sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kuumetta

Viikon alkupuolella hämmästyimme, kun Lotta ei halunnut ratsastuksen jälkeen koskeakaan mysliherkkuunsa, jonka kimppuun se yleensä suorastaan syöksyy. Myöskään heinät eivät maistuneet. Ratsastaessa se oli kuitenkin ollut oikein pirteä.
Mitattiin sitten kuume, mittari näytti 40,1 astetta!
Mitään muita oireita ei ollut lukuunottamatta pientä lihasvärinää ja apeutta. Hevonen oli tosiaan melko nuupahtanut.
Seuraavana päivänä kuume oli pois, mutta ruoka alkoi maistua kunnolla vasta eilen.
Eläinlääkärin mukaan liikkeellä on nyt tosi paljon viiruksia. Hoitona vain lepoa.
Ollaan nyt sitten vain kävelty, tänään pari kierrosta ravia. Lotta oli notkea kuin kakkosnelosen lankku :). Jälleen kerran täytyy todeta, että vapaapäivät eivät sille sovi, se jäykistyy todella nopeasti. Onneksi voimme aloittaa taas normaaliliikutuksen tällä viikolla, eiköhän se saada taas notkistettua reippaalla laukalla ja muulla jumpalla.

Onko teidän hevosillanne ollut kuumeilua?

Tänään oli vihdoin pakkasta. Lähdimme tielle kävelemään. Lotta arkoi kovaa ja kuhmuraista tietä tosi paljon, se suorastaan mateli eteenpäin. Se ei todellakaan kuulu niihin hevosiin, joiden kanssa nauttisi letkeistä käyntimaastoista. Sen sijaan ravi ja laukka ovat mukavia, kunhat pohjat ovat pehmeitä. Nyt saisikin tulla hiukan lisää lunta, niin pääsisi sänkipellolle viilettämään.






7 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Onneksi Lotan kuumeilu meni noin nopsaan ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tosi hyvä kyllä, ehdin jo hiukan ihmetellä että olipas kova kuume. Tosin mittasimme sen liikutuksen jälkeen, jolloin se voi olla helposti asteenkin enemmän kuin ennen liikutusta. Toivotaan että selvisimme vajaan viikon lepotauolla.

      Poista
  2. Samaa mieltä Nooran kanssa: ihania kuvia! Niihin on nyt saatu taltioitua upean kirpeä keli ja näillä leveysasteilla harvinainen valoilmiö, aurinko.

    Aika sissinä Lotta on sitten kuitenkin kuumeisena suorittanut, ellei sitten ole juuri liikkumisen päätteeksi alkanut lämpö nousta. Durtsilla kun oli rokotuksen jälkeisenä päivänä 38,4 niin oli niin reppanana, ettei edes porkkanavenytykset onnistuneet - siis oikeasti huojui todella huolestuttavasti, kun yritti nostaa yhtä jalkaa ilmaan. ...Toki tästähän voisi vetäistä analogian ihmisten maailmaan: Lotta kun on tamma ja Durando ruuna ;)

    VastaaPoista
  3. Haha, totta varmaan! Luulen että kuume nousi ihan yhtä nopeasti kuin lähtikin, Lotta oli satuloitaessa nimittäin vielä oma pirteä itsensä ja oli jopa karannut Fridalta karsinasta. Sitten jälkeenpäin ihan roikkui paikallaan. Kumma juttu! Kuume kyllä ottaa näille koville, meidän Falka-ponikin oli rokotuksen jälkeen viikon verran ihan rätti ja apea.

    VastaaPoista
  4. Meilläpäin ei ole ollut kuumeilua, mutta kyllähän Lotan lämpö ihan selvää kuumetta oli, vaikka mitattiinkin liikutuksen jälkeen, ja vaikka hevosilla muutenkin voi olla normaalilämpö korkeampi kuin ihmisillä. Omalla pompulalla ei tule edes rokotuksesta kuumetta, mutta sen jälkeen mittailen kyllä sitä pari päivää. Ell:n ohjeistus oli sellainen, että jos rokotuksen jälkeen kahteen päivään ei kuume nouse, niin voi liikuttaa ihan normaalisti. Aina on mennyt juuri noin, eli ei sitten taida helposti pojalle kuume nousta.
    Hyvä, että Lotalla meni nopeasti ohi.

    Kivoja kuvia taas, ja teillä hyvät olosuhteet, kun on sekä maneesi että maastot. Toivon mukaan meillä on ensi talvena sama tilanne. Eilen taas jouduin ajamaan pikkukaverini kanssa maneesille ja lastauksessa tuli uusi ongelma, kun yritin yksin purkaa; poika mahtui kääntymään 1,5 hevosen traikussa turpa takapuomia kohden. Ei siinä mitään tapahtunut hevoselle eikä traikulle, mutta tuollaisissa tilanteissa en halua opettaa hevoselle yhtään virhettä, koska saattaa tehdä sen uudestaan ja sitten niistä on paljon vaikeampi päästä eroon kuin oppia virheet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lotalla ei ole tullut myöskään koskaan ennen kuumetta meillä ollessaan, edes rokotusten jälkeen. Ilmeisest tämä pitkä lauha kostea kausi on lisäänyt erilaisten pöpöjen määrää. No nyt alkaa olla kyllä ihan pirtsakka taas.
      Meillä on kyllä loistotalli, löytyy hyväpohjainen maneesi ja iso kenttä, ihanat maastot, klinikka ja vielä kokopäivätarhaus, mistä en kyllä ikinä enää luovu. Toi kuljettaminen on meille niin hankalaa, että oon niin ilonen näistä puitteista, Aika hurja toi kääntyminen, onneks ei juuttunut kiinni!

      Poista
  5. Juu, pienten hevosten kanssa voi sattua vähän erilaisia kommelluksia kuin isojen ;-)

    Yritän tässä juuri selvittää olisko mulla melkein poni, kun kengittäjä lupasi jättää tänään tallille mitan.

    VastaaPoista