keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Möyhennän, pöyhennän, leivon ja nostelen

Eka valmennus sitten heinäkuun ja olen ihan liekeissä!
Tänään tuli erikoisohjeita ja mielikuvia. Möyhennä, möyhennä! Mulla on sormi sun nenässä kiinni. Et pysty nojaamaan eteenpäin. Et liiku senttiäkään eteenpäin nostossa. Möyhennä! Nosta se suupieli! Nosta se sisälapa! Et mene sen edelle! Katso ulkokorvaa!

Kuvat näyttivät hienoilta kamerassa, mutta ärsyttävästi niiden laatu kärsii Bloggerissa. Tykkään tästä kuvasta tosi paljon. Rintakehä on ylhäällä ja hevonen näyttää aika suoralta. Istun aika hyvin, katse toki niskassa, mutta jalat on aika hyvin, eikö vaan?
Tässäkin keskitytään ja suoraa meininkiä.

Sain ihan hurjasti ahaa-elämyksiä valmennuksessa, jonka piti mun ihana lähiope Maija.
Keskityttiin ensin käyntiin. Kuten olen toistanut sata kertaa, on Mandyllä hurjan iso käynti, todella reilusti yliastuntaa. Hyvä niin, mutta samalla se myöskin jättää takajalat liian taakse ja hiihtelee isoilla askelilla eteenpäin ilman selkää.Mun pitikin ensin saada Mandy kävelemään kuin "normaali hevonen". Koottua käyntiä, ja sitten lisättyä käyntiä.
 - Koottu käynti on Liisa sitten sitä yhtä tylsää kuin maalin kuivuminen, siinä on sellanen tunne että ei etene yhtään, sanoi Maija.
Tämä oli vinkvink mulle, hätähousulle, jonka lempipuuhaa on hevosen hätisteleminen eteenpäin liian kiireiseksi.
Jossain vaiheessa tunsin, että askeleet muuttuivat hurjasti. Kootussa käynnissä Mandy ei keinuttanut mua, vaan otti sellaisia pieniä teräviä askelia. Töps-töps-töps-töps. neljä tahtia, neljä askelta.

Yritetään löytää pikkuaskelia.


Ruvettiin keventelemään ja tamma tuntui heti tosi hyvältä. Käynnissä Maija pyysi mua jo "möyhentämään" heti kun hevosen kaula kovettui. Möyhentäminen on sitä, että puristelee ohjia sormillaan. värisyttelee pikkusen tai "leipoo" ohjia. Mutta se on niin pientä, ettei näy ulospäin.

Mikä iso ero! Pieni möyhennys ja Mandy pehmensi niskaansa ja rentoutti sen, Sitten taas kädet hiljaa ja heti möyhennys kun taas kovetti kaulansa.
Möyhennys ei saa liikuttaa hevosen päätä sivusuunnassa. Se on vain pientä leikkiä kuolaimella. Käden täytyy olla pehmeä, mutta napakka.

Oikeassa kierroksessa vaikea hetki on aina, kun lähtee kääntymään seinältä ulos.

Mandyn askel tuntui joustavalta ja olin ihan hurmiossa. Maija muistutti myös jatkuvasti siitä, että ympyrälläkin ratsastetaan "suoraan", hevonen ei voi olla banaanina vaan taipuu vain hiukan. Välillä tehtiin asetusta ulos, jotta kaula ei taipuisi liikaa.

Oho, mä näytän melkein pieneltä tuolla selässä.
Kuolaimen alla, mutta muuten tykkään menosta tässä.

Tässäkin näkyy, mitä nostaminen tekee hevosen ryhdille. Leukakulma on auki ja säkä nousee ylös. Tässä kuvassa on mun mielestä kiva tasapaino, vaikka hevonen ei olekaan kovin pyöreänä.

Laukassa tuli melkoisia ahaa-elämyksiä. Laukka on ollut mulle aina jotenkin vaikea askellaji. Viime aikoina meillä on jälleen ollut vaikeutena oikeassa kierroksessa se, että M nostaa usein väärän laukan. Vasemmassa puolestaan se, ettei laukka nouse taikka se painaa pään alas ja tiputtaa raville.

Mandyn isot askeleet.

Nostetaan sisäohjalla suoraan ylös.
Vasen laukka alkoi pysyä, kun nostin sisälapaa yläs ja pidin kaulan pehmeänä.

Tässäkin auttoin möyhentäminen ja sisäohjalla nosto. Laukannostossa täytyy olla pehmeä kaula, jos M kovettaa kaulaansa hiukankin, niin nousee väärä laukka. Lisäksi Maija sanoi että painan sua sormella nenään nostossa! Eli ei etukenoa tai muutakaan könötystä. Tämä auttoi ja laukkakin rullasi melko hyvin.

