keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Ihan huikeata

Hiukan jännittyneenä menin taas eilen Ypäjän-open valmennukseen. Viimeksi olen ollut hänen valkussaan heinäkuussa. Sitten oli kaikenlaista työestettä ja Mandy oli välillä saikullakin.
Kävin katsomassa muiden valkkuja ensin ja rupesi jännittämään entistä enemmän, kun valmentaja oli melkoisen tiukalla ja tomeralla päällä.

Frida se ottaa niin söpöjä kuvia, eikö vaan? Mitä tästä bloggauksesta tulisi ilman häntä?

Verkkasin hetken käyntiä ja vähän ravia. Mandy tuntui vähän löysältä, mutta muuten ihan mukavalta.
Valmentaja K sanoi heti, että Mandy näyttää jotenkin erilaiselta ja että sille on tullut kaulaan lihasta. Ja onneksi oikeaan paikkaan, eli sään etupuolelle (eikä esimerkiksi alakaulaan, haha).

Mums, mä saa napsia ruohoa, jeee!

Aloitettiin käynnissä tiukkoja kaarevia uria vähän nelikaarisen kiemurauran tyyliin. Pitkää sivua piti sitten lähettää hevonen oikein vauhdilla lentoon.
Yritin heti saada Mandyn kävelemään pienesti ja terävästi. Sain kuitenkin vähän erilaisia ohjeita kuin toiselta valmentajalta. K käski mennä aika isoa käyntiä. - Sä olet saanut sen elastiseksi ja läpi selän, nyt ei voi vielä koota, kun se elastisuus häipyy, hän sanoi.

Tuhat poseerausta :)
Ravissa tiukat kaarteet ovat vaikeita, erityisesti oikealle. K:n mukaan se johtuu siitä, että Mandyn liikkeet ovat huikean isot ja se liikkuu nyt paljon isommin kuin ennen. Se ei kuitenkaan löydä tasapainoa niin jyrkissä kaarteissa ja liikkeeseen tulee nykivyyttä siksi.
K sanoi olevansa ihan häkeltynyt siitä, miten paljon lihaksia hevonen on saanut, voimaa ja elastisuutta.
- Nyt se voi alkaa kestää treeniä, sillä on oikeat lihakset kasvaneet, se kantaa itsensä, liikkuu selkää käyttäen ja pyrkii eteen, Vielä kesällä se oli aika heikko ja särkyvä. Kun hevonen käyttää oikeita lihaksia liikkuessaan, se kestää käyttöä, K sanoi. Makes sense. Tuo lause oli mun korviin kuin musiikkia!
En ole koskaan saanut niin huikeata palautetta kuin eilen. Toki moni asia on tosi vaiketa, mutta perustaa on nyt rakennetu ilmeisesti oikein.


Muru <3

Harmi kun ei tullut videota, sillä Mandy teki sellaisia ravipätkiä, että valmentaja melkein haukkoi henkeään. Pitkillä sivuilla hän huusi mulle, että lennätä sitä! Nostin Mandyn päätä vähän ylös, jotta lavat saisivat tilaa ja etujalat ehtisivät takajalkojen alta pois. Ja Mandy läks kuin raketti! Siis oikeesti jeskamandeera! Valkoinen lumipallo lentää, nauroi valmentaja kun Mandy kauhoi menemään.

Tässä tänään otettua rakennekuvaa. Ja jep, jos ette aikaisemmin huomanneet, niin hänellä on myös ratsutukka. Siitä tuli hiukan liian lyhyt, kun tapahtui pieni äksidentti. No onneksi on uusiutuvaa materiaalia. Melkoisen takakorkea tuo heppa on, mutta onneksi takajaloista löytyy joustoa!
Toisaalta tuo järkyttävän iso liike on "liikaa" sen pieneen kroppaan. Se ei välillä oikein tiedä mihin se laittaisi jalkansa ja silloin tulee tahtirikkoja. Näin käy juuri kaarteissa, kun se hessuhopomaisesti huitelee jaloillaan ja siinä vaiheessa selkäkin laskee. Se tuntuu tosi tukalalle selkään myös ratsastajalle. K neuvoikin välttämään edelleen tiukkoja kaarteita. Ne helpottuvat sitten, kun hevosta ruvetaan kunnolla kokoamaan, joka kuulemma voisi olla edessä keväällä :) Vielä ei saa ravissa kauheasti koota, jotta selänkäyttö vahvistuu edelleen ja elastisuus säilyy. Mandyllä onkin selkesti tullut lihaksia selkään jo nyt, ja lisääkin saisi tulla.
Suurin ongelma sen liikkeessä on siis se, että etujalat ja takajalat ovat vähän eri paria. Takaa se työntää ihan hurjasti ja kintereissä ei ole nyt mitään ongelmaa. Sen sijaan (takakorkeana, rakennekuva kertonee haasteet!) sen on vaikea saada etusia tarpeeksi nopeasti takajalkojen edestä pois. Rintakehää täytyy saada ylös, ja se nousee vasta kun ravi on tarpeeksi lennokasta.

