torstai 30. maaliskuuta 2017

Kaikennäköistä pientä

Päiväkirjamerkintöjä viime päiviltä:

Laiskanpulskea poni
Mandy tuntui tuossa viimeisessä valmennuksessa tosiaan jotenkin veltolta, ei ollut ihan oma kuumuva, pirteä itsensä. Ei reagoinut pohkeeseen, kuten yleensä. Pysähteli sen oloisesti, että sillä oli ilmavaivoja. Kuitenkin se oli tyytyväisen oloinen, tavallaan vain sellainen laiskanpulskeantyytyväinen.

Psyllium-kuuri
Seuraavana päivänä laitoin viisi maapuomia ja kavaletin. Sama rennonlaiska meno jatkui.
Aloitin psyllium-kuurin, ihan varmuudeksi, kun oireet voisivat viitata johonkin hiekkaankin, vaikka ei kyllä mitenkään kiukkuinen ollut.
Seuraavat kolme päivää, torstain, perjantain ja lauantain vietin maastossa, kävellen enemmäkseen, hiukan myös ravaten. Sunnuntaina maneesissa ihan kunnon treenit ja Mandy oli taas oikein pirteä. Ehkäpä se olikin vain ollut hiukan väsynyt, kun liikuntaa on ollut normaalia enemmän.

Pohkeen edessä, mutta ei saa juosta
Sunnuntai olikin yksi parhaista ratsastuksista koskaan, ainakin lopuksi. Tein vähän samoja juttuja kuin tunnilla, mutta hiukan hitaammalla temmolla, pyrkien kuitenkin säilyttämään hevosen ihan rehellisesti pohkeen edessä. Kutittelin raipalla ihan pikkuisen, mutta pidin samalla sen verran vastaan, että ei päässyt juoksemaan. Ja yhtäkkiä sain raviin paljon paremman tahdin ja tahdikkuuden.

Ihana tamma, myrskyssä ilman satulaa
Maanantaina oli kauhea tuuli, suoranainen myrsky, mutta sitä uhmaten menin ilman satulaa maneesissa. Vieressä juoksutettiin nuorta hevosta, joka jopa kaatui ihan ympäri, kun sähelsi sen verran myrskyn paukuttaessa kattoa. Ja Mandy-mussukka oli niin kiltisti. On se vaan niin uskomaton. Miten voi olla tällainen tuuri, että löysin niin ihanan hevosen!

Eilen illalla. Mun rakas  <3


Satula sopii!
Satulansovittajakin kävi tallilla ja tsekkasi taas meidänkin satulan. Sopii kuulemma erittäin hyvin! Ei ole liian leveä eikä kapea. Toppauksetkin kunnossa. Periaatteessa ei pitäisi olla mitään syytä, miksi valuu...(vaikka se valuukin). Säädettiin hiukan etummaisen jalustinhihnan paikkaa (pujotettiin ulos "kolosta", niin että se roikkuu suoraan alas), josko se auttaisi eteenpäin valumiseen. Tosin näillä pyöreävatsaisilla ei olikein mikään tunnu auttavan. Ehkä kokeilen vielä sellaista ohutta geeliä alle.

Tässä jälleen kuva tästä samaisesta satulasta, joka on hyväksi havaittu, jälleen kerran.
Ja uusi satulavyö löytyi
Löysin sitten nettikirppikseltä Amerigon käytetyn satulavyön, Amerigo Protector Girthin, juuri oikean pituisenakin. Se on sellainen, jossa on panssari. Vyöhän on aivan järjettömän kallis, mutta raskin nyt ostaa, kun käytettynä löysin  lähes uudenveroisen. Tallikaverilla on sama vyö, ja olen kokeillut sitä, pitää ehkä satulan paremmin paikoillaan, saa katsoa.

Tämmöinen ihmesatulavyö!
Loppuviikkoa
Tänään Mandyllä on vapaa, tyttäreni käy hoitamassa ja pikku lenkillä maastossa.
Huomenna varmaan taas jumppaillaan maneesissa, lauantaina on irtohypytystä (jeeee, sanoo Mandy) ja sunnuntaina keleistä riippuen maastoa taikka maneesia.

