perjantai 9. syyskuuta 2016

Ihmeellisen Mandyn tarina

Lupasin jossain vaiheessa kertoa enemmän Mandyn taustoista ja suvusta.
Arabialaisen täysverisen ja andalusialaisen eli P.R:E:n risteytys Mandy on siis syntynyt Suomessa, Ypäjällä. Amazing Mandy on kyllä monella tavalla nimensä veroinen!

Tämän kuvan olen saanut Mandyn entiseltä omistajalta. Kuvassa Mandy on noin 7-vuotias.
Mandyn sukuun voit tutustua tästä sukupostin linkistä.

Kasvattan nimi on Sukupostin mukaan Zennifer Hernandez. En ole yrityksistäni huolimatta löytänyt oikeastaan mitään tietoa kasvattajasta. Olisi kiva kuulla jotain Mandyn varsa-ajoista. Sen sijaan Mandyn isän silloinen omistaja, joka asui Ypäjällä myöskin, on kertonut isäori Azizista. Moni muukin tuntee/on tuntenut tuon jo edesmenneen oriin.  Se on kuuleman mukaan ollut erittäin hyväluonteinen ja hurmannut monia.
Kuulin myös Mandystä, että se on ollut varsasta saakka oikein järkevä pikkuneiti.

Komea isäori Aziz ox.
Mandyn äiti on puhdasverinen P.R:E.nimeltä Caprichosa. Siitäkään en ole löytänyt kovinkaan paljon tietoa. Sukupostin mukaan se on syntynyt Espanjassa, mutta tullut Hollannin kautta Suomeen vuonna 2002, maahantuoja on Stall Walhalla. Mulla ei ole tietoa missä tämä hevonen nyt on ja onko elossa, Ilmeisesti on jossain vaiheessa ainakin tienannut kaurojaan jossain ratsastuskoulussa.

Sekä Mandyn isällä että äidillä on molemmilla neljä varsaa. Yksi näistä on Mandyn täysveli, Dancing Spirit, joka on pääosassa Mira ja Danny -blogissa. Danny ja Mandy muistuttavat kyllä paljon tosiaan, vaikka Danny on ruunamaiseen tapaan hieman isompi ja rämäpäisempi (ilmeisesti:)). Kaunista Dannyä ihailin Miran blogissa jo kauan ennen kuin olin Mandystä koskaan kuullutkaan. Hauska juttu! Dannyllä on sen oriajoilta monta jälkeläistä. Hassu yhteensattuma myös, että  katsoin kahta sen myynnissä olevaa jälkeläistä hevosta etsiessäni. Vasta jälkeenpäin huomasin tämän yhteyden.

Caprichosa-tamma näyttää lempeältä muumimammalta :)
Tässä sukupostin kuvassa (vuosiluku puuttuu) on luultavasti juuri tuo täysveli pikkuvarsana, en kyllä ole varma. Ja vatsassa ehkä Mandy.
  Olisi tosi hauskaa, jos joku blogin lukijoista sattuisi tietämään enemmän Mandyn menneisyydestä varsavuosilta!
Ypäjältä Mandy on myyty Lahden suuntaan jo aika nuorena. Siellä Mandy on saanut yhden varsan, joka edelleen on samassa paikassa. Siellä Mandy myös ratsukoulutettiin. Se sai viettää pitkän mammaloman. Varsinainen ratsastus sillä aloitettiin siksi ilmeisesti aika myöhään. Kun se vihdoin kunnolla pääsi vauhtiin, oli Mandy silloisen omistajan ja ratsuttajan mukaan yksi kivoimmista hevosista, jolla hän on ratsastanut.

Mammaloman jälkeen Mandy vaihtoi omistajaa. Se vietti nelisen vuotta harrastehevosena ja mamman mussukkana. Mandy olikin ennen minulle tuloaan todella samantyyppisessä käytössä kuin nytkin.

Mandyn kaltainen risteytys tunnetaan myös rodulla Hispanoarabi. Espanjassa tälle rodulle on myös kantakirja. Hispanoarabi on tyypillisesti hieman kevyempi ja sirompi kuin P.R:E., mutta Arabia hieman raskaampi. Tyypillinen hispano on eläväinen ja nopea ja sitä on mun käsityksen mukaan jalostettu aikoinaan (ja ehkä vieläkin) esimerkiksi härkätaisteluja varten.

