torstai 2. tammikuuta 2014

Haaste

Sain tämän haasteen muutamalta bloggarilta, tässä siis vastauksia:

"Tämä haaste on tarkoitettu niille, jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös että kysymyksiin vastataan laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Kerro blogissasi kenet olet haastanut."


Kerro hevosestasi; rotu, taso ja hieman luonnetta. 
Lotta on Hippoksessa tilastohevonen, mutta olen sen sukua tutkaillut. Lotalla on lähes sataprosenttia täyttä verta. Sen isä on trakehner, jonka vanhemmat ovat englantilaisia täysiverisiä. Myös äidin puolelta löytyy trakehneria ja arabia, sekä ripaus jotain tuntematonta. Tapaan sanoa, että yksi shetlanninponi on siellä sukutaulussa, koska hevosella on niin pienet kaviot ja paksu turkki :D
Lotta on sijoittunut helppoa A-tasolla ja valmentajan mukaan se osaa myös vaativan B:n asiat, mutta siinä tapauksessa kuskin täytyy todellakin osata vaatia ne.
Luonteeltaan Lotta on hyvin erikoinen, tähän voisi kirjoittaa vaikka romaanin. Joskus tuntuu että se on hieman liian viisas hevoseksi.





Hevoset vai poni? Miksi?
Olen aina tykännyt poneista tosi paljon. Se johtuu varmasti osittain siitä, että olen itse tosi pienikokoinen (158 cm pitkä). Päädyimme kuitenkin ostamaan pienen hevosen, koska Frida venyi pituutta koko ajan.


Hieno Allu-poni.
Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Taisi olla shetlanninponi Popcorn, ruskeavalkoinen, itsepäinen pallero. Mutta ei mikä tahansa, tällä ponilla on myös Mikaela Lindh aloittanut ratsastusuransa. Poppis oli hoitoponini muistaakseni pari vuotta ja sain ratsastaa sillä niin paljon kuin halusin. Taisin pudota sen selästä joka päivä. Kenttää ei ollut, eikä satulaakaan, mutta meno oli reipasta!

Kengätön vai kengällinen. Kengän koko hevosellasi?
Riippuu ihan tilanteesta. Mun mielestä bootsit hevosen jalassa eivät ole sen luonnollisemmat kuin rautakengät, ja monet kengättömät joutuvat kuitenkin näihin buutseihin turvautumaan ilmeisesti kovinkin usein. Toisaalta mulla ei ole omakohtaista kokemusta, joten en voi sen enempää kommentoida.
Jos minulla olisi varsa jolla on niin hyvät kaviot ettei tarvitsi kenkää, harkitsisin kyllä sen kengittämättä jättämistä. Taikka jos hankkisin hevosen, jolla ei koskaan ole ollutkaan kenkiä, niin en varmaan kenkään laittaisi.
Tuollaisen koko ikänsä kenkiä käyttäneen, hieman hauraskavioisen pidän kengässä. Jo pelkästään siksi, että siirtymävaihe kengättömyyteen olisi todennäköisesti pitkä ja tuskallinen ja muuttaisi jalka-asentoja, joka itsessään ei varmaan olisi hyvä.
Lotalla on pienet kaviot, joita koetetaan saada suuremmiksi. Tullessaan se käytti nollan kenkää, nyt on jalassa ykköset!


Klippaus; puolesta vai vastaan?
Lottaa ei ole klipattu (ehkä koskaan?). Sillä on tuuhea talvikarva, mutta se on kuitenkin kiiltävä ja silkkinen, ja kunnollakin hiottuaan kuivuu kohtuuajassa, noin tunnissa. Jos minulla olisi tosi karvainen hevonen maneesitallilla, ehkä klippaisin ainakin jonkin vauhtiraidan.
Siinä mielessä vastustan klippausta, että sitä tehdään liian usein vain ulkonäön vuoksi. Hevosilta klipataan jopa turpakarvat pois. Se on mun mielestä liikaa.

Tarhaako hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Yksin. Mielellään tarhaisin sitä kaverin kanssa, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Ollaan sellaisella tallilla, jossa melkein kaikki tarhaavat yksin. Tosin lankojen yli pääsee haistelemaan. Kesällä saa olla laumassa laitumella. 




Ratkaiseeko hevosessa enemmän luonne vai ulkonäkö?
Sekä että. Myönnän kyllä, että ulkonäkö vaikutti myös Lotan ostopäätökseen. Eihän tuollaista söpöliiniä voinut vastustaa :D





Pahin tippumisesi?
Nuorena putosin niin että sain aivotärähdyksen. Muutama vuosi sitten menimme hevosen kanssa nurin maastossa Virossa. Solisluu pompahti pois paikaltaan. Sen pahempia ei onneksi ole ollut, toivottavasti ei tulekaan.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Äkkilaskemalta kahdeksan. Himoitsisin ostaa lisää, mutta hillitsen himoni :) Yhtään sisätoppaloimea ei ole, sillä haluan pitää hevosen ilman loimea tallissa. Meillä on melko lämmin ja vedoton talli.

