torstai 19. toukokuuta 2016

Pieniä onnenhetkiä

Pienet asiat tekevät onnelliseksi. Kuten se, että voin lähteä hevoseni kanssa ilman seuraa maastoon koska vaan, jännittämättä. Nyt on koettu ekat maastolaukatkin ihan kahdestaan. Olen jo melkein unohtanut sen, että harvojen hevosten kanssa on näin rentoa. Melkein tippa linssissä välillä tuolla ratsastan, kun mietin että tässä sitä taas nyt ollaan, oman hepan kanssa maastossa, en olisi uskonut.

Eilen nähtiin ihan pikkuisia sorsanpoikia uintiretkellä lammessa ja vihreällä pellolla leikkivä kettu. Punainen turkki välkehti auringossa. Kun kännyimme tielle, tuli kettu samaan aikaan metsästä ja käveli hetken meidän edessä. Mandy katseli uteliaana, mutta ei edes hätkähtänyt.

Ravailtiin ja sopivassa loivassa ylämäessä laukattiin. Pehmeäpohjainen hiekkatie houkutti vielä uudestaan kääntymään ja laukkaamaan toisenkin kerran. Mandyn laukka maastossa on niin ihanaa ja pyöreää.

Laukka-ylämäki (tässä mennää alamäkeen, jotta päästäisiin taas laukkaamaan ylöspäin).

Mandy ei lainkaan kyseenalaista pyyntöjä maastossa. Kun keksin, että mennäänpä vaikkapa tuota polkua, lähtee se kyselemättä juuri sinne. Vastaan on jo tullut vaikka mitä, mutta hevonen ei tunnu hätkähtävän juuri mitään. Mikä ihanuus!

Myös se tekee onnelliseksi, kun saa taas pienen ahaa-elämyksen. Parina viime päivänä se on ollut ulko-ohja. Ja sellainen havainto, että sillä saan sitä hevosta oikeasti suoristettua.
Ulko-ohjan tuki ja sisäpohje, oikeastaan koko sisäjalka, työntää hevosta kohti ulko-ohjaa. Eikä haittaa, vaikka asettuisi aluksi koko ajan ulos, pikkuhiljaa se siitä alkaa suoristua, kun pitää sisäohjan elävänä. Tämä kuuluu näihin asioihin, joita valmentaja on hokenut vuosia, mutta vasta nyt oikeastaan tajuan asian.

Ja tuo suloinen tamma  tulee joka kerta heti minua vastaan, kun kävelen tarhaa kohden. Se on niin syötävän söpö ja seurallinen. Ja ahne :)

Mandyn uusi kevättakki.

Pientä huolenaihettakin on tietysti. Ainahan niitä on tässä hevoshommassa. Mandyn kinnerpattijalka on edelleen hiukan toista takajalkaa jäykempi. Sehän nyt on ollut tiedossa, mutta en vaan pysty olemaan huolehtimatta, miettimättä, analysoimatta... noh, tiedätte tunteen.
Kuitenkin se on mun mielestä tullut paremmaksi ja ennen kaikkea hevonen tuntuu tyytyväiseltä, sellaisia protestointeja, joita talvella oli, ei ole nyt ollut pitkään aikaan. Ihan mahdottomia en siltä myöskään vaadi. Laukka tuntuu olevan se, joka ei suju, jos pattijalkaa kolottaa. Välillä laukka nousee mainiosti, välillä huonommin, mutta en ota siitä stressiä, vaan keskitymme siihen suoristamiseen, enimmäkseen käynnissä ja ravissa.
Onneksi meillä on klinikka ihan naapurissa, käydään jossain vaiheessa näytillä ja katsotaan, mihin suuntaan patti on menossa.


11 kommenttia:

  1. Tulipa tästä iloiseksi! Maastoilun ihanuutta voittaa harva asia.

    VastaaPoista
  2. Oi, kiva jos tulit iloiseksi. Maastoilu rennon ja reippaan hevosen kanssa on kyllä takuuvarmaa terapiaa, en ole vielä koskaan tullut kiukkuisena maastoreissulta.

    VastaaPoista
  3. Tuttu tunne että on maastoilusta niin onnellinen että ihan pakahduttaa. A-ratsuni koulussa on ihan huippujen huippu (se on edelleen se joka etsi minua sieltä maneesin hiekasta tippumiseni jälkeen), sen kanssa voi mennä mihin vaan, miten vaan, aina voi mennä vapain ohjin, sen kanssa voi vetää niin lujaa laukkaa kuin lähtee ja sitten taas kävellä ohja löysällä. Se kahlaa lammessa ja menee yksin, kaksin, ekana ja vikana. Se ei pelkää mitään enkä minä sen kanssa pelkää mitään. Kaipaan maastoilua, kaipaan todella, ja suren aika paljon sitä että Pena on sellainen kuin on. Ikinä siitä ei tule tuollaista luottohevosta maastossa, mutta jos sen kanssa edes uskaltaisi yrittää.

