torstai 23. kesäkuuta 2016

Pahuksen pulssi

Juuri kun hevonen alkoi sopeutua laumaelämään, tulikin kaviopulssi. Olen joka päivä kokeillut pulssia, ja sunnuntaina se sitten yhtäkkiä tuntuikin ihan selvästi. Ei nyt niin että ois oikeen kädelle lyönyt, mutta selvä muutos kuitenkin. Hevonen kääntyi kuitenkin ihan normaalisti ja oli muutenkin ihan tavallinen. Se oli kyllä makoillut laitumella muutamaan otteeseen, mutta se ei välttämättä liity pulssiin.

Haha, mikä surkea kuva. Mandy näytti kylä oikeasti niin kuvaukselliselta tuolla tallissa, joka on maalaisromanttinen ja suloinen. Mun kuvasta ei sitä kyllä huomaa.

Mandy siirrettiin kuitenkin välittömästi hiekkatarhaan ja kuivalle heinälle. Kipulääkettä en antanut, koska ei vaikuttanut mitenkään kipeältä. Illalla kävin uudestaan ja pulssi oli jo hävinnyt.
Maanantaina en ehtinyt paikalle, mutta Mandy oli kuulemma ihan normaalin oloinen ja tiistaina heppa oli ihan pirteänä ja pulssittomana mua vastassa tarhassa. Kävin sitten ratsastamassa kevyesti ja ihan normilta vaikutti. Pieni pulssi ratsastuksen jälkeen, mutta se lienee aika normaalia. 

Iltamaaston maisemia.

Kekiviikkona käytiin tunnin maastokävelyllä ja tänään menin kentällä ja maastossa ja Mandy tuntui oikein  tosi kivalta. Pulssia ei ollut ennen eikä jälkeen ratsastuksen.

Mandy ja suokkitamma tarhailevat.

Päätettiin, että aloitetaan ruohon syöttö taas varovasti, ihan samalla tavalla kuin totutettaisiin ruohoon ennen laidunkautta. Tänään ja eilen syöttelin vähän, ja ainakaan se ei aiheuttanut pulssia. Pidennetään aikaa vartti kerrallaan ja sitten laitumelle aina muutamaksi tunniksi kerrallaan, aikaa vähitellen pidentäen. 
Ruohon pitäisi tulla myös "heikommaksi", kun kesä on jo pidemmällä.

Hiekalla on kiva piehtaroida.

Varsinkin märässä kohdassa saa sopivan kuorrutuksen.

Vaikea sanoa, mistä pulssi johtui. Voi olla että myös laitumen vaihto ja muut ongelmat aiheuttivat stressiä, joka puolestaan herkisti ruohoon. Kaviokuumeeksi saakka se ei onneksi kerinnyt. Voihan se kaviopulssi jostain muustakin syystä ilmetä. Vain hetken sitä oli ja sitten hävisi.
Toivotaan että pulssi pysyy pois. Mandy on onneksi ollut aivan oma, leppoisa itsensä. Se on kyllä niin mahtava tyyppi, käytiin katselemassa hiukan uusia polkuja ja se niin tykkää nähdä uusia paikkoja ja seikkailla. 

6 kommenttia:

 1. Meillähän pulssit tuntuvat aika usein hentoina. Stressin yhteydessä ne tuntuvat enemmän, samoin kuumana päivänä. Ratsastuksen jälkeen pulssi tosiaan saakin tuntua. :) kaviokuumeen lyödessä akuuttina päälle, pulssit hakkasivat kunnolla sormille ja jalat turposivat.

  Hyvä kuitenkin olla liiankin varovainen, ettei pääse pahaksi. Oletko seurannut pulsseja vain laitumella vai myös laidunajan ulkopuolella?

  Minä tein kerran mielenkiinnosta testin tallin hevosilla ja kokeilemistani kuudesta hevosesta neljällä pulssit tuntuivat ihan normaaleissa tarhaoloissa (kuuma päivä kyllä oli). Ystäväni suomenhevosella ei silloin pulssia tuntunut, mutta kerran käytävällä sattumalta sen jalkoja kokeilessa sillä oli selvät pulssit.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla että olen ylivarovainen. Olen kuitenkin kokeillut pulsseja joka päivä laidunaikana, koskaan ei ole tuntunut mitään ja sitten oli ihan selvä pulssi. Laidunkauden ulkopuolella olen kokeillut joskus, en ole tuntenut mitään.
   Mun yksi tuttu sanoi samaa, kaikilla hevosilla tuntui kuulemma pulssi.
   Ilmeisesti ne oireet eli jäykkyys, vaikea kääntyminen, etujalkojen arkominen ym. ovat vielä tärkeämpiä indikaattoreita, niitähän meillä ei ollut. Joten alan heti juhannuksen jälkeen totuttaa varovasti uudestaan laitumeen.

   Poista
  2. Parempi olla varovainen, ei siitä haittaakaan ole! :) Ja kyllähän se toki hiukan arveluttavaa on jos koskaan ennen ei ole tuntunut mitään.. Kaviokuume on kuitenkin aika viheliäinen ja siinä on pitkä toipuminen ja varauksellinen ennuste.

   Monesti minusta tuntuu, että liikaa tuosta pulssista pelotellaan. Oma kokemus tosiaan puhuu sen puolesta, että se aika herkästi saattaa erilaisissa tilanteissa tuntua hennosti.

   Miekin olen siirtynyt enemmän seuraamaan noita muita oireita, meillä oli pulssien lisäksi kaikkien jalkojen nostelua ja painon vaihtelua, vaikeuksia ympyrällä kääntymisessä ja kynnyksen ylittäminen takaisin talliin oli liki mahdotonta.

   Poista
  3. Hyvä kuulla, ehkä hengitän sitten rauhallisemmin ensi kerralla kun pulsseilee. Karseilta kuulostavat nuo oireet. Tallin yhdellä hevosella on kaviokuume ka näyttää kyllä reppana niin kipeältä :(

   Poista
 2. Moi, hevosenomistajana tuli huomattua, että kaviopulssi voi johtua muustakin kuin kaviokuumeesta, mutta kamalalta silti tuntuu tuollaiset havainnot😦
  Metsikössä voi tulla monenlaista painaumaa kavioon tai tikkua jalkojen distaaliosiin, jotka varmaan myös voivat aiheuttaa lievää pulssin voimistumista, mutta tietenkin pitää tarkkaan seurata asiaa.
  Onpa hyvä, että Mandy sai muutenkin sopivat laidunolosuhteet, oli vähän surkeaa lukea kun kiltti ja ihana tamma joutui aluksi eristäytymään laumasta metsään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voi toki, mutta kun pulssi tuntui samanlaisena kaikissa neljässä jalassa. En kyllä ole kauhean huolestunut, mutta parempi ottaa varovasti.

   Poista