tiistai 22. heinäkuuta 2014

Toivo hiipuu

Lotta ontuu edelleen. Muutamana päivänä olen hiukan yrittänyt ravata testimielessä, mutta huonolta on vaikuttanut. Eilen puhuin eläinlääkärin kanssa aamulla ja sovittiin, että hän katsoo liikettä jälleen tässä kohtaa, sillä hänkin ihmetteli, miten hevonen on nyt levon ja hoidon jälkeen muuttunut vain huonommaksi.

Aamulla kävin ilman satulaa maastossa köpöttelemässä hiljaksiin. Tunteet olivat taas pinnassa, sillä mukana olivat rakas ystäväni ja hänen ruunanasa, heidän kanssa ollaan monet maastolenkit tehty kolmen vuoden aikana ja ihania hetkiä koettu.

Vein sitten hepan klinikalle ja mentiin katsomaan miten se liikkuu. Kun pyysin Lottaa ravaamaan suoralla oikein hätkähdin, sen korvat olivat niskassa ja askel kamala. Ell pyysi vielä juoksuttamaan aavistuksen verran vasemmalle ja oikealle. Vasemmassa kierroksessa ontuminen oli selkeää, oikeassa se ravasi lähes puhtaasti.

Ell tunnusteli jalat. Nyt oikeassa etusessa oli vuohiskuopassa nestettä, kuten myös ruununrajassa. Ell arveli, että ruununivel on nyt ottanut nokkiinsa oikein kunnolla, kun sen yläpuolella oleva nivel on ollut kipeä. Eläinlääkäri oli vakava ja sanoi suoraan ettei tilanne näytä hyvältä. Kun ruununivel rupeaa oireilemaan, pahenee tilanne usein hyvin nopeasti.

Puhuimme vaihtoehdoista. Hyvinkään magneettikuvassa voisi nähdä, mikä voimakkaan ontuman syy on. Röntgenkuvien mukaan nivelissä kun ei ole mitään hirveän vakavaa muutosta, niin ihmeellistä kuin se onkin. Mitä luultavimmin vaiva tarkentuisi, mutta miten sen voisi parantaa, jo se olisi jokin pahempi muutos nivellien sisäpuolella? Pääasiallinen hoito olisi Tildren, josta on jo todettu että se ei auta. Myös IRAP-hoitoa voisi kokeilla, mutta mitään varmuutta sen toimimisesta ei ole.

Pelkkä magneettikuva maksaa 1500 euroa, ja mitä luultavimmin se vain kertoisi tarkemmin kohdasta, jota ei voi hoidoilla auttaa. Myös mahdollinen hoito, eli IRAP on todella kallis. Edessä olisi jälleen pitkä odotus eikä mitään takeita paranemisesta. Eläinlääkärin mukaan voitaisiin vielä kuvata uudestaan ruununivel (sitä ei kuvattu kolme viikkoa sitten, tuoreimmat kuvat ovat vajaan vuoden takaa). Ja ruununivel voitaisiin piikittää kortisonilla, mutta ennuste silti huono ja kaviokuumekin vaanimassa. Kuvaamalla ei myöskään välttämättä saataisi mitään uutta informaatiota.

Olin tehnyt etukäteen jo päätöksen, että raja menee tässä, ja eläinlääkärin puheet vahvistivat ajatuksiani. Pyysin häneltä kaunistelematonta puhetta, ja sain sitä, mistä olen kiitollinen. Eikä mukavampaa ihmistä varmasti ole, kuin tämä eläinlääkärimme, jaksaa selittää aina yhtä kärsivallisesti kiireenkin keskellä.

Sovimme yhdessä, että katsomme varmuuden vuoksi vielä kaksi viikkoa, sillä Tildren voi periaatteessa vielä alkaa vaikuttaa. Kovin suurta toivoa siitä ei ole. Kengittäjä tulee myös tarkistamaan että kaviossa ei ole paisetta tai ruhjetta. Ell ei pitänyt sitä todennäköisenä, mutta haluan sen tarkistaa. 
Lotta saa parin viikon ajan levätä tarhassa, korkeintaan talutellaan hiukan. Edessä on kaksi vaikeaa viikkoa.

Sitten on aika tehdä päätös. 
Toivo on kuitenkin jo hiipunut melkein kokonaan.




51 kommenttia:

  1. Voi ei. :( Kuulostaa pahalta tilanteelta. Paljon paljon voimia viimeisiin viikkoihin..

    VastaaPoista
  2. Voi Liisa, olen sanaton ja niin surullinen puolestasi! Miten väärin asiat joskus menevätkään.

    VastaaPoista
  3. :( Sanattomaksi vetää. Voimia teille kaikille näihin viikkoihin.

    VastaaPoista
  4. Voi ei :( Olet hoitanut niin hyvin Lottaa, joten surullista kuulla hevosen vain huononevan... Voimia Liisa!

