keskiviikko 31. elokuuta 2016

Epätoivo ponin silmissä

Poikkeuksellisesti nyt on pakkoa puuttua muiden asioihin.

Puolitoista vuotta sitten, myytyäni Coco-hevosen, etsin uutta heppakaveria. Kävin koeratsastamassa ihan meidän lähellä erästä oikein kaunista isoa ponia. Se oli hyvin pidetty, liikkui kivasti ja oli selkeästi laadukas, mutta oli todella jännittynyt. Herkkä poni oli ollut pienessä ratsastuskoulussa ja toiminut tunneilla joskus paremmin, joskus huonommin. Sitä oltiin hoidettu hyvin ja se oli oikein hienossa kunnossa.
Poni oli tullut Hollannista pari vuotta sitten ja oli selkeästi enemmän kilpaponiainesta. Hiukan mietin jo sen ostoakin, mutta päädyin siihen, että se oli liian jännittynyt ja säpäkkä tätiratsuksi, Tunneilla se oli mennyt muiden perässä ihan kivasti, mutta yksinään se jännittyi eikä sillä oltu esimerkiksi juuri maastoiltu. Aina välillä joku muksahti sen selästä. Oli selvää, ettei se soveltuisi ratsastuskouluun.

Tässä pieni pätkä koeratsastusta, jossa vain yritin saada ponia hieman rennommaksi.

https://www.youtube.com/watch?v=46VtgJy9Ufo

Pian sen jälkeen tapahtuikin se onnettomuuteni (toisen hevosen kanssa), ja tämä poni tietysti jäi. Välillä mietin, että mitä sillekin mahtoi kuulua ja olikohan se löytänyt uuden kivan kodin.

Kunnes.
Eilen törmäsin yhtäkkiä netissä ihan sattumalta tutun näköiseen kuvaan, ja kas, siinähän se oli. Ystäväni tytär selässään. Kuva oli huutokauppa.net sivustolla. Puolentoista vuoden takainen kuva herätti taatusti monien huomion, sillä poni oli kivan näköinen.
Klikkailin auki uusimmat videot, enkä ollut uskoa silmiäni. Melkein tuli itku. Miten voi poni mennä tämän näköiseksi nopeassa ajassa?

https://www.youtube.com/watch?v=Hp0efswo540&feature=youtu.be


Ht-netissäkin tästä oli pitkät pulinat ja ponin välittäjä/myyjä/nykyinenomistaja/mikälie tietysti kiistää kaiken. Vaikka mielestäni tämä kuva kertoo oleellisen.Niin surullista.

Korostan, etten tunne ponia, enkä sen luonnetta, olen vain kerran sillä ratsastanut. Silti se jätti vaikutuksen ja tunteen, että siitä voisi ajan kanssa tulla kiva, kun se oppisi luottamaan omaan ihmiseensä. Helppo se ei varmasti ole.
En tiedä onko ponilla enää toivoa. Katse sen silmissä on aika epätoivoinen.

27 kommenttia:

 1. Sanattomaksi vetää tai no, olisihan sitä paljon sanottavaa. Mutta hurja ero videoiden välillä ja kyse yhdestä ja samasta ponista. Toivottavasti poni pääsee uuteen kotiin ja saa asianmukaista hoitoa ja ruokintaa. Luin myös sitä Ht-netin palstaa ja toivon, että ko. myyjän liiketoimet tämän jälkeen loppuisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toivon minäkin, sekä sitä, että poni pääsee asialliseen kotiin sekä sitä että myyjän bisnes loppuisi. Niiden vastausten perusteella, joita hän ht-netissä suoltaa, en todellakaan haluisi ostaa häneltä hevosta.

   Poista
 2. Näin tämän keskustelun ja kyllä teki pahaa katsoa ponin kesäkuvia ja sitten tuota videota... :( Ihan järkkyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin teki pahaa. Poni-rassu. Ja niin hölmöä päästää tuohon kuntoon, kun myyntiponiksi hankittu. Mitä ihmeen järkeä.

   Poista
 3. Minäkin olen seurannut netistä tätä keissiä. Hävytöntä käytöstä - tämä kaikkien hevostallinettiä lukeneiden tuntema nimimerkki sanoo että poni on laihtunut laitumella tuohon kuntoon eikä hän ole koskaan ajatellut ettei hevonen pärjääkään laitumella. Laitumelle oli hoitanut vesiä joku ei-hevosihminen ja siinä se laidunhevosten hoito vissiin sitten oli ollut. Kuvottavaa.