Kuinka usein hevosesi liikkuvat?
6-7 kertaa viikossa. Melkein aina vapaapäivänäkin käydään joku kävelylenkki maastossa tms. Meitä on kaksi liikuttajaa, joten intoa piisaa.




Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Olen ehkä ikäisekseni tädiksi joidenkin mielestä uhkarohkeakin, kun laukkailen maastossa videokamera kädessäni :D. Totuus on kuitenkin se, että tietyntyyppisillä hevosilla minulla menee helposti pupu pöksyyn. Lähinnä jos hevonen on iso ja herkkä, niin ettei voi suustakaan kunnolla ottaa, niin luovutan heti jos hevonen rupeaa temppuilemaan. Sen sijaan ponit eivät minua oikeastaan pelota, tekivät sitten mitä tahansa.






PS. Tämä haaste näyttää olevan jo melkein kaikilla, joten en haasta nyt ketään.



12 kommenttia:

  1. Kiitos osoitteesta tuolla ht.netissä ;-)

    Onpa soma pakkaus, mikä Lotan säkäkorkeus on?
    Itselläni 150cm korkeana myyty trakehner-risteytysruuna, jonka ehkä voisi mitata poniksikin.

    VastaaPoista
  2. Lotan säkä on arviolta 155, ei kyllä ole mitattu tarkasti. Voi, olisipa hauska nähdä minkä näköinen oma heppasi on! Onko sulla blogia tai onko heppasi kuvaa esim. sukupostissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole blogia, mutta voin kyllä lähettää sähköpostissa kuvan tai kaksi, jos tohdit antaa mailiosoitteen :-)

      Poista
    2. Toki, tässä osoite: hastgumma@gmail.com

      Poista
  3. Tämä oli mun mielestä tosi kiva haaste, oli hauska lukea sinunkin vastauksesi! Hienoja kuvia myös, on se Lotta vaan nätti :)

    VastaaPoista
  4. Niin olikin, hauska lukea muista blogeista ja mukava näitä vastauksia myös kirjoitella. Lotta kiittää!

    VastaaPoista
  5. Hihii, mun tätikin aloitti uransa Popcornilla :). Se oli vielä elossa ja asuikin Turussa kun minä olin pieni, aika legendaarinen poni :).
    Kiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Popcorn taitaa olla aika kuuluisa näillä seuduilla. Opetti monia lapsia ratsastamaan. Melkoinen persoona!

      Poista
  6. Jeps, Lotasta sai hyvän kuvan jo tämän haasteen vastausten perusteella, mutta luin silti melkein kaikki kirjoituksesi kahdelta istumalta :-) Tosi kiva aikuisen blogi, ja ihanan persoonallinen hevonen! Se on nyt Suosikeissani.

    Katselin myös videoita, ja minusta valtavan suuri kehitys oli tapahtunut hevosi liikkeessä ja muodossa ensimmäisen vuoden aikana (jos kisavideo oli kesällä 2012 ja video tunnilta kesällä 2013?).
    Aiotteko kisata heB- ja heA-ratoja ensi kesänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mukava kuulla, kiva että tykkäät! Kisavideo (meidän toistaiseksi ainoa kisamme) oli huhtikuulta 2013 ja toinen video loppukesästä. Kehitystä on tapahtunut, kun opin enemmän siitä, miten Lotalla pitäisi ratsastaa. Kisavideo oli kyllä ihan hirmuisen hidasta hipsuttelua liian syvässä muodossa, ihan naurattaa katsoa sitä :) Mutta kyllä hevonenkin on muuttunut, se on rentoutunut ja liikkuu enemmän selän läpi, ainakin näin toivon!
      Kisatavoitteita meillä ei nyt ole, mutta katsotaan josko jossain vaiheessa päästäisiin aitojen sisälle. Kisaamista rajoittaa oman kujetuskaluston puute, eikä sellaista ole nyt varaa hankkia.

      Poista
  7. Minusta juuri Lotan ylälinja oli jälkimmäisessä videossa ehjempi ja pyöreämpi ja liike suurentunut.
    Omani kanssa on vähän erilaista tekemistä, kun on hitaammin vertyvää tyyppiä, vaikka liike on iso jo luonnostaan.
    Lotta on myös "arabimaisempi", näkyi pään koverammassa profiilissa ja varsinkin irtojuoksutusvideossa :-)
    Tällaiset pienet ja erikoisemmat rotusekoitukset ovat minusta niin kiinnostavia, että sano, jos liikaa kommentoin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kivaa kun kommentoit! Kommentteja ei tule koskaan liikaa, välillä tuntuu tylsältä tehdä postauksia jos kukaan ei kommentoi mitään.
      Kiitos paljon arviosta, kyllä minäkin olen ollut näkevinäni, että juuri ylälinja on tullut kauniimmaksi kun hevonen liikkuu yhä useammin selkää käyttäen. Lotta on tosiaan aika sipsukka ja arabimainen sierainten pörisyttäjä :)

      Poista