sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Treeniä ja pohdintaa riskeistä

Outo sattuma. Laitoin eilen tuon irtojuoksutusvideon blogiin ja tänään luin Nooran blogista miten yksi hevonen heidän tallillaan oli katkaissut jalkansa juostessaan vapaana maneesissa. Tästä johtuen heidän tallilla monet olivat päättäneet kokonaan lopettaa irtojuoksutuksen.
Olen samaa mieltä kuin Noora, hevosta ei voi kääriä pumpuliin. Irtojuoksutuksessa voi toki sattua kaikenlaista, mutta niin voi missä tahansa muualla, karsinassakin. Yhden tuttuni poni juuttui vuosia sitten jalastaan johonkin rakoon omassa karsinassaan ja jalka oli lähes irtipoikki. Hevonen piti tietysti lopettaa.

Riskejä on ja tulee aina olemaan. Niitä voi jonkin verran vähentää järkevällä ja ennakoivalla käytöksellä. Ennen irtojuoksutusta kävelytän ja juoksutan, jotta lihakset olisivat lämpimät ja suurin höyry pois. Vapaana olevaa hevosta en aja kovinkaan paljoa, ja jos se haluaa hetken haistella ja vain olla, se saa näin tehdä. Uskon että hevonen joka on säännöllisessä liikutuksessa ja tottunut irtojuksutukseen pysyy nahoissaan ja nauttii saadessaan vapaasti riehua ja pukitella. Se myös avaa selän mahdollisia jumeja.

Haluan myös viedä hevoseni laitumelle vaikka siinäkin on riskinsä. Tapaturmia voi ennakoida muun muassa niin, että hevosryhmä aloittaa laiduntamisen yhtä aikaa eli ketään ei tuoda yksin uuteen laumaan. Lisäksi lauman olisi saatava olla yhdessä mahdollisimman pitkään ja häiriöttä, eli kaikki olisivat laitumella läpi vuorokauden, useita viikkoja tai mieluiten koko kesän. Meillä on ainakin ollut hyvä tuuri, laitumella on tullut vain pieniä naarmuja. Jos sitten joskus jotain sattuu, ei sille mitään voi, se riski on vain otettava, jotta hevonen voi elää hevosen lajityypillistä elämää.

Haluan myös maastoilla ja käydä hankalakulkuisilla (joidenkin mielestä) metsäpoluilla. Epätasainen maasto tekee tosi hyvää kaikille lihaksislle. Kenkähän sinne saattaa jäädä (meillä ei koskaan ole kyllä jäänyt), mutta hyvät puolet voittavat. Enkä koskaan lähde metsään, jos kenkä on hiukankin löysällä tai kavio näyttää niin kuivalta että se saattaa lohjeta.

Tosin myönnän, että minun on helppo sanoa näin, sillä Lotta on varsin järkevä, keski-ikäinen rouva. Se ei turhiä hötkyile ja miettii mihin laittaa jalkansa. Toisaalta uskon, että useimmista hevosista tulee sellaisia kun/jos ne liikkuvat muuallakin kuin maneesissa tai kentällä.

Siinäpä siis mietteitä. Tänään paistoi jopa hieman aurinko ja olimme pienen hetken kentällä tekemässä alkukeventelyjä. Pohja oli kuitenkin aika upottava ja raskas, joten siirryin sitten maneesiin. Olisi ollut kaunis maastoilupäiväkin, mutta olimme juuri Tapaninpäivänä pitkällä lenkillä ja Fridan suunnitelmissä on mennä maastoon huomenna joten päätin hiukan treenailla.
Kuvat ovat tosiaan alkukeventelyistä, Lotta näyttää aika veltolta niissä ja meninkin ihan löllytellen ja kauniista ilmasta nauttien.
Maneesissa teimme sitten hiukan töitäkin ja hiki valui molemmilla. Lotalla on melko pitkä talvikarva ja nyt kun on näin lämmintä se hikoilee melkoisesti.




Tarttee kattoa tarkkaan, täällä on vähän löllyä, miettii Lotta.

Kyynerpäätaktiikkaa ja jotain väistöä.


Löysäillään,  mutta ihan mukavasti.




Mä täällä vain ravailen, tilulilulei...


Yritetään saada oikeaa puolta rennommaksi ja vasenta venymään.

Tästä näkee tämän talvikarvan paksuuden. Se on tosi tiivistä.  En tiedä, miten lähes sataprosenttisella täykkärillä voi olla tällainen karva.

Jäiks, mutaa, sano hienopierut.

