lauantai 7. toukokuuta 2016

Istunnan sietämätön vaikeus

Kylläpä on ollut aktiivinen hevosteluviikko. Useampi valmennus, maastoilua ja treeniä. Päähuomio on ollut nyt istunnassa.
Mulla on aina ollut notkoselkä ratsastaessa (ja muutenkin) ja onnettomuuden jälkeen se on entisestään pahentunut. Mandy on aika leveä ja mun lonkat kireät. Siitä seuraa se, että selkä vetää notkolle vielä herkemmin. Vaikka kuinka yrittäisin muistaa pyöristää alaselkää, niin selkä menee notkolle kun hetkeksikin herpaannun.
Välillä tuntuu jopa siltä, että en edes yrittämällä pyöristää selkää saa tuota notkoa pois. Meidän uusi satula, Amerigo Vega, niin ihana kuin se muuten onkin, tuntuu jotenkin vielä korostavan notkoa, siinä kun on painopiste niin edessä, että tuntuu kuin se veisi mun pyrstöä jotenkin ylöspäin. Satula on kuitenkin hyvä hevoselle, joten on vain opeteltävä ja jumpattava itseään.

Tykkään Mandyn asennosta tässä kuvassa, kaulaa on mukavasti edessä. Mutta missä mun jalka seikkailee? Menin alkukäyntejä ilman jalustimia, ja tässä menossa ilmeisesti  pohkeenväistö.


Näissäkin kuvissa mä ihan oikeesti luulin istuvani hyvin. Huhhuh. No, hevonen näyttää kuitenkin kivalta.
Valmentaja-Maija yrittikin mua lohduttaa, että ei maailman kauneinkaan istunta auta, jos ei osaa ratsastaa. 
No, ehkäpä ei, mutta kyllä mä voisin ottaa vähän joustavammat lonkanloitontajat, jos ois tarjolla. Näissä (tai no ainakin toisessa) kun on sen verta titaania sisällä, että ei oo niin helppoa saada auki.

Väistätystä.

Noh, valitukset sikseen, näillä mennään kun ei muuta voi, ja parhaamme yritetään.
Tällä viikolla on ollut niin mahtavat ilmat, että ei voi todeksi uskoa. Tallin kaikki hepat tarhailevat nakuina ja nauttivat elämästä, suurin osa röhnöttää ketarat oikoisenaan auringossa.
Mandykin on ollut aika laiskanpulskea, mutta kyllä virtaakin riittää, kun hiukan paineistetaan.

Tässä mun tyyppiongelma, vasemman kyljen lysähtäminen, yritän istunnalla vängätä hevosta väistämään, kun pitäisi saada se vastaamaan vasempaan pohkeeseen.

Maanantaina ratsastin kentällä, Mandy oli hiukan tavallista vaikeampi ja jotenkin saippuapala enkä saanut siihen oikein otetta. Tiistaina oli valmennus, jossa tehtiin melko vähän, paljon käyntiä ja hiukan ravia, en kauheasti saanut siitä irti. Keskiviikkona tuuletin turhautumiset maastossa kahdestaan Mandyn kanssa, kiipeiltiin ja nautittiin ihanasta kevätillasta. 

Mäen päällä.

Mandy on kyllä niin mahtava maastoheppa. Nytkin läheisen talon pihalla poltettiin roskia tynnyrissä ja sieltä tuli hirveä musta savu, jonka läpi mentiin ilman pienintäkään ongelmaa. Mitään se ei tunnu pelkäävän.
Käytiin myös maistamassa ekat vihreät ja tammalla oli aivan hirveä himo ruohonkorsiin.

Oikean kierroksen ongelma. Hevonen ei taivu sisäpohkeen ympärille eikä asetu. Aika luonnollista, kun katsoo mun asentoa. Koko ihminen menossa vasemmalle, vaikka pyytää hevosta oikealle.

Venyttelyä. Mites noi ohjat on tolleen?


Torstaina mun tallikaveri piti mulle tunnin ja mietittiin mun istuntaa. Sain tosi hyviä vinkkejä, joita yritän nyt pitää mielessä. Tosin huomaan näistä tänään otetuista kuvista, että niin ne vaan jo taas unohtuivat. Samperin vaikeata, kun on vanha, jäykkä kroppa. Mutta ei haittaa, jatkan yrittämistä ja olen onnellinen siitä, että ylipäätään voin ratsastaa.

Aika kiva venytys, pikkuisen liikaa painoa edessä tosin.

Perjantaina Maija piti mulle tunnin ja ah, miten paljon tuli taas muistettavaa. Mandy oli oikein kiva ja varsinkin oikea laukka oli ihan superhyvä nyt. Maija on viimeksi pitänyt meille tuntia joskus alkutalvesta, ja hänen mielestään Mandy oli edistynyt ja saanut voimaa ja rauhallisuutta. Ja kun näitä kuvia katson, niin jes, se on myös laihtunut ja maha hiukan pienentynyt, eikö vaan?

Tässä kivaa venytystä, mutta taas tämä oikean kierroksen ongelma ratsastajalla. Löysä, voimaton vasen puoli, vasen hartia liian takana.

Laukkaa. Näyttiäs kuin ei olis tuntumaa, mutta ulko-ohjassa kyllä on.. Tässäkin vaan liikaa notkoa mun selässä.

Kiva kuva, mutta ratsastajalla käsi reidessä. Mrrrrr.

Nämä kuvat otti Frida tänään, mua vähän laiskotti, mutta pyörittiin kuotenkin kentällä jonkin aikaa. Sitten Mandy pääsi suihkuun ja tarhaan piehtaroimaan oikein antaumuksella. Paljon raikasta vettä, tuppo heinää eteen ja neiti jäi tyytyväisenä nauttimaan uskomattoman upeasta kelistä.

Mitäs tähän sanois?

Jes, tässä sentään ulkopohje lähellä, hyvä mä!!

9 kommenttia:

  1. Jep, mitä enemmän oppii, sitä paremmin tajuaa ettei istu likikään oikein :D Mulla on ollut sellainen "suokkiharha" tässä päällä viimeiset viikot (ja ei noi Penankaan liikkeet paljon suomenhevosen tasaisuudesta poikkea) ja sitten kun perjantaina pääsin/jouduin taas puoliverisen kyytiin niin jopas katosi harhat siitä että osaisin muka mukautua ravin liikkeisiin :D

    Töitä, töitä vaan, ja oheisjumppaa. Mandy on kaunis ja ihanaa että se on noin maastovarma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiusallisinta on se, että tietää, mitä pitäis parantaa, mutta kun ei se kroppa vaan tottele. Luojan kiitos Mandyllä on tasaiset askellajit. Suurimman ongelman mulle tuottaa sen leveys, vaikka se on siro on sillä tynnyrinmallinen kroppa juuri tuossa ratsastajan jalkojen ja jopa yläpohkeiden kohdalla, hirmu vaikea saada esimerkiksi pohkeet kiinni, kun on tällainen tappijalka itse.
      Maastovarmuus on kyllä ihana piirre hevosessa!

      Poista
  2. Ai että ku minuu hykerryttää lukee näitä juttuja. Ihan ku Broncasta kirjottasit! :D Saippuapala, todellakin. Mulla on kanssa tuota notkoselkäongelmaa, ja sitten jos koitan korjata sitä menen myös ylhäältä kyyryyn. Parhaat ohjeet on ollut nämä: istu takataskujen päälle, pidä mahassa kurttu, polvet alas. Ja katse tietysti etten. Jos kaiken muun tekee ja katse on hevosen niskassa käy quasimodot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, näissä tammoissa on varmaan paljon samaa! Mulla on juurikin tuo sama probleema, jos yritän saada notkoa pois niin kyyristäkin yläselkää, mikä ei suinkaan paranna tilannetta. Noi on hyviä ohjeita, mutta hitto kun jonkun pitäsi hokea taukoamatta noita kentän reunalla kun ratsastan :)

      Poista
  3. Moi,
    Ainahan istunnan kanssa riittää tekemistä ;-) ja vaikka nuorena oliskin löytänyt hyvän istunnan, niin ikävuosien karttuessa tulee lisää tekemistä sen ylläpitämisessä...
    Tuli muuten mieleen Amerigo Vegasta close contact Vega-malli, joka meillä oli aikoinaan omani kanssa kokeilussa ja jossa oli erittäin matala takakaari. Se oli itselleni paras istuin selän pyöristämiseen, vaikka mulla ei erityisen notkoselkä olekaan. Harmi vaan, että noissa Vegoissa ei ainakaan silloin ollut +1-leveyttä, joka olisi ollut hevoselleni sopivin. Mutta joka tapauksessa flättärissä minusta on huomattavasti helpompi saada alaselkään optimiasento.
    Nyt ratsastelen tosi sirolla suokilla, jolla on kapeampi satula kuin aikaisemmin omallani, joten jalat levällään sen selässä ei tarvitse istua, mutta normaalin koulupenkin takakaari kyllä helposti vetää istuntaa joko alamäkeen tai notkolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta. Mun on niin paljon helpompi ratsastaa kapealla hevosella, esimerkiksi Simppa oli melkoisen kapea satulan kohdalta, ja istunnastakin huomasi, että mun oli siellä niin paljon helpompi olla. Meillä oli kokeilussa myös tuo flättärimalli, mutta se ei sopinut, runko on ihan erilainen. Melko hyvä oli myös Prestige Iceland, joka niinikään flättäri, mutta siinäkin oli painopiste hiukan liian edessä. Ehkä mun täytyy ostaa joku geelipehmuste tuohon satulaan, että saisin itseäni hiukan eri asentoon. Ja sitten kanssa hyväksyttävä se, etten ole enää hirmuisen nuori taikka notkea.

      Poista
  4. Varmasti Vega cc:n runko onkin ainakin takaa kaarevampi kuin teidän satulanne, mutta jos Mandyllä on lyhyehkö säkä, niin sittenhän sillä täytyy olla sellainen satula,jossa syvin kohta on edessä.
    Meillä oli sama juttu Santun kanssa, ja siksi noita Amerigoja tuli kokeiltuakin, myös sitä sikakallista DJ:tä. Mutta DJ:ssä oli minulle niin isot ja hankalat polvituet, että jalalle ei niin edessä istuessa jäänyt tilaa. Minusta nuo Vegan reisituet olivat paljon mukavammat, vaikka niidenkin kanssa jalka helposti tuntui työntyvän vähän taakse kun edempänä joutui istumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille toi cc jäi suoraksi, oli keskeltä ilmassa! Mandyllä on aika mystinen selkä :)
      Tuo Amerigo Vega Siena Special oli paras, myös Classic (ja DJ) olisi ollut varmaan hyvät, mutta ei löytynyt käytettynä enkä uutta halua ostaa hinnan ja nopean arvon alenemisen takia.

      Poista
  5. Niin samaistun istuntaongelmaan. Itsellä myös toinen lonkka kireä kuin viulunkieli ja aiheuttaa ongelmia mutta täytyy vaan yrittää.

    VastaaPoista