lauantai 16. marraskuuta 2013

(Loputtomia) satulapohdintoja

Lotta on parantunut nyt hyvin, ja olemme nostaneet rasitusta pikkuhiljaa. Kohta on kuukausi klinikasta ja tänään uskalsimme ottaa jo pari pikku laukkapätkää. Lotta oli todella innoissaan!

Viime ajat ovat kuluneet tiiviisti satulapohdinnoissa. En ole osannut epäillä, että Lotalla olisi kipeä selkä, sillä olen sitä jatkuvasti kokeillut, eikä ole mielestäni aristanut mitenkään. Klinikalla kuitenkin sanottiin, että kannattaa tarkistaa satulan sopivuus.

Meillä on kaksi Kiefferiä, Lech ja Donau. Kieffereitähän voi leventää ja aluksi mietin, että jos tekisi sen ja samalla toppauttaisi satulan uudestaan. Lotta on melko tuhdissa kunnossa, ja toiaalta olen ajatellut että laihtuu nopeasti taas kun pääsee liikkumaan, joten en ole vielä halunnut teettää levennystä.

Leventäminen ja toppaus maksavat kuitenkin yhteensä useita satoja, joten ajattelin, että katsotaanpa samalla, josko jokin muu satula istuisi sille paremmin. Laitan postauksen loppuun listan sovitetuista, ihan itsellenikin muistiksi, sillä tässä menee helposti sekaisin. En ole saanut itsestäni sen vertaa irti, että olisin kuvannut nämä satulat...pimeys lamaannuttaa.

Lotan koulusatulan, Kiefferin Lechin ostimme alunperin Falka ponille. Se oli pitkän etsimisen tulos, melko uusi ja pehmeä istuiminen, 0-runkoinen satula. Se oli ensimmäinen satula kymmenien joukosta, joka antoi fiiliksen jes, tämä se on! Olen tykännyt tuosta satulasta tosi paljon. Parhaita puolia on se, että se ei sido istuntaa kovinkaan paljon. Satula on myös tosi pehmeä istua, mitä moni Kieffer-vihaaja ei olisi valmis uskomaan. Lotta on myös liikkunut sen kanssa  hyvin lukuunottamatta ihan viime aikoja.

Kuvassa satula Falka-ponin selässä. Mielestäni istui tosi hyvin, mitä mieltä olette?
Ylläpitoponi Falkalle metsästimme siis lukuisia satuloita. Ennen Lechiä hankin sille Kiefferin Wien -merkkisen koulusatulan. Siinä oli hyvä istua ja ponikin liikkui tos hyvin. Satula oli kuitenkin aavistuksen liian pitkä, pelkäsin että se kipeyttää ponin jossain vaiheessa, joten myin sen pois. Ennen Wieniä Falkalle hankittiin vanha, mutta melko kiva Frank Baines Pirouette, senkin myin pois (olen melkoinen satulakauppias :))

Tämäkin istui Falkalle hyvin. Onko se mielestänne liian pitkä?

Lotta on juuri saapunut meille ja kokeilemme satulaa sille. Miksi ihmeessä satuloime noin eteen?
Kun Lotta tuli meille, kokeilimme Lechiä ja totesimme, että se istuu myös Lotalle melko hyvin. Nyt kun katson tätä kuvaa, täytyy todeta, että satula taisi olla sittenkin jo silloin hiukan liian kapea. Outoa kyllä, sillä Falka tuntui jotenkin paljon leveämmältä kuin Lotta. Kuvassa satula on kyllä ihan liian edessä, näyttää oudolta.

Satula edelleen lapojen päälle laitettuna, hmmmm....


Lotta ja Kieffer Lech. Onkohan se jo tässä vaiheessa hieman takapainotteinen?

Lisää kuvateksti
Estesatuloitakin kokeilimme useita. Falkalle hankimme Sydneyn Jumpin, joka sitten meni ponin mukana. Seuraavaksi ostin Lotalle ihanan Prestige Versaillesin. Se näytti sopivan kaiken järjen mukaan sille hyvin, myös satulan sovittajan mielestä.  Ja se oli järjettömän kaunis! Jostain syystä se kuitenkin keikkui selassä. Totesimme että paneelit ovat liian jyrkässä kulmassa, vaikka takaa otetussa kuvassa ne näyttävät kuitenkin ihan laakamallisilta. Outoa.

Supernätti Prestige meni sitten myyntiin, sniif. Ostimme tilalle ruskean Kieffer Donaun. Se oli ainoa kokeilemistamme useista satuloista, joka pysyi paikoillaan. Ei mikään kaunotar,  mutta ruskea kuten estesatulan kuuluu ollakin ja parasta että sillä oli melko helppo hypätä (kuulemma).

Miten tässä satulassa voi olla liian jyrkkä paneelikulma?