12 kommenttia:

  1. Todella fiksu kirjoitus Liisa, paljon hyviä pointteja!

    Korjaan sen verran että oli oma veikkaukseni että osa meillä lopettaa irtojuoksutuksen, en ole nimittäin käynyt tallilla onnettomuuden jälkeen niin en tiedä mikä yleinen kanta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Noora ja sorry, luin huolimattomasti. Mutta onhan se toisaalta luonnollista, että noin ikävän onnettomuuden jälkeen haluaa varoa ja välttää riskejä. Voi olla että itsekin miettisin kaksi kertaa ennenkuin laskikisin hevosen vapaaksi maneesissa, sitten taas pikkuhiljaa tottuisin ajatukseen ja unohtaisin. Ihmisen mieli on sellainen.

      Poista
    2. Pakko vielä jatkaa tähän kun tulin juuri tallilta muita tapaamasta. Tuntui että yleinen mielipide on se että tapahtunut oli erittäin huonoa tuuria. Kaikki ottavat tilanteen aika rauhallisesti ja vain yksi pohdiskeli uskaltaako enää irtojuoksuttaa. Yleisesti todettiin että hevosten kanssa ei koskaan tiedä mitä tapahtuu (niinkuin ei elämässä yleensäkään). Tallikaveri sen sanoi kliseisesti mutta viisaasti: mennään päivä kerrallaan ja nautitaan hevosistamme kun ne ovat vielä luonamme.

      Poista
    3. Klisee tai ei, näinhän se juuri on!

      Poista
  2. Laitoin teille haasteen http://putoajanouse.blogspot.fi/2013/12/haaste-hevosenomistajalle.html

    VastaaPoista
  3. Hevosta ei voi tietenkaan kaaria pumpuliin, omani just kadotti kengan laitsalla muutama paiva sitten....Itse en ole tykannyt irtojuoksutuksesta enka ainakaan kylmiltaan paastaisi hevosta juoksemaan irtona maneesiin, tosin nykyisella ei edes voi koska se on kiellettya, perusteeksi sanottiin juuri turvallisuussyyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos maneesissa on jotain vaarallista kuten helposti rikkoutuvia peilejä tms. on irtojuoksutuksessa tietysti liikaa riskejä. Ja kuten tekstissäkin totesin, kylmiltään ei hevosta voi päästää juoksemaan. Mutta jos maneesi ei irtojuoksutuksesta kärsi (me haravoimme esimerkikisi kuopat sileiksi jälkeenpäin), on mielestäni hevosen omistajan asia, minkälaisen riskin hän haluaa ottaa.

      Poista
    2. Nainhan se taitaa olla, tosin taalla Belgiassa missa asun useimmilla talleilla irtojuoksutus on kiellettya maneesissa....ymmarran kylla senkin koska niita kuoppia syntyy. Nykyisella tallilla ovat erittain tarkkoja pohjasta minka myoskin ymmarran. Minun hepat enempi sitten irrottelee laitsalla mutta nain talvella on aika vaikeaa koska kelit ovat niin kosteita ettei voi laittaa ruohopohjaiselle laitsalle siita tulee perunapellon nakoista....joten talvella irrottelu on harvassa. Mutta minullakin aikuisia hevosia, jos olisi nuori hevonen olisin varmaan pulassa koska niiden pitaa oikeasti paasta irrottelemaan joskus. Tallin omistajattarella on 3 vuotias ori mutta han ei koskaan paasta sita irti maneesissa ja laitumellakin se vetelee niin etta hippulat vinkuu.

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus! Mielestäni on hyvä että heppa saa purkaa likastumista pelkäämättä itseään ja kun tosiaan sitä ei turhaan aja jos liikkuu muutenkin reippaana ja iloisena on maneesi mitä parhain paikka purkaa talviaikaan paineita. Aina todellakin voi sattua ja tapahtua. Hevosen pitää saada olla hevonen. Minulla päästeli pukkilaukkaa tänään lomaillut issikka tammani jonka järkevyyteen luotan tosi paljon. se on kasvanut elämänsä viisi ensimmäistä vuotta islannissa ja saanut hyvän laumakasvatuksen ja kulkenut louhikkoisilla tasangoilla ja rinteillä. se on erittäin varmajalkainen ja tarkka jaloistaan. jos tulee maastossa paha paikka, annan pitkät ohjat surutta enkä hoputa vaan heppa saa itse katsoa reitit ja aina on pystyssä ja ilman naarmuja selvitty ja kengät jalassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. likastumista = liukastumista :)

      Poista
    2. Samaa mieltä, minäkin annan hankalissa paikoissa pitkät ohjat ja yritän vain olla häiritsemättä hevosen tasapainoa. Ainoastaan muutaman kerran Lotta ei ole suostunut menemään, eräällä kerralla ojan yli. Kun seuraavan kerran kävelin siitä ohi, huomasin että koko reuna oli sortunut. Viisas tamma, luotan sen arviointikykyyn hankalassa maastossa.

      Poista