Jihaa, tää on hubaa!


13 kommenttia:

 1. Joku suositteli juuri tota vyötä siihen lihasjuttuunkin. Oli kyllä tosi kallis! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan sikakallis. Aattelin nyt kuiteskin, että siihen laitan rahaa, kun Mandy vihaa satulavöitä ja kaikki tuntuvat valuvan kainaloihin hankaamaan. Tää jättää kyllä kivasti kainalot vapaaksi. Toivottavasti on hyvä! Ja onneks löytyi käytettynä 😁

   Poista
 2. Wau, tosi hyvä tuuri että löysit käytettynä! :) Mä päätin myydä pari vanhaa vyötä pois tuon Amerigon vyön tieltä ;)
  Meilläkin on satulassa ihan pieni kysymysmerkki, josta en ole varma johtuiko ihan vaan vanhasta kuluneesta huovasta + karvanvaihdosta, lukuisista koesatuloista joista osa valui tai pyöri, vaiko nykyisestä satulasta (huonoin vaihtoehto koska olen aivan ihastunut tuohon Amerigon flättimalliseen koulusatulaan). Hevonen kyllä kulkee aivan mahtavasti!
  Ohutta geeliä olen käyttänyt niin entisellä hevosellani (sillä arabilla :)) kuin nykyiselläkin ekan estepenkin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan tuuri, koska en ole nähnyt tuota kertaakaan aikaisemmin käytettynä myynnissä ja säästin melkein satasen! Toivotaan että on apua satula valumiseen. Nyt ainakin vaikuttais lupaavalta, mitä olen muutaman kerran kokeillut.
   Mä odottelen sun postausta siitä arabista! :)

   Poista
  2. Vähän jäänyt - nyt löytyy! :D

   Poista
 3. Mäkin haaveilen tuosta Amerigon vyöstä, kerro sitten kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron kyllä! Mä toivosin, että se myös vähentäisi Mandyn satulavyöinhoa. Mandya harmittaa aina ihan vietävästi, kun satulavyötä kiristetään. Kuitenkin sitä saa koskea kylkiin ja mahan alle kuinka paljon vaan, ei yhtään arastele. Mutta auta armias, kun satulavyö on kysessä niin neiti saa raivarin. Ja kaikenlaisia on kokeiltu.

   Poista
 4. Aina kun tuun kommentoimaan niin luen eka ylempien kommentit. Mainitsit että Mandy ei tykkää satulavyön kiristämisestä, uskon että vyö voi vaikuttaa mutta eniten kiristäjä itse. Ratsastan hevosta joka kanssa vihaa satulavyön kiristämistä (saattaa potkia mahan alle, yrittää purra mutta ei oikeasti ole koskaan purrut) ja hänen kanssaan käytetään sitä 1-reikä kerrallaan taktiikkaa. Tietenkin ensiksi laitetaan vyö suoraan löysälle kireydelle mutta siitä liikutaan ylöspäin hitaasti ja niin että vyötä ei vedetä nopeasti vaan hyvin hitaasti ja siitä vierestä voi vaikka rapsutella, tää on toiminnu meillä. En tietenkään tiedä että miten laitat satulavyön tällä hetkellä kiinni, en oo koskaan nähny, mutta meillä toi tekniikka on vähentänny kiukkuisuutta mutta aika on tietenkin pitkä, kaikki ei tapahdu kerralla :). Ja sitten toinen asia mikä tuli mieleen oli tosta geelistä, ne on mun mielestä tosi hyviä, issikoilla käytetään yleensä vain niitä satulan alla. Jos päädyt ostamaan sellaisen kannattaa samalla ostaa fairya ja tiskiharja jitta sen voi pestä joka käyttö kerran jälkeen sillä jos sitä ei pese geeli menee "tukkoon" ja siitä ei ole enään mitään hyötyä. Toivottavasti keksit tavan ratkoa satula pulman teille sopivalla tavalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Juu, tottakai kiristän vyön erittäin vähitellen, rapsuttelen samalla ynnä muuta. Hassua on se, että ei mitenkään reagoi siihen, että esimerkiksi harjaa kumisuan kanssa oikein kunnolla kyljistä, vatsanalta, mistä vaan. Nauttii vain käsittelystä. Satulaankaan ei reagoi mitenkään ja sillä hetkellä kun vastinhihnan laittaa vyön solkeen, alkaa kiukkuilu, vaikka satlavyö ei edes vielä KOSKISI karvaa. Luulen, että sillä on joskus jäänyt talvikarvaa sinne väliin nipistämään, ja tämä herneprinsessahan muistaa sen sitten varmasti ikuisesti. Satulansovittakin ihmetteli, kun antaa muuten tehdä ihan kaikkea, mutta tuo yksi hetki laittaa neidin ihan sekaisin. Ja tämä siis neljällä eri satulavyöllä ja usealla eri satulalla. Ja satulan epäsopivuudesta ei ole kyse, sen uskallan sanoa. Enka kyllä epäile vatsahaavaakaan. Joskus saattaa kiima/ilmavaivat tms. kyllä hiukan antaa lisä-ärtyisyyttä.
   Geeli ei juurikaan auttanut, ainakaan tällä hetkellä, kun karvanlähtö on niin voimakasta. Se saattaakin olla muuten yksi syy satulan liukumiseen. Karvaa lähtee aina niin että näyttää siltä, kuin lunta olisi satanut. Toivotaan että satula pysyy paremmin kesäkarvassa. Ja on tuo uusi satulavyö ehkä hiukan auttanut ainakin siihen etusuunnassa liukumiseen.

