perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kaviokuume

Ihmeellinen on se vaisto, joka sanoo että nyt on jokin (taas) oudosti.
Mun mielestä Lotta asteli yhtenä päivänä kävelyllä ollessamme  jotenkin erilailla oudosti. Se oikea etunenhan sitä on vaivannut, välillä kenkäkin painoi anturaa ja silloin se ontui ihan kunnolla, mutta tämä oli nyt jotain muuta.
Huippuihana varakengittäjämme tuli taas paikalle, laittoi käden vuohisille ja sanoi oho! Kaviopulssi oli tosi kova. Olen sitä lähes päivittäin kokeillut, kun laidunruohoon nyt kuulemma todella sokerista kylmistä öistä johtuen. Aikaisemmin pulssia ei ole ollut, mutta nyt oli.
Katsottiin liikettä, mutta käveli hyvin. Ravasi ihan mielellään, mutta nosteli etujalkoja kumman ylös. Ei kuitenkaan liikkunut mitenkään kaviokuumehevoselle tyypillisesti (olen pari sellaista nähnyt, ja sen kyllä erottaa). Koska pulssi oli kova, jotain siellä kuitenkin oli oltava vialla.

Laitumelle ei siis voisi mennä, se oli selvä. Lotta vietti yön laidunpaikan tallissa, ruuna tuli seuraksi. Tallin omistajalla on valitettavan paljon kokemusta kaviokuumeesta joten ensiapu tuli nopeasti. Lotalle annettiin pullollinen parafiiniöljyä ruiskulla suoraan suuhun, jotta kaikki laidunruoho tulisi nopeasti ulos mahasta. Se sai myös kaksi pussia Finadyneä, ja yöksi kuivaa heinää. Laidunpaikan tallissa on karsinoissa ihanat paksut olkipatjat, joka on pehmeä alusta jos kaviot ovat kipeät.
Seuraavana aamuna aikaisin lähdimme klinikalle. Onneksi minulla on aika joustavat työajat... Lotta oli karsinassa pirteänä eikä pulssia tuntunut enää kovinkaan paljon. Koppiin se meni tosi helposti, ihanaa että se on alkanut nyt sujua. Meidän "onneksi" laidukaveri ruuna oli myös menossa klinikalle, joten kyyti järjestyi kätevästi.

Klinikalla oli kuitenkin valtava ruuhka. Koska Lotta ei vaikuttanut kovin kipeältä, päätettiin, että tullaan huomenna uudestaan. Lotta sai kipulääkettä ja se vietiin oman tallinsa (joka on siis kaikeksi onneksi ihan klinikan vieressä) tarhaan. Kaviokuumeiselle suositellaan karsinalepoa, mutta kun se ei niin kipeältä vaikuttanut, oli pehmeähkö tarha ihan ok. Karsinassa olisi kuitenkin levoton ja stressaisi, kun olisi yksin tallissa. Lähtiessämme kokeilin vielä kavioita, nyt pulssi oli taas kova ja kaviot kuumat, mutta hevonen käveli ihan normaalisti. Itse ryntäsin töihin.

Tänä aamuna kävimme sitten uudestaan klinikalla.
Tutkimus oli nopea. Pulssi oli hävinnyt eikä aristusta kaviopihdeillä. Ei ontumista tms. pienellä ympyrällä betonilla. Ravissa ontui juuri sitä oikeaa etusta, mutta se ei liittyne kaviokuumeeseen. Lotta sai vielä kipulääkettä ja ohjeeksi tarhalepoa, kuivaa heinää ja laidun kielletty ainakin toistaiseksi.
Eläinlääkärin mukaan kaviokuume oli ilmeisesti ollut juuri alkamassa, mutta nopea ja oikeanlainen reaktio oli pelastanut Lotan ja oireet hävisivät nopeasti. Ilmeisesti kyseessä kuitenkin oli kaviokuumeen alku, sillä pulssi loppui, kun hevonen oli reilun vuorokauden pois laitumelta.
Olemme nyt siis takaisin omassa tallisamme. Lotta olla möllötti tarhassaan ihan tyytyväisenä, vaikka minulla sydän särkee siitä, ettei se voi mennä laitumelle.
Tiistaina Lotta menee uudestaan klinikalle. Silloin tutkitaan jalat ja katsotaan, mikä siinä oikeassa etusessa oikein vihoittelee, kun ei ole tullut kuntoon. Mietitään vaihtoehdot sitten, kun tiedetään missä mennään.

Kaksi yötä on tullut valvottua ja mietittyä ja kauhea migreeni iski itselle, ei helpota tilannetta