maanantai 27. kesäkuuta 2016

Laiduntotuttelua, vol.2

Mandy on nyt saanut olla vaihdellen pätkiä laitumella ja metsätarhassa. Tänään laidunaika ylsi jo viiteen tuntiin ja huomenna saa olla siellä melkein koko päivän. Toivottavasti ei tule pulssia tai muita oireita. Ainakin toistaiseksi kaikki on ollut hyvin. Ihanaa kun laidunpaikassa ollaan oltu suopeita ja joustavia, vaikka nää järjestelyt teettää ylimääräistä vaivaa ja hommaa tallinpitäjälle.


Metsätarha on ihana. Siellä on varjoa, puita joihin rapsutella, oksia, joita syödä. Toki myös paarmoja, mutta niitähän on kaikkialla. Tarha on rinne ja kovasti kivikkoinen, joten emme uskaltaneet laittaa Mandya yhteen suokkien kanssa, sillä jos tuollaisessa paikassa jahdataan niin siinä on kyllä jalka poikki nopeasti. Yhdessä nämä kuitenkin tuntuvat viihtyvän, lanka välissä. Valitettavasti nämä tammat eivät kuitenkaan pääse laitumelle hetkeen, näistä voisi tulla hyvä lauma.


Tuollainen tarha olisi kyllä kiva talvitarhakin. Hevoselle tulee mukavasti monipuolista liikuntaa.
Mandy on niin näpsäkkä jaloistaan, ettei varmaan teloisi itseään tuommoiseen kivikkoon, jos olisi rauhallisessa seurassa.Mandy niin tykkää rapsutella itseään. Onneksi ei kuitenkaan hinkkaa liikaa, harja ja häntä ovat ihan ehjiä. Hiukan pihkaa on saanut kyllä itseensä.

Laitumella ei enää ole ollut mitään jahtaamista (ainakaan en ole nähnyt) ja Mandy on ollut siellä ihan rauhassa. Se nakkelee niskojaan toisille. Ei tuosta nyt oikein ota selvää, eikö se tykkää muista vai onko vain nyrpeänä, kun muut eivät häntä heti hyväksyneet. Haluaa pitää hiukan etäisyyttä, mutta ei kuitenkaan juokse karkuun enää.

Ratsastaessa neiti on ollut oikein kiva. Olen useinmiten kentällä yksin ja huomaan että pystyn silloin niin hyvin keskittymään. Ihan eri fiilis, kuin silloin, kun joku katselee.

Huomenna mulla onkin valmennus ja perjantaina myöskin. Ollaan kahdestaan yhden toisen kesähevosen ja sen omistajan kanssa. Hauskaa. Olen nyt päättänyt, että jos Mandy vaan pysyy terveenä, liikutan sitä kesän aikana ihan kunnolla ja treenaan niin paljon kuin suinkin ehdin.
Tarkoitus olisi oikein päästä eteenpäin ja kehittyä. Ainakin voi yrittää! Ja toisaalta liikuttaminen on varmasti hyväksi myös esimerkiksi kaviokuumeen ennaltaehkäisyssä, kun poni pysyy hiukan timmimmässä kunnossa. Se pääsi heti lihoamaan, kun oli hieukan kevyemmällä ja sai melko runsaasti kuivaa heinää. Yöt se on ollut vielä sisällä, mutta tällä viikolla olis tarkoitus siirtyä kokonaan ulos.

4 kommenttia:

 1. Toivotaan että kaviokuume-epäilyt olivat turhia.
  Hevosia on minustakin ihana seurata laumassa ja ylipäätään kontaktissa muihin lajitovereihin. Ehkä Mandy ei tarvitse niin paljon heppaseuraa tai sitten varautuneisuus johtuu epävarmuudesta tai halualusta pitää puolensa ruuan kanssa, mihin yleensä ei kylläkään laitumella ole tarvetta. Omani aikoinaan aloitti karsinassa luimimisen naapureille varmuuden vuoksi jo pari tuntia ennen iltaheinien jakoa... Jotkut hevoset voivat olla luonnostaan aika reviiritietoisia ja tarkkoja ruuastaan.
  Mutta soma kuva Mandystä tuo missä yksin seista pököttaa tasajaloin 😀 Näyttää siinä niin "pieneltä" ja nuorelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua hämmästyttää tuo käytös, kun mun käsityksen mukaan Mandy on ollut aikaisemmin oikein sosiaalinen. Mutta enhän mä ole sitä aikaisemmin laitumella nähnyt, paitsi pieniä hetkiä kaverini ruunan kanssa, heillä heti synkkasi ihan rapsuttelun merkeissä. Jotenkin luulen että Mandy on aika valikoiva ja nämä kaksi eivät oikein ole hänen mieleisiään :) Mutta katsotaan kuinka käy, kun alkavat olla koko yön yhdessä. Heh, Mandy on kyllä hiukan sellaisen vauveliponin näköinen noin yleisesti ottaenkin. Tuossa yhdessä kuvassa, jossa otsatukka heilahtaa, näyttää ihan yksisarviselta :)

   Poista
  2. No vauveliponin näköinen juuri on tiossa kuvassa;-) Mutta onko se nyt niin leveäselkäinen? Tuli vaan mieleen satula-asiat, kun eihän Vegassa ole MW-leveyttä. Onko teillä peräti +1.5-leveys? Omalle oli 0 liian kapea ja +1.5 liian leveä...

   Poista
  3. On tosiaan +1,5 ja sopiva on! Mandyn leveyttä ei tajua kuvista eikä edes vieressä seistessä...selässä kyllä huomaa, kun lonkat huutaa :)

   Poista