy vauhtiin.

      Poista
  2. Voi ei :( minäkään en kyllä uskalla alkaa arvuutella diagnoosia, mutta pidän peukkuja, että on paise tmv. nopeasti ohimenevä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos peukuista! Soittelin eläinlääkärille joka kehotti lepäämään viikonlopun yli ja katsotaan sitten uudestaan, jollei nyt ihan kolmijalkaiseksi mene. Paise tai mustelma on mun veikkaukset myös.

      Poista
  3. Tsemppia. odottele pari paivaa, ja jos ei tokene niin klinikalle. Kylla omistaja tuntee hevosensa ja tietaa jos jotain on vialla, kuten itsekin sanot...tama on arkea hevosten kanssa, aina jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näin tehdään. Ja se on ihan totta, että sen hevosensa tuntee. Jo "korvien asennosta" näkee, että nyt ei ole kaikki ihan kunnossa ja aina se on paikkansa pitänyt tähän asti.

      Poista