Olen huvikseni googlaillut paljon tätä rotua ja huomannut paljon yhtäläisyyksiä Mandyn kanssa. Nämä hevoset liikkuvat aika samalla tavalla, vaikuttavat herkiltä ja myöskin huiskivat hännällään paljon, kuten Mandy. Osa on aika arabimaisia, osa taas enemmän andaluusialaisia muistuttavia. Yhteinen piirre on kauneus, nämä ovat ainakin minun silmää todella nättejä, siroja, mutta pyöreitä pikku hevosia. Ei todellakaan mitään tyypillisiä kouluratsupuoliverisiä, mutta älykkäitä, persoonallisia ja hauskoja ystäviä, joiden kanssa voi tehdä paljon ja monipuolisesti.

Tässä on netistä löydetty, briteissä asuva  Hispanoarabiori nimeltä Epona Balthazar.

9 kommenttia:

 1. Oli mukava lukea Mandyn taustoista! Se on aina ihanaa, kun saa kuulla oman hevosensa elämästä ajoilta, kun sitä ei vielä tuntenut. Toivottavasti joskus saat vielä yhteyden sen kasvattajaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnosti. Olisi niin kiva tietää tarkkaan hevosen koko historia. Tosin mä tiedän paljon verrattuna moneen muuhun. Ulkomailta kun ostaa niin usein ei hevosen menneisyydestä ole mitään tietoja. Siinä mielessä varsan kasvattaminen on kyllä varmaan hauskaa, siitä hevosesta tietää sitten ihan kaiken!

   Poista
  2. Hei, ihan tosi hassun sattuman kautta päädyin tähän blogiin, ja tajusin että tässähän on meidän Mandystä kyse :) Saa ihmeessä kysellä lisää ja vastailen kaikkeen mitä satun muistamaan. Olin tosiaan suhteellisen nuori vielä tuolloin, yhdessä äitini kanssa Mandyn kasvatimme,mutta minun nimiini hevonen sitten päätyi

   Poista
 2. Mielenkiintoista luettavaa oli. Tuollainen risteytys rotujen puolesta olisi omalla kohdallani kuulostanut niin herkältä, ettei olisi varmaankaan tullut kovin helposti tullut itselle hankittua, mutta tätä kautta tutustuessa vaikutelma ei olekaan yhtään hankala 😀 Mandystä on tullut oikein soma ja vähän humoristinen kuva 😉
  Ja todella kaunis tuo iskä!
  Ilmeisesti kasvattaja on kuitenkin asunut joskus Suomessa, koska Mandy on veljensä kanssa täällä...
  Ratsastuskoulutaustasta päätellen emä on varmaan ollut kohtuu tasainen ratsastettava.
  Oliko Mandy ihan yleisesti myynnissä vai tuliko sinulle tuttujen kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan olettaisikin, että aikamoinen pommi on tuollainen yhdistelmä? Kyllähän Mandystä löytyy se tötteröö-puolikin ja kiihtyvyys on joskus aika huippuluokkaa, mutta samalla se on niin järkevä. Ainakaan toistaiseksi ei ole tehnyt mitään tyhmää koskaan, vaikka kieltämättä on ollut hetkiä, jolloin on tunne että istuu pienen pommin päällä :)
   Mandyn kasvattajasta en tosiaan tiedä mitään, ja tuo ratsastuskoulutausta emälläkin on hyvin epävarma ajatus. Mutta ainoa, missä olen siitä kuullut, oli yksi blogi, jossa se on mainittu. Siitä kerrottiin, että oli ihana tamma, pilkettä silmässä mutta kiltti. Kuulostaa kyllä Mandyltä.

   Poista
 3. Azizin olen itsekin nähnyt livenä joskus, ihana hevonen! Kiinnostavaa lukea Mandyn tarinasta. Muistaisin nähneeni tuon Hernandezin perheen aikanaan arabinäyttelyssä, olikohan heillä enemmänkin arabeja...? Täytyy yrittää kaivaa esille jostain vanhoja tuloksia.. arabinäyttely oli Ypäjällä muistaakseni vuonna 2002. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, sullahan oli aikaisemmin arabi! Olen kuullut tosi monelta, että Aziz oli hieno. Nyt myös sain viestin Mandyn äidin entiseltä hoitajalta, joka oli nähnyt Mandyn myös varsana, hauskaa!
   Mandyn kasvattajalla oli tosiaan ilmeisesti ainakin pari muutakin arabia.

   Poista
  2. Ja tosiaan Aziz oleili meillä viimeisiin päiviinsä saakka :) Samoihin aikoihin meillä oli myös toinen arabi Krimosah, joka yhä edelleen löytyy omasta pihasta.

   Poista
  3. Olipa hauskaa, että löysit tiesi tänne! Mä laittelen sulle viestiä vaikka facebookissa (luulen että löysin sut sieltä), sopiiko? Olisi hauska tietää Mandyn alkuvaiheista lisää!

   Poista