Sekuntti tämän jälkeen neiti M singahti mun ympäri. Sillä on niitä päiviä, jolloin pää nousee korkeuksiin ja rapsahdukset pelottavat. Hömppä tamma.
Sitten laukkasimme ja nyt hurjan eteenpäin pyrkivä ja hiukan kuumunut Mandy laukkasi parhaimmat laukat koskaan. Vahvaa, isoa laukkaa ja mä istuin kaikin voimin siellä, ei ollutkaan enää ihan helppoa meinaan! Kuntokin meinasi loppua ihan tykkänään multa. K huusi että tuolta laukan pitää näyttää ja että hänellä ei ollut vasempaan laukkaan siinä kohdassa mitään korjattavaa. Halleluja. Mä vaan istuin ja hymyilin kuin idiootti.

Mandy oli tänään ekan kerran koskaan solariumissa ja mä hieroin selkää, lapoja ja rapsuttelin. Mandy osaa nautiskella.
Oikeasta laukasta olin kertonut etukäteen siitä, että usein nousee väärä laukka ja ongelma on suurempi maneesissa kuin ulkokentällä. K tuumasi heti, että johtunee siitä, että maneesissa pyrkimys on huonompi. Totta!
Nostettiin sitten laukkaaa siitä "lennätysravista", rintakehä ylös ja laukkaa. Ja jopa nousi. Ja mitä laukkaa, vihdoin oli tunne että nyt hevonen oikeasti laukkaa ja kuljettaa mua. K:n mukaan laukassa voin mennä tiukempiakin kaarteita ja kootakin hetkellisesti, kunhan ratsastan sitten taas eteen.
Diagonaalin jälkeen käyntiin ja taas valmentaja hämmästyi (niin kuin minäkin). Hevonen siirtyi takaosallaan käyntiin nätisti.

Loppuravien sijaan K suositteli loppukäyntejä pitkällä kaulalla, mutta tuntumalla, jossa melkoisesti kuumentunut hevonen saatiin rauhoittumaan. Mua naurattaa aina niin hitosti kun Mandy kuumenee, se on niin hölmö ja symppis kun se tarjoilee sitä ja tätä. Joskus aikaisemmin se oli mun mielestä ärsyttävää, mutta nyt se on just sellaista pientä hössötystä, joka lähinnä huvittaa.

Jäi kyllä niin hyvä fiilis, että näitä sitten muistellaan kun taas tulee takapakkia!

Tänään Mandyllä olikin hemmottelupäivä, käytiin kävelemässä, syömässä vähän vihreätä, hän sai (multa) hierontaa ja rapsutusta sekä oli elämänsä ekan kerran solariumissa.

Nyt pari kevyttä päivää väliin ja lauantaina on taas valmennusta. Ensi viikolla on rokotus ja Mandy saa varmaan melkein viikon lomailla, pitkästä aikaa.

Niin pal ihana heppa.

12 kommenttia:

 1. Ihanaa kuulla, että kehitys on ollut huimaa :) Miten muuten olette korjanneet tuota oikean laukan nostamista? Tiedätkö, mistä on kyse? Meillähän on ollut haasteena juuri sama juttu, että heppa nostaa helposti oikeassa kierroksessa vas. laukan. Ongelmana on hepan vinous tai se, että pullauttaa oikeassa kierroksessa vas. lapansa ulos, jolloin vasen laukka nousee luonnostaan/helpommin hepalla. Eli meillä on täytynyt tehdä suoristustyöskentelyä. Hienosti on edistytty, mutta paikoitellen haaste tulee edelleen vastaan. Tietysti myös sitä mukaa, kun heppa saa lihasta (juurikin oikeisiin kohtiin :) ) ja jaksaa aina paremmin kantaa itseään tasapainoisemmin, niin hommat menee oikeaan suuntaan. Ihanaa syksyn jatkoa teille taas!! Terkuin Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin vähän hämmentynyt noin hyvästä palautteesta valmentajalta, kun en ole itse huomannut noin isoa muutosta. Tosin sen olen kyllä huomannut, että hevonen on ollut tosi tyytyväinen. Silloin kun kinner/vatsa/huono satula/mikälie sitä vaivasi talvella, se teki lehmäpotkuja sivulle ja stoppaili. Silloin oikean laukan noston ajattelukin sai tamman kireäksi. Siitä sitten johtuneekin se, että edelleen sen laukan nostaminen on vaikeampaa, vaikka se kyllä iloisesti sitä sitten laukkaa, kun se kerran on noussut. Luulen että kipeä kinner aiheutti sen alunpitäen, se puolestaan vinoutti ja stressasi ja masukin oli hiukan pipi. Nyt se on jäänyt hiukan tavaksi, vinokin se on edelleen...syitä on monia. Vasen lapa täytyy tosiaan pitää hallinnassa eikä saa taivuttaa oikealle liikaa. Meillä toimii tuo isosta ravista nostaminen näköjään myös aika hyvin. Jossain vaiheessa mulla oli ongelmana myös se, etten osannut sanoa, kumpaa laukkaa mentiin! Ihan hullua. Mandyllä on jotenkin niin pehmoinen laukka, että molemmat tuntuivat yhtä hyvältä selästä.
   Tsemppiä teille laukkaharjoituksiin!