  Katsoin tuon ponin huutokauppahintaa ja ajattelin, että jos olisi... Ihan vain sen epätoivon takia. Ihan puhtaasta säälistä. Pieni parka.

  Koskettaa siksikin, että meille tuli loppukesäksi laitumelle edelliskesältä tuttu vieras, joka oli ollut alkukauden jollain toisella laitumella ja päässyt siellä tuota vastaavaan kuntoon. Yritin elvyttää sitä parhaani mukaan mutta tällä viikolla poni lähti taivaslaitumille. Se oli jo iäkäs joten sen kuntoonsaaminen oli alunperinkin epätodennäköistä. Silti surettaa ja suututtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus, Sanna, tuota oli varmaan kurja seurata! Tämä poni on onneksi vasta aika nuori, 8 vuotta, saattaisi vielä elpyä fyysisesti. Psyykestä en sitten tiedä, mutta ihmeellisen joustavia nämä eläimet usein ovat.

   Poista
 4. Voi pientä :( Toivottavasti se saa hyvän kodin ja oman ihmisen.

  VastaaPoista
 5. Video oli poistettu. Jäätävään kuntoon mennyt hevonen ja mikä alakaula tullut raukalle! Kertoo varmaan ratsastuksen ja käsittelyn tasosta, kun ratsuponille saadaan aikaan vastaava.
  Mikä ko ponin nimi on? Sille voisi alkaa hommata uutta kotia porukalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näköjään korvattu uudemmalla videolla. Siinä hiukan paremmassa lihassa, mutta ei sitä edelleenkään samaksi tuntisi. Mä toivon että poni pääsee nyt yhden tuttuni omistukseen, katsotaan.

   Poista
 6. Törmäsin eilen samaan ja tuli itku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mullakin silmäkulma kostui, kun tuon näin, en voinut uskoa siksi samaksi poniksi.

   Poista
 7. Minäkin kiinnitin tähän huomiota ja ajattelin samaa kuin sinäkin, että yleensä en kommentoi mutta nyt on pakko. Tietääkö joku, missä tallissa hevonen on? Tässä olisi nyt aivan ilmiselvä eläinsuojeluilmoituksen paikka.

  Ymmärrän, jos hevonen sairastuu ja se menee tuohon kuntoon hoidosta huolimatta, mutta se, että hevosta vielä käytetään tuollaisessa kunnossa tunneilla, on silkkaa julmuutta.

  Toivottavasti eläinraukka saadaan vielä elvytettyä - ja pois tuollaisista käsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmoituksessa on osoite Vanajanlinnantie 680, 13330 Hämeenlinna. Siinä osoitteessa sijaitsee Harvialan Hevostila -niminen paikka. Eli ehkä poni on siellä. Voiko eläinsuojeluilmoituksen tehdä videomateriaalin perusteella?
   Todellakin, kenen tahansa hevonen voi sairastua tai laihtua tai loukkaantua laitumella. Mutta silloin asiallinen hevosihminen tekee heti parhaansa, vie hevosen eläinlääkäriin ja antaa sille tarvittavaa lepoa, eikä suinkaan laita sitä tunneille juoksemaan osaamattomien ratsastajien kanssa. Häpeällistä toimintaa, jollaisen luulisi olevan jo historiaa tämän päivän Suomessa.

   Poista
  2. Tässä ilmeisesti myyjä laittanut hevosen ns. ylläpitoon ratsastuskouluun tienaamaan omat kaurarahansa. Edesvastuutonta toimintaa molemmilta. Monet muutkin hänen myynnissä olevat hevoset ovat arveluttavassa kunnossa. Kertoo myyjästä paljon ja nostattaa niin paljon tunteita tämä myyjä, että harvemmin näihin reakoin kun ei itse ole paikanpäällä näkemässä ja on toisen käden tietoa. Mutta ne videot kyllä kielivät niin paljon myyjän välinpitämättömyydestä, ettei sitä voi mitenkään puolustaa.

   Poista
  3. Kyllä nuo videot minusta kertovat niin paljon, että ihan hyvin voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen niiden perusteella. Eläinsuojeluilmoituksenhan voi tehdä, jos epäilee hevosen huonoa kohtelua. Ei tarvitse olla varma asiasta. Valvontaeläinlääkäri sitten päättää, onko aihetta viedä asiaa eteenpäin vai ei.