    Jaan myös kinnerpattimurheen ja arvon tässä, käydäänkö kuvalla kun jotenkin epäilyttää että meidänkin kintereissä on jokin vähän vinossa nyt. Onhan se röntgen toisaalta pieni hinta mielenrauhasta. En halua vaatia liikaa ponilta joka saattaakin olla kipeä. Mutta en myöskään halua jättää vaatimatta ponilta joka saattaa olla vain mukavuudenhaluinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tuopa on juuri se pointti. Meidänkin tarttis käydä jossain vaiheessa uusintakuvissa, että tietäis, joko siltä uskaltaa vaatia hiukan kokoamistakin...vai onko se vaan oppinut, että hiukan kun siinä vaiheessa huiskaisee häntää ja polkaisee jalkaa, niin vaatimukset loppuu :)
      Kiva kun sulla on luottomaastopolle siellä Ypiksellä. Joistain vain ei ole maastopolleiksi, kuten (ehkä) Penasta, mutta se on sitten toisella tavalla ihana!

      Poista
  4. Olipa hyvänmielen postaus! :) Mikään ei voita kunnon maastolaukkoja. Mandy kuulostaa kyllä todelliselta aarteelta hevoseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu näin on, on se vaan niin mahtavaa! Tosin kyllä se koulupiiperryskin on hauskaa, parasta on monipuolinen tekeminen. Mandy on aarre, hauska tyttönen jolla on persoonallisuuttakin ihan tarpeeksi :)

      Poista
  5. Mahtavuutta! On kyllä ihan huippua pystyä revittelemään maastossa ilman, että täytyy pelätä. Teillä on kivannäköistä maastoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se, vaikka ei meidän menoa kyllä voi revittelyksi vielä sanoa, oli aikamoista tätilaukkaa, mutta hyvä niin. Meillä on tosiaan muutamia ihania teitä, joissa voi laukata ihan kunnolla. Ja jos on enemmän aikaa, niin lähialueella on ihan valtavasti upeita maastoja.

      Poista
  6. On se soma otus, kun kettuakin katselee vain uteliaana 😄 Ja hyvä, että ruoka maistuu...
    Tuli kyllä tutuksi suoristamisen tärkeys omankin kanssa kinnerpatin takia. Meillä ei akuutin vaiheen jälkeen enää kipuja ollut, mutta oikea kinner oli jäykempi kuin vasen, jossa kinnermuutosta oli vain pienellä alueella. Kokoamisen kanssa sai olla aluksi aika varovainen, mutta kaverini kyllä kisasi HeC-radan sillä voitokkaasti aika pian kinnerpattidiagnoosin jälkeen. Hevonen oli silloin HeB-tasolla, mutta ei tehty 10:n metrin laukkavoltteja silloin kun patti oli tuossa vaiheessa. Puolentoista kuukauden jälkeen siitä meni kyllä jo HeB-ratoja. Sitten pitikin löytää valmentaja, joka ymmärsi suoristamisesta vähän enemmän, jotta kokoamisastetta voitiin nostaa.
    Oletko kokeillut Cartrophenia? Meillä sopi juuri tuohon vaiheeseen, kun alettiin enemmän mennä koulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taisin jännittyä enemmän kuin hevonen, kun mietin miten se mahtaa reagoida...:)
      Kinnerkipu taitaa kyllä vetää hevosen vinoksi, meillä on tunne että oikea puoli ei kanna ollenkaan niin hyvin kuin vasen. Nyt se alkaa tulla pikkuhiljaa taas vahvemmaksi. Kovasti vaatii työtä ja lisävaatimuksia olen tähän saakka esittänyt ihan pikkuhiljaa. Aluksi mentiin tosi paljon käyntiä, jossa suoristusta, suoristusta...Vaatii paljon keskittymistä itseltä ja jokainen askel täytyy miettiä. Tänään laukattiin jo jonkun verran, ja hienosti sujui sekä nostot, että itse laukka. Cartrophen on ollut mielessä, saatan myös kysellä uutta Osphos -lääkettä, sitäkin annetaan pistoksena eikä sairaslomaa tarvita, jos hevonen ei onnu tms.

      Poista
  7. Ihanaa ja samaistun tähän myös. Nyt sellainen Vuokraheppa jonka kanssa voi maastoilla. Siellä hermo lepää.

    VastaaPoista