   Poista
 2. Wautsi, ihanaa palautetta olette saaneet! Kyllä noilla fiiliksillä elää tämän pimeän talven yli! :) Toivottavasti sama meininki jatkuu teillä jatkossakin, olet selvästi löytänyt juuri oikean hevosen itsellesi. Fiilis näkyy kuvistakin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Mä olen kyllä tosi tyytyväinen tuohon hevoseen. Toki löytyy paljon hienompia ja upeampia ja parempirakenteisia, mutta tämä on omalla tavallaan niin suloinen ja luonne on ihan huippu! Ja tosiaan ylenpalttinen palaute melkein nolotti, kun kaikenlaisia alkeisongelmia on niin paljon, ettei helppo C edes taitais onnistua, mutta eipä tuo haittaa, yritetään kehittyä ratsukkona ja nauttia menosta. Kivaa syksyä teille ja kiva kun jätit kommentin!

   Poista
 3. Tulin hyvälle tuulelle kun luin tätä, mahtavaa!

  Pena ja Mandy ovat aika saman rakenteisia, melkein yhtä takakorkeita.. Hankalan mallisia. Vai mitä mieltä olet? http://penaponi.blogspot.fi/2016/03/kommee-kevathangilla.html
  Penalla ei ole niin paljon jousia liikkeessä kuin Mandylla, mutta tunnistan saman työläyden saada etuosa tarpeeksi ylös jotta takajalat ei "aja yli". Ja Pena on vähän laiska ja epätarkka etusistaan, se laahaa niitä mielellään ja sitten takoo ja paukkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todella, en ole tajunnutkaan, että Penakin on noin takakorkea. Eikö noissa wpb:ssäkin ole paljon arabiverta, ehkä se takakorkeus tulee sieltä? Eihän tuo helpota, mutta ei se silti mun mielestä ole ainoa ratkaiseva asia ratsatettavuuteen. Jos ne takajalat saa niiaamaan, niin sittenhän siellä on melkoiset jouset! Tosiaan etuset täytyy sitten saada edestä pois. Meilläkin alkuunsa oli ihan hirveää takomista, ja nytkin se on hyvä merkki heti siitä, että mennään ilman tasapainoa/liian lujaa/liian etupainoisena, eli tilanne täytyy korjata. Mutta ei sun ja Penan menosta kyllä huomaa noita ongelmia, eli hienosti olet saanut sen toimimaan!

   Poista
  2. Niin ja Penaa ja Mandyä vertaillessa huomaa kiusallisesti, kuin pullero Mandy on. Vaikka kuinka pienentäisin ruoka-annosta, niin aina vaan on yhtä täyteläinen...onneksi nyt ei sentään ihan yhtä paksu kuin pahimmassa vaiheessa.

   Poista
  3. Penassa on arabia itse asiassa aika paljonkin, neljännessä polvessa puhtaita arabeja on 4/16. Täykkäreitä on lähempänä, Penan emänisä on jo puhdas xx. Nekään eivät mitään rakennekaunokaisia aina ole :)

   Penan kuvat olivat liki vuoden vanhoja, kyllä se on nyt taatusti pullerompi ja huonommassa lihaskunnossa kuin Mandy :D Nou hätä!

   Poista
 4. Ei tähän oo muuta sanottavaa kun upeeta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy nauttia näistä hyvistä hetkistä, huonoja hetkiä on riittämiin tässä harrastuksessa :)

   Poista
 5. Hei hyvä te! Kohta tosin kun pääsette kokoamaan ja saat ekan kerran ne takajalat oikeasti alle, niin voit todeta, että takakorkeus ei haittaa yhtään ;) Velipoikakin on takakorkea, mutta näillä molemmilla on rakenteen puolesta jo ihan luonnostaan helppoa koota, kun vain lihaksen siihen hommaan löytyy! Ville Vauriokin totesi, että Danny pystyy rakenteensa puolesta kokoamaan todennäköisesti vaikka passageen asti tulevaisuudessa oikealla treenillä. Vastapainona toki keskiaskellajien ratsastaminen on hankalaa, mutta hei, aina pitää jostain tinkiä :D Mutta hienoa kuulla, että teilläkin on treenit alkaneet sujua nousujohteisesti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli oikeastaan ekan kerran sellainen fiilis, että tästä saattaa tulla jotain...siis sillai oikeesti, että kun lihakset kehittyvät oikein ja hevonen saa voimaa niin siitä voi oikeesti tulla tosi kiva! Kokoaminen on kyllä se avain, mutta en kiirehdi, parempi rakentaa perusta hyvin, että hevonen pysyy terveenä. Onni on asiantunteva valmentaja.

   Poista