Olin niin tyytyväinen valmennuksen jälkeen. Mandy liikkui paremmin kuin pitkiin aikoihin ja fiilis selässä oli tosi hyvä. Nyt kasvoi treenihalut ja motivaatio.

Jaksoitteko lukea tällaisen pitkähkön treenipostauksen? Saitteko mitään uusia ajatuksia tästä?


Tässä on melkoista liioittelua, mutta näkyy silti taas tämän noston vaikutus. Käden pitäisi kyllä olla niin, että peukalo nousee edellä ylös, eikä tuollaista ihme vääntöä.

Laukan jälkeen reipasta menoa.

Venytystä. Helposti menee etupainoiseksi.


14 kommenttia:

 1. Oikein kiva postaus, tykkään lukea juuri tällaisia ja sain ajattelemista omaankin ratsastukseen!

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus. Sain paljon ajatuksia, joita pitää testata seuraavaksi kentällä. Kivoja kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait ajatuksia. Mullekin tuo möyhennys oli sanana jotenkin mainio. Toki voidaan sanoa että puristele ohjaa, tee puolipidäte tms. mutta vasta tuo möyhennys jysähti mun päähän. Mielikuvana myös se, että joku painaa sun nenää on aika mainio, kokeile vaikka, haha. Ja vasta kuvista tajusin, miten suuri ero hevosen ryhdissä on, kun välillä hiukan nostelee sisäkylkeä ylös.

   Poista
 3. Kyllä jaksaa lukea! Selkeästi kerrottu ja sopivasti kuvia, kuvatekstit hyviä, auttoivat hahmottamaan asiaa vielä enemmän. Lisää tällaisia!
  Ps miten ihastuttava hevonen sinulla on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla. Kuvatekstit on mun mielestä tosi tärkeitä, ainakin suurimmassa osassa kuvia pitää sellaiset olla. Mandy kiittää ja hän on allekirjoittaneen mielestä myöskin ihastuttava, joskaan en voi sanoa olevani kovin puolueeton :)

   Poista
 4. Lisää näitä! Möyhennys kuulostaa kokeilemisen arvoiselta, ja hah, "Mulla on sormi sun nenässä kiinni" -- ekana tuli mieleen, että ihan nenänreiässä asti, ei paljon tee mieli pudota etukenoon siä sormea vasten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mäkin melkein pelästyin että meinaako se Maija tunkea sormensa mun nenään :D. Tehokas mielikuva joka pitää ryhdin kummasti kohdallaan, hehe.

   Poista
 5. Upeaa menoa teillä, hyvä Liisa :) PS. Laitoin sulle sähköpostia T. Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anne! Huomasin nyt ja vastailen pian! Aivan superhieno poni teillä, kertakaikkisen upea!

   Poista
 6. Musta on huippua lukea valmentajien käyttämiä mielikuvia - saattaa olla myös ammatinvalintakysymys, köh ;) Ja oivaltamisen ilo välittyi tänne asti tästä kirjoituksesta! Mandy näyttää oikein pätevältä. Onko muuten sen liikkeissä työläs istua, kun sillä kuitenkin näyttäisi olevan niissä jonkun verran ilmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu kokeilemaan! :D Mandyn liikkeissä on mun mielestä superhelppoa istua. Ainakinhyvällä pohjalla (meidän maneesissa) liikkuessaan sillä on jonkun verran joustoa ravissa, mutta silti on helppoa istua siellä. Ainoa vaikeus on saada lonkat niin auki, että saa jalat alas, Mandy kun on melkoisen leveä, vaikkei ehkä uskoisi.
   Mä tykkään paljon mielikuvista, ne jäävät mieleen niin hyvin, kun olen tunneihminen. Sen sijaan joku ohje että pidätä vasemmalta, oikea pohje viisi senttiä eteen saattaa kaikua ihan kuuroille korville.
   Munkin mielestä Mandy näyttää näissä ihan pätevältä :). On niin ihanaa, että se tuntuisi voivan nyt paljon paremmin taas. Se kun liikkui niin töksähdellen tässä välissä, kun kinner kipuili.

   Poista
 7. Jaan ton sun tuskan laukan vaikeudesta, joten jos siihen saat ahaa-elämyksiä, niin kirjoita ihmeessä! Tsemppiä teille treeneihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on muuten mennyt laukka huomattavasti paremmin tuon kerran jälkeen, juuri noilla ohjeilla. Kaula pehmeäksi ennen nostoa (pehmeää möyhennystä), kun laukka nousee niin anna hevosen liikkua eteen, älä lukitse ohjia. Pieni nosto sisäohjalla suoraan ylös (vetämättä taakse) jos hevonen sukeltaa liian alas. Näillä ohjeilla meillä on laukka alkanut rullaamaan ilman raville putoamisia. Ihan ihmeellistä!

   Poista