    VastaaPoista
  5. En ole ennen blogiisi kommentoinut..itsekin jatkuvasti sairastavan hevosen, tosin selkäongelmaisen omistajana olen seurannut blogiasi mielenkiinnolla, jotenkin vertaisukea ja lohtua täältä on saanut. Todella surullinen tämä teidän tilanteenne, paljon voimia sinulle <3 Itsekin olen alkanut nyt näitä raskaampia vaihtoehtoja pohtimaan kun ei vaan sitä valoa tunnu enää tunnelin päästä näkyvän.

    VastaaPoista
  6. Tsemppiä edelleen... Ihmeitä tapahtuu, jospa nyt olisi sellaisen aika...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen pieni toivon poikanen sanoo, että jos se onkin jotain paiseen tyyppistä...nähdään pian.

      Poista
  7. En voi uskoa tätä todeksi. Voimia Liisa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Noora! Ihania ratsastuksia Leon kanssa, olet ne ansainnut!

      Poista
  8. Olen tykännyt seurata blogiasi, sillä Lotasta tulee mieleen entinen vuokrahevoseni, joka oli venäläinen pv-tamma. Lotta vaikuttaa luonteeltaan ja ratsastettavuudeltaan hyvin samantyyppiseltä tapaukselta, pikkuinen äkäpussi mutta hirvittävän kiltti ratsastaa <3.

    Jaksamisia tulevaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Entinen vuokriksesi kuulostaa tosiaan samanlaiselta kuin Lotta! Minkä niminen se on? Olisi hauska katsoa onko samaa sukua :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  9. Kovia faktoja, joiden edessä hevostaan arvostava ja ystäväänsä rakastava hevosen omistaja kokee olevansa neuvoton. Toivokaamme yhä, mutta voimia vastuullisiin ratkaisuihin.

    VastaaPoista
  10. Ihan kauheeta :( Oot kuitenkin tehnyt kaikkesi, etkä vain heti alussa laittanut hevosta pois niinkuin nykyään moni tekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oikea ajankohta vaikeille päätöksille on niin suhteellinen käsite.

      Poista
  11. Voimia sinne. Muistan hyvin tuon ajan, olin tilannut hevosen lopetuksen ja sita piti odotella pari viikkoa. Se oli todella vaikeaa aikaa. Mutta hevonen ei ajattele elamansa rajallisuutta kuten ihminen ajattelee. Jotenkin ainakin itseani lohdutti ajatus etta hevonen elaa aina hetkessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maukka! Näinhän se on!

      Poista
    2. Näin se on, onneksi. Enkä jotenkin usko, että vaikka hevoset tietäisivät, välittäisivätkö he. Ottaisivatko vain kaiken irti elämästä - ihan niinkuin ne ovat tehneet tähänkin asti.

      Sitä on niin voimaton olo, suurempien voimien edessä. Mutta aina on toivoa, sillä me ihmiset elämme - ja hyvä niin. Että voi ja saa toivoa, siinä vaikeimmassakin tilanteessa. Vaan sehän se on se vaikeus, milloin tietää, että nyt on hyvä aika. Eihän sellaista aikaa ole koskaan. On vain jälkiviisautta ... Ja fiilis. Kuuntele sitä. Olette ajatuksissani !

      Poista
  12. Voi Liisa, valtavasti voimia tuleviin viikkoihin. Vähän lohduttomalta tilanne kuulostaa, mutta lähetän lämpimiä ajatuksia ja toivon edelleen ihmeparantumista – sinä ja Lotta todella ansaitsisitte useampia onnellisia vuosia yhdessä.

    VastaaPoista
  13. Miten ikäviä uutisia... Voimia!

    VastaaPoista
  14. Pärjäämistä viimeisille viikoille. Tiedä myös, että aiemminkin saa päästää hevosensa pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Jos kunto huonontuu, niin toki. Tänään vaikutti hyvävointiselta onneksi.

      Poista
  15. Jaksamista sinulle Liisa ja Lotta. On niin vaikea edes löytää sanoja näihin tilanteisiin.

    VastaaPoista
  16. Voimia Liisa. Pahinta on juuri tämä odotusaika, mutta sen jälkeen helpottaa. Hevonen on luotu liikkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti sinulla on jo helpottanut, edes hiukan!

      Poista
  17. Voi ei, ei näin :( Olisipa se kristallipallo josta voisi katsoa auttaako enää mikään, vai oliko vaihtoehdot jo nähty. Valtavasti voimia, ja vielä paranemissäteitä Lotalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kata kirjoitti blogissaan tästä eilen todella hyvin. Jos teksti ei auta sua tässä tilanteessa, toivottavasti ainakin jälkeenpäin.

      http://ratsailla.blogspot.fi/2014/07/luopumisen-tuska.html

      Poista
    2. Kiitos, Maukka sen tuolla jo linkkasikin.

