maanantai 10. kesäkuuta 2013

Antaako kiinni vai ei?

Eilen olikin jännää käydä moikkaamassa Lottaa laitumella. Tamma kyhnytti rakastuneesti ruunansa kyljessä ja koko lauma näytti varsin tyytyväiseltä mutta vielä hieman ilkikuriselta.
Olimme ajatelleet että otamme Lotan hetkeksi laitumen ulkopuolelle ja hiukan harjaamme sitä ja putsaamme kaviot. Ajatuksena siis totuttaa sitä laumasta pois joutumiseen ja kiinniottoon, heti ei joudu töihin.
On aina mielenkiintoista ottaa hevonen kiinni laitumelta, varsinkin kun se on siellä vasta toista päivää. Siinä täytyy myös olla varovainen, ettei joudu hevosten keskelle ja potkittavaksi, kun hevoset innostuvat. Makupalojahan ei kannata, eikä missään nimessä saa ottaa mukaan laitumen sisäpuolelle, silloin voi jopa päästä hengestään kun hevoset rupevat niistä tappelemaan. Olen kerran tehnyt tämän virheen ja se oli pelottavaa.
Lotta lähti ensin tulemaan kohti, mutta muutti sitten mielensä. Sadattelin jälkeenpäin mielessäni, en muistanut silloin tehdä sitä mitä minun olis pitänyt tehdä, eli kääntää selkä sille ja lähteä poispäin ja näin poistaa paine. Kävelin vain sitä kohti ja oman tyhmyyteni takia se käveli pois.
Hetken aikaa kävelin hitaasti sen vierellä ja aina kun se käänsi korvankin minua kohti tai katsoi, "lysähdin" kasaan ja käännyin hiukan pois. Melko pian, ehkä vajaan 10 minuutin päästä Lotta antoi rauhassa kiinni, heitin narun sen kaulan ympäri ja puin riimun.
Lotta oli hiukan levoton, mutta rauhottui aika hyvin. Ruuna Ike hörisi matalasti portin toisella puolella peläten että rakas tamma lähtee pois.
Kaksi hevosenomistajaa tuli sitten moikkaamaan omia hevosiaan. Siitä syntyikin sitten yleinen sählinkin, kun hevoset ryhtyivät laukkaamaan ja hirnumaan laitumella. Olin kyllä ylpeä Lotasta ja Fridasta, jotka seisoivat melko lunkisti siitä sählingissä. Kyllä me ollaan pitkälle päästy sitten viime kesän!
Tänään käymme myös moikkaamassa Lottaa, vielä sillä ei ratsasteta. Nyt olen ajatellut antaa sille laitumen ulkopuolella herkkuämpärin, josko kiinniotetuksi joutuminen alkaisi tuntua miellyttävältä. Viime kesänä meillä ei ollut mitään ongelmia, mutta silloin Lotta oli kahdestaan Falkan kanssa, ja molemmat tytöt juoksivat aina portille heti kun tulimme. Nyt tilanne on uusi ja erilainen, mutta uskon että lauma rauhoittuu pian.

Miten teidän hevosenne antavat kiinni laitumelta?


Ike seuraa herkeämättä Lottaa. Frida hoitelee heppaansa.

Käymme yhdessä ain, käymme aina rinnakkain....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti