maanantai 12. syyskuuta 2016

Paljon porua, vähän villoja: purnaus Amerigo-satulasta.

Nyt lähtee kyllä vähän noottia satulanvalmistaja Amerigolle!

Ilman satulaa höntsäillään nyt. Kaksi tätiä vakavassa ressagereenissä sunnuntaina kentällä.
Hankin Mandylle vähän käytetyn Amerigo Vega Siena Special -satulan huhtikuussa. Mulle kävi satumainen tuuri, kun satulansovittajan kanssa huolella kokeiltiin ja katseltiin ja ehdottomasti parhaimmaksi osoittautuneen satulan kanssa aivan identtinen oli myynnissä mun kaverilla. Hän osti satulan uutena, mutta hevosen sairasloman takia satula oli käytössä erittäin vähän, eli käytännössä sain uudenveroisen satulan. 

Nyt satula on ollut käytössä alle viisi kuukautta mulla. Satulan valmistusajankohta on 02/2015. Se on ollut oikein hyvän tuntuinen, mutta viime aikoina olen miettinyt, että kippaako se jotenkin eteen. Vasemmalta puolelta selkää, melko edestä, on karva ollut välillä hankautunutta (satula siitä ilmassa?). Lisäksi satulan takakaaren taakse on tullut ehkä hiukan kumparetta, mutta ei siis mitenkään kovin helposti havaittavaa. Muuten selän lihakset ovat selkeästi nousseet, mikä on hieno juttu.

Pyysin siis satulaseppää/sovittajaa käymään. Hän totesi, että satula istuu, mutta toppaukset ovat kauttaaltaan muuttuneet niin koviksi, että hän suosittelisi uusimaan ne ihan kokonaan!

Satulassa on myös kulumaa polvitukien yläosassa ja yksi saumakin hiukan revennyt. Aika hurjaa, kun satula on kuitenkin käytännössä uusi. Mulla on joskus ollut useita kymmeniä vuosia vanha Frank Baines ja melko vanhoja Kieffereitä, joissa ei ole mitään vikaa ollut nahassa.

Amerigon satuloissa on kuuleman mukaan ollut tätä villaongelmaa. Jotkut satulayksilöt ovat pitkään hyviä, toiset taas kovettuvat ja möykkyistyvät nopeasti. Mutta ilmeisesti tehdas ei ole kauheasti korviaan lotkauttanut tälle ongelmalle. Sinänsä outoa, satulat ovat kuitenkin kalliita ja niitä pidetään yleisesti hyvälaatuisina.

Päädyin nyt sitten toppauttamaan satulan aivan kokonaan uusiksi, kunnon lampaanvillalla. Maksaa paljon, mutta sitten siitä pitäisi tulla hyvä ja kestääkin samanlaisena jopa viisi vuotta. Täydennystoppaus sisältyy hintaan.
Etuosaa topataan hiukan muhkeammaksi, tässä satulassa painopiste on niin edessä ettei silti tule takapainoiseksi. Nyt se on toppausten painumisen takia ollut jopa liian etupainotteinen. Ihmekös on fiilis, että olen nokillani ja asentoa täytyy korjata satulassa taaksepäin. Näin se ei saisi olla.
Satulaan olen kyllä muuten tyytyväinen, se sopii Mandyn hankalaan, takakorkeaan selkään hyvin, on kevyt ja siro. 


Amerigo Vega Mandyn selässä viime syksynä. Kokeilin silloin kaverin satulaa ja puoli vuotta myöhemmin se päätyikin meille.

Tällainen on Amerigo Vega Siena Special. Ihana satula kyllä, mutta pientä tuotekehitystä vielä kaivattaisiin!

Samantyyppisiä nahan kulumisongelmia (ja villaongelmiakin)  on muuten näissä uusissa satuloissa muissakin merkeissä. Esimerkiksi kaverini upouudessa, neljän tonnin Prestigessä nahasta kului pohkeiden kohdalta väri pois parissa kuukaudessa! Johtuu kuulemma siitä, että uudet väriaineet ovat niin ympäristöystävällisiä, että eivät sitten kestäkään mitään. (Samaa olen kuullut myös muun muassa talomaaleista, mutta se onkin sitten eri juttu).

Eli vanhassa vara parempi?

14 kommenttia:

 1. No huhhuh, miten nopeasti on mennyt huonoksi! Ja vielä tuon hintaluokan satulassa. Ainahan sanotaan, että kallis satula on parempi investointi kuin halpa, koska halpikset menevät nopeasti huonoiksi.