      Poista
  18. Itku tulee.. Olen niin pahoillani sun puolesta. :( Paljon tsemppiä ja voimia raskaiden ja vaikeiden asioiden kanssa! Täällä pidetään vielä sitkeästi peukkuja pystyssä, josko joku ihme tapahtuisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja pitäkää peukkuja, varmuuden vuoksi :)

      Poista
  19. http://ratsailla.blogspot.fi/2014/07/luopumisen-tuska.html
    mielestani hyvin kirjoitettu artikkeli, olen aivan samaa mielta kirjoittajan kanssa siita etta paatos on yksinainen ja sen kanssa jokainen elaa sitten itse. Voimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tuon ja tunnenkin Katan. Osuu ytimeen.

      Poista
    2. Minäkin olin tulossa linkittämään tänne Katan kirjoitusta. Näköjään oli minuakin nopeampi Katan blogin lukija ehtinyt tänne. :)

      Poista
  20. Kylläpä tuli surullinen olo teidän puolesta. Voimia kovasti sinne.

    VastaaPoista
  21. Kylläpä taas omat ongelmat hepan kanssa tuntuu niin pieniltä tähän verrattuna... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne koskaan niin pieniä ole! Muista nauttia siitä, että pääset ratsastamaan!

      Poista
  22. Voi, olette ajatuksissa molemmat. Vaikka ei olla koskaan tavattu, näin blogin kauttakin tuntuu että melkein tuntisin teidät. Luin myös yllä linkitetyn Katan blogin tänään, ja ajattelin sinua ja Lottaa.

    VastaaPoista
  23. En oikein tiedä mitä sanoa, kun en taustoja niin tiedä. Toivon, että ratkeisi jotenkin hyvällä tavalla. Olet kauhean rohkea, kun täällä olet jakanut ajatuksesi näin. Ehkä se on hyvä tapa käsitellä asiaa itsekin. Kyllä elämä on välillä niin epäreilua. Olette mielessäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on nimenomaan terapiaa itselle ja toivottavasti auttaa myös joitain muita kotka painiskelevat samojen ajatusten parissa. Tämän blogin ajatuksena on kertoa elämästä hevosen kanssa niin myötä kuin vastamäessä, rehellisesti.

      Poista
    2. Sorry virheet, puhelimella näpyttelen...

      Poista
  24. Hei, en ole myöskään ennen kommentoinut, vaikka blogia olen varmaan vuoden lukenut jo... Halusin tulla toivottamaan voimia ja kertomaan oman tarinani.

    Itse jouduin lopettamaan oman tammani keväällä. Meidän yhteinen aikamme ei myöskään ollut pitkä. Kuitenkin matkan aikana erinäisiä vaivoja ja sairauksia ilmaantui, ja itse näin lopulta kaiken maailman niksauttajat testanneena parhaana vaihtoehtona hevoselle ja minulle päästää se kivuista. Tämä kuulostaa varmaan monen korvaan kauhealta, mutta se on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä. Vaikka hevonen on tärkeä ystävä, niin omaa (sekä läheisten) jaksamista täytyy myös ajatella. Lukemattomien unettomien öiden ja stressin jälkeen se oli suuri helpotus itselle sekä varmasti myös elämänkumppanille. Hevonen ei tunne kipua lopetuksesta, mutta ihminen tuntee. Tämäkin kipu lähtee ajan kanssa ja jälkeenpäin miettiessä ymmärtää sen olevan järkiratkaisu, sillä hevosen kivuista päästäminen on perusteltu päätös.

    Paljon tsemppiä sinulle hevosesi kanssa ja muista että meitä saman kokeneita on paljon. Blogisi on todella mukava ja toivottavasti jatkat postailua, vaikka hevosestasi luopuisitkin :).

    VastaaPoista
  25. Olet aivan oikeassa, pakko on olla realisti, niin kipeää kuin se tekeekin. Myös minun läheiseni, esimerkiksi mieheni, on ollut todella pitkämielinen, ymmärtäväinen ja kärsivällinen sekä rahanmenon, mutta ennenkaikkea sen kanssa, että mieleni on jatkuvasti hevosen asioissa. Itsekin rupean kovasti väsymään tähän huoleen ja murheeseen. Kaikkein eniten vaakakupissa kuitenkin painaa se, että hevosella ei ole hyvä olla.
    Ja sitten jostain nostaa aina päätään se pieni toivon poikanen, jos sittenkin....
    Yksi kerrallaan nuo pienet toivonkipinät tuntuvat sammuvan, kun hevonen vaan päivä toisensa jälkeen ontuu ja ontuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja kiitos ihanasta ja ymmärtävästä kommentistasi!

      Poista