   Jos samalla ihmisellä on useita vastaavia tapauksia niin eläintenpitokielto olisi kyllä paikallaan.

   Poista
  4. Ilmeisesti kunnan ell on jo siellä käynyt, jonkun pyytämänä. Hyvä niin. On kyllä mielenkiintoista seurata kuinka tässä käy.

   Poista
 8. Ihan kamalaa, tapausta en tiedä (aavistus on kenestä nimimerkistä puhutaan) mutta joka tapauksessa niin surullista. :( Toivottavasti poni päätyy tutullesi ja sen kuntoutus onnistuu - niin fyysisesti kuin etenkin psyykkisesti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teinkin vielä eilen salapoliisityötä netissä ja löysin ilmoitukset + ht.netin keskustelut. Tuo poni jäi kyllä kummittelemaan mieleen, toivon kovasti että pääsee hyvään kotiin. <3

   Poista
 9. Melkein kaikki on jo sanottu. Toivottavasti hevoset pääsevät hyviin koteihin. Minua surettaa kuitenkin myös, että ilmoitusten saama julkisuus toisaalta auttaa löytämään halvoille hevosille ostajat - toivottavasti ei paikoista, jotka muuten eivät olisi hevosia hankkineet - mutta voi myös yllyttää samaa tai muita myyjiä samantyyppiseen kaupantekoon jatkossakin, kun säälillä myy hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa. Olisi parempi, jos kukaan ei säälistä ostaisi huonokuntoista eläintä, vaan eläin saataisiin viranomaisreittiä pois ja estettyä arveluttavan toiminnan jatkuminen. Toki se on hitaampi tie kuin rahan latominen pöytään.

   Poista
  2. Tavallaan, toisaalta jos tuostakin ponista olisi pidetty hyvää huolta, niin se olisikin oikeasti useamman tuhannen arvoinen. No, saa nähdä. Toivottavasti tämän myyjän touhut saavat nyt kuitenkin ihmiset heräämään siihen, etteivät jatkossa enää tee kauppaa hänen kanssaan. Vaikka toki on aina ihmisiä, joille mikään muu ei merkitse kuin hinta, valitettavasti.

   Poista
  3. Ylempi vastaus siis Charlylle. M, se on ihan totta. Mutta varmasti joku ostaa, säälistä tai ahneudesta (ajatellaan laittaa se nopeasti kuntoon ja lihaa luitten päälle, niin sitten siitä saa taas enemmän). Vähän luulen, ettei se tämän ponin kanssa ole ihan niin yksinkertaista. Herkkis vaatii vähän muutakin, kuin ruokaa voidakseen hyvin, näin arvelen.

   Poista
 10. En tiedä kenelle poni päätyi. Sain ennen huutokauppaa tietoja hevosten tilanteesta. Se oli ilmeisesti vielä surkeampi kuin miltä päällepäin näytti.
  Jos joku tätä lukee ja tietää jotain ponin uudesta omistajasta/asuinpaikasta/voinnista, olisi ihana kuulla. Mulle voi laittaa myös sähköpostia hastgumma@gmail.com!

  VastaaPoista
 11. Tosiaan laitoin s-postia, mutta tähänkin vielä, poni on edelleen samassa paikassa, tehtiin eläinsuojeluilmoitusta ja meni myyntikieltoon, kunnes saatiin parempaan kuntoon. Saa hyvää hoitoa ja on iloinen. Harmi kun näin on päässyt käymään useammankin hevosen kohdalla. Kyseinen myyjä tekee toimintaansa edelleen tällä hetkellä tori.fissä myy eestin hevosia ja issikoita. Kaikki Sirja Sorsilan hevoset ovat olleet jollakin tapaa rikki tai huonossa kunnossa eli varokaa ostamasta häneltä hevosta jos haluatte ehjän. Hyvää kevättä kaikille!

  VastaaPoista
 12. Heippa ! Tämä päivitys nousi taas esiin kaveriporukassa. Ostin tämän ponin syyskuun alussa sirjalta ja poni nyt paljon paremmassa kunnossa jos kiinnostaa niin täältä löytyy lisää tietoa https://www.instagram.com/tiimrs/ ja Mulle voi laittaa vaikkapa facebookissa viestiä Janita Hietaketo��

  VastaaPoista