   Poista
 5. Omalla hevosellani valuvat myös satulat helposti lavoille, melkeinpä kaikki merkit kahlattu läpi ja listalle nousi kolme satulamerkkiä jotka eivät valu, albion, devoucoux ja childeric joka onkin meillä nyt käytössä. On muuten aivan mahtava satula, ei valu mihinkään ja omalle ahterille ihan paras! Jos tuo valuminen jatkuu ja sinua häiritsee se, suosittelen kokeilemaan ainakin tuota devoucouxin makilaa ja childericin satuloita. Niissä on lyhyet ja takaanousevat paneelit, joten menevät varmasti loistavasti hevosesi lyhyeen selkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ongelmana on myös se, että tällä hevosella lähes kaikki satulat jäivät keskeltä ilmaan, vain tuo Amerigo Vega ja Classic ottivat koko matkalta tasaisesti kiinni selkään. Vähän arvelen, että Childeric on liian suora, ja Abionit myös. Makilaa oon usein miettinyt, muttei ole tullut sopivasti vastaan.
   Mulla ollut nyt kokeilussa Amerigo Classic 16,5, jollaista jo kokeilin, mutta siinä yksilössä oli jotain outoa, tämä on uudempi ja istuu melkolailla täydellisesti Mandylle, vielä paremmin kuin Vega, ja on mun pepulle aivan ihana. Se on aavistuksen kapeampi ilmeisesti ja tuntuu kuin pysyisi hiukan paremmin. Hirveä hinta sillä vaan on! Katsotaan jos saan oman myytyä, josko pystyisi tuon jotenkin kustantamaan....

   Poista
  2. Aa, niinpä niin. No hyvä jos tuo Amerigon satula nyt käy. On tuo satulan löytäminen kauhea homma, itsekin etsin yli vuoden sopivaa satulaa ja sitten sain myös maksaa siitä tähtitieteellisiä summia.. Ja tällähetkellä pohdin sitä, että alkaako tuo noin vuoden meillä ollut satula jäämään kapeaksi. Huoh, en tiedä kannattaisiko se lähettää tehtaalle muokattavaksi vai ostaa leveämpi samaa mallia oleva ja myydä tuo kapeampi pois. Aina on mietittävää :D

   Poista
 6. Todellakin aina on pohdittavaa, mutta oon varmaan outo, kun jollain tapaa se on hauskakin pohtia! Juuri kirjoitin uuden postauksen näistä satulakokeiluista ja toivon että nyt ois löytynyt se "täydellinen yksilö" (onko sellaisia edes olemassa?). Childeric on kyllä niin superihana satula, yhdellä hepalla jolla ratsastin pitkään, oli se satula ja aina muistan se tunteen.

  VastaaPoista