  Näemmä edes laatusatuloita ei tehdä enää kestämään. Jotenkin surullisen tyypillistä tässä ajassa, jossa printteritkin tehdään tahallaan hajoamaan tietyn tulostusmäärän jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muakin harmitti ja ärsytti. Tekis mieli laittaa Amerigolle oikein kunnon palaute, ja ehkä laitankin. Joku vanha sopiva satula olis paras ja varmaan kestävämpikin, mutta tuo kun nyt sattuu sopimaan niin hyvin. Mä sain onneksi vähän käytetyn edullisemmin ja Vega-mallisto on hiukan halvempi. Jos olisi ostanut uutena neljällä tonnilla vaikkapa Classic-mallin, niin nyt kyllä olisin melkoisen vihainen. Saa nähdä kuinka kauan näiden satuloiden maine pysyy hyvänä, jos laatu on tätä.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoista. Itselläni on Albionin lisäksi Equipe, joka ei harmillisesti meille enää sovi niin hyvin. Equipe käsittääkseni tulee samasta tehtaasta, ja olen ollut niin tyytyväinen siihen! Siihen ei jää jälkiä saappaista eikä muutenkaan. Nahka on ihanan pehmeää ja satula näyttää vieläkin kuin uudelta. Equipe on käsittääkseni "volkkari" ja Amerigo sitten se "audi" eli classic linja ja premium linja, jos näin automaailmaa sekoitetaan mukaan. En olisi odottanut tuollaista Amerigon hintaluokan satulalta, vaikka onkin halvempi malli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on mielikuva että ovat samasta tehtaasta. Equipe Emporio istuikin Mandylle aika hyvin, siinä oli vaan säkätilaa selkeesti vähemmän enkä tykkää lateksitoppauksista. Mutta satulassa on kyllä ihan älyttömän hyvä ja tukeva istua.
   Täytyy nyt toivoa että tuo nahan kuluminen olis vaan jotain alkujuttua ja pysähtyisi tuohon. Jos oikein puhki kuluu niin on aika kallista korjata. Onneksi nyt on vaan sellanen hiukan karkea. Mutta kuitenkin, mun mielestä tuon hintaluokan satulan pitäisi kyllä pysyä hyvänä jopa vuosikymmeniä. Ehkä mitään ei enää valmisteta niin laadukkaiksi. Surullista.

   Poista
 3. Oho! Pistän tämän korvan taakse, kun epäilemättä meillä on lähivuosina satularuljanssin aika. Olen ollut supertyytyväinen tuohon Frank Bainesiin, siinä ei näy käyttö näin kolmen vuoden jälkeen käytännössä mitenkään. Mutta Pena muuttuu vuosi vuodelta kaarevammaksi selästään joten FB käynee ennemmin tai myöhemmin liian suoraksi. Amerigon malleihin olen jo vähän perehtynyt siltä varalta että hevoseni kallis makumieltymys säilyy ennallaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun kaarevia, takaa pyöreästi nousevia satuloita on niin vähän. Ja monessa painopiste liian takana. Esimerkiksi FB Elegance olikin Mandylle ihan liian suora.
   Amerigoissa on kai ollut isojakin yksilöeroja. Se on sinänsä kummallista tuon laatuluokan tuotteissa. Toivottavasti saavat asiat kuntoon ja kuuntelevat asiakkaita.
   Mä yrittäisin varmaan näillä tiedoilla etsiä hiukan vanhemman yksilön, niissä ehkä vielä vanhaa "myrkky"väriä ja paksumpi nahka!

   Poista
 4. Heippa!

  Olen kuullut samaa noista Amerigoista, huolestuttavan vähän laatua isolla hinnalla.

  Mulle laatu merkitsee juuri sitä että se kestää vuosia siten, että näyttää lähes uudelta vielä iäisyyden jälkeenkin. Näissä uusissa satuloissa on nopeaa kulumista ja vanhoissa satuloissa on enemmänkin "patinoitumista" jos näin voisi kärjistää!!!

  Mä oon itse niin vanhanliitonmuija että oon aina ihan epäileväisenä kun tulee uusia satulamerkkejä markkinoille, vaikka on totta että kehitys kehittyy ja satuloissa on uusia ratsukkoja auttavia ominaisuuksia, mutta näköjään joku hinta siitäkin pitää maksaa, ja tässä tapauksessa se näyttää olevan laatu...