Ennen meille tuloaan Lotta oli juossut vuosikausia yhdella ja samalla, vanhalla 17" -tuumaisella Kiefferin yleissatulalla (Europe?), joka muuten ei ollut hullumpi.
Kokeillut satulat:

Equipe Emporio mw, 17" liian suora, ei ratsastettu
Albion K2 Genesis w, 16,5" ihan kiva, mutta nousi hiukan takaa, ratsastettiin pari kertaa
Albion SL mw, 17" tämäkin nousi takaa, pehmeä sohva, ihanan pehmeät polvitoppaukset
Passier Grand Gilbert mw 16,5" järkyttävän kova istua, aavistuksen liian suora, istui muuten melko hyvin
Precense w 16,5" jäi ihan oudon ylös edestä, ei ratsastettu
Henri de Rivel Altair mw? 17" liian pitkä ja liian kaareva
Americo Cervia +1,5 16,5" liian suora
Colleciate Mentor w 16,5" jäi oudon ylös edestä
Germida w 17" liian pitkä ja liian pitkät siivet, ei ratsastettu

Vielä olisi tarkoitus kokeilla satsia Prestigen malleja. Toisaalta olen päätymässä siihen että kokeilen Kiefferin muokkaamista. Se satula kun on aina tuntunut niin hyvältä.

Päätimme kuitenkn laittaa estesatulan myyntiin, eli jos blogin lukijat etsivät hyvää perusestesatulaa, tässä olisi Kieffer Donau, 1-rungolla eli 17" MW. Hinta 820 e. Lähes käyttämättömän vyön, jalustinremmien ja jalustimien kanssa 900 e. Lisäkuvia löytyy.


10 kommenttia:

 1. Itselläni on omalla tammalla Kiefferin Wien ja esteillä Donau. Wienin kanssa oli aluksi oman istunnan kanssa hankaluuksia, mutta Donau on kyllä ihan mahtava! Toivottavasti löydätte pian istuvan satulan, tuo rumba kun tahtoo olla melko ikävää! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiefferit on kyllä hyviä ja sopivat moneen selkään, sopivasti suoran ja kaarevan välimaastossa. Meillä on tuo hyppääminen jäänyt, pieniä voi hypätä koulusatulallakin ja isoja emme Lotan kanssa varmaan enää hyppää, siksi satula myyntiin.
   On tämä kyllä aikamoinen tieteenala tämä satulansovitus!

   Poista
 2. Kuvan perusteella sanoisin että tuo teidän satula on liian kapea. koko matka edestä pitäisi olla vähän irtonainen eikä olla ihan kiinni hevosessa:) mutta parhaiten tietää tosiaan satulan sovittaja.:D

  VastaaPoista
 3. En tieda saako suomesta tata merkkia mutta minun molemmilla ruunilla on WOW satula. se on taysin komposiittisatula eli kaikki osat voi vaihtaa, se on ilmataytteinen. Olen niita vahan saadellyt sen mukaan laihtuuko ruunat vai lihooko, niihin saa yhdeksan eri leveytta. Ainoa 'ongelma' on hinta eli jotain 3.500 euroa uutena. Mutta hyva satula. Minusta jos katson tuota koulusatulaa hevosesi selasta nayttaa se puristavan lavoja hiukan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan tuosta merkistä kuullut. Olisi kyllä hyvä, jos satuloita voisi säätää hiukan enemmän, mutta esimerkiksi Batesin satulat eivät meille sovi. Meidän budjettiin ei kyllä tuo hintataso oikein mahdu :D. Tuo on muuten huono kuva, satula on ihan liian edessä lapojen päällä, mutta se oli ainoa kuva jonka löysin ja olin liian laiska kuvaamaan sitä uudestaan. Ja kapeahan se taitaa tosiaan olla.

   Poista
 4. Nayttaa olevan suomessakin maahantuoja. Taman satulan hyva puoli on se etta kun hevonen vaihtuu ei kun satula saatoon, ja sitten menoksi. Batesia olen kanssa kokeillut ja se on aika hyva satula. Minulla toinen ruuna korkeasakainen ja toinen levea ja matalasakainen. Molemmille istuu saman merkin satula. Muista satuloista olen kokeillut MacRider merkkia joka hollannissa ainakin on tosi yleinen en tieda onko Suomessa. Passierit ja kiefferit eivat ole koskaan sopineet minun hevosilleni jostain syysta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan näköisiä satuloita nuo WOWit. Uusi ei kyllä sovi budjettiin, käytettyinä ei taida juurikaan olla liikkeellä. Luulisi että tuollaisilla olisi kyllä kysyntää Suomessakin, varmaan yleistyvät.

   Poista
 5. Itse päädyin hankkimaan Flexible Inspirationin ja voin lämpimästi suositella! Flexible satulat ovat joustorunkoisia ja paneelien täyte on memory foamia joka muotoutuu hevosen lämmöstä. Hinta on kohtuullinen ja nahka tuntuu launnanadukkaalta. Olen myös saanut satulan vaihdon jälkeen paljon kehuja istuntani paranemisesta eli win win tilanne :)

  VastaaPoista
 6. Olen kerran kokeillut tuota satulaa, tuntui kovin oudolta ja jotenkin huteralta, mutta ilmeisesti siihen täytyy tottua. Olisi kiva kokeilla uudestaan tuota vaihtoehtoa jossain vaiheessa.

  VastaaPoista