  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottu, myös muissa merkeissä näyttäis olevan uusimpien satuloiden kanssa ongelmia. Ja voihan olla että mulle osui maanantaikappale. Tosin pohkeiden kohdalla nahka on edelleen kuin uutta. Mä suhtauduin myös epäilevästi Amerigoon, mutta istuvuus on kyllä omaa luokkaansa. Sovitettiin kyllä ihan hirveä kasa, ja tuo vain solahti selkään ja omalle paikalleen ihan itsestään.

   Poista
 5. Stubbenia vaan kaarevaan selkään. Mulla vanhanmallisella pyöreällä tammalla molemmat satulat Stubbenin ja kaksi aiempaakin ollut ja olen tykännyt. Toki olen myös kymmeniä ja kymmeniä muita satuloita sovitettuani ollut uskossa ettei muita kaarevarunkoisia ole tarjollakaan, mutta kyllä näillä on pärjätty. Ei lähde väri, eikä purkaudu tikkaukset ja hinnankin saa sopivaksi, kun Saksa eBaystä tilaa. Ja ei ole kivikovia kuten joskus 90-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stubbenia hain kissojen ja koirien kanssa, mutta en vaan löytänyt lyhyttä, leveää ym. Niitä on huonosti saatavilla. Monessa mallissa koot alkavat vaata 17", joka on auttamatta liian pitkä lähes kaikissa merkeissä, paitsi Amerigossa. Olis kyllä tosi mielenkiintoista sovittaa Stubbeneita. Mutta en nyt tosiaan aio vaihtaa satulaa, kun tuo kuitenkin hyvin sopii ja uusien toppauksien kanssa varmaan vielä paremmin!

   Poista
 6. Voi, tämä ei mitenkään helpota minun omia pohdintojani! Kurja kuulla. Itse olen nyt pari päivää ihmetellyt saatuani aiempaa satulaani vastaavan mallin, mutta isomman koon kokeiluun. Ne ovat kuin täysin eri puusta: malli ulkoisesti sama, mutta rungon paino, toppausten tuntuma ja työn viimeistely ovat niin erilaisia keskenään, että vähän tekisi mieli epäillä toisen olevan joko feikki tai sitten jonkun onnettoman satulasepän todella pahasti peukaloima.

  Omalla sovituskierroksella huomasin juuri tuon, että Amerigojen eri kappaleiden välillä saattoi olla todella isoja eroja, ja siksi väsyin täysin niiden kokeilemiseen. Nyt toinen vaihtoehto voisi olla Equipe, ei vaikuta vielä ihan huonolta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vegahan painaa vähän, koska siinä on synteettinen runko, sen sijaan esim. Classic-mallissa ja muissa kalliimmissa on puurunko ja painavat enemmän. Voisko siitä olla osaksi kysymys? Mutta on siis tismalleen sama malli?
   Kannattaa varmaan tsekata tarkkaan oma satulayksilö, jos kauppoja meinaa hieroa. Satulan kokotoppaaminen maksaa 250 euroa, se on aika pitkä penni melkein uuden satulan hinnan päälle. Ja joissain satuloissa noi villat kuulemma kestää, joissain ei. Samalla villalla ne on kaikki topattu (synteettisellä), mutta osa ilmeisesti topattu jotenkin huonosti niin että kovia klönttejä muodostuu. Itse halusin nyt lampaanvillan, se on aito, kestävä ja kimmoisa.
   Toisaalta jos satula sopii ja hevonen liikkuu tyytyväisenä, on se kyllä kaikkein tärkeintä. Varsinkin harjoitusravi on meillä se mikä kertoo kyllä herkästi.

   Poista
 7. Melko jännä että toppauksille on käynyt noin, kun muistan kuulleeni hehkutusta nimenomaan Amerigon "omista villoista". Toivotaan että kyseessä on "vaan" maanantaikappale, vaikka harmillista tietty että osui teidän kohdallenne. Toivottavasti satula kestää nyt käytössä hyvin muokkauksen jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Sanopa muuta! Ja satulasepän mielestä lampaanvilla on parempaa. Amerigon oma villa on keinokuitua. Ilmeisesti se on joissain satuloissa kovettunut möykyiksi, koska on täytetty huonosti. Ihmeellistä. Noh, toivotaan tosiaan että nyt (ja sitten täyttötoppauksen jälkeen) on hyvä pitkään, näin ainakin luvattiin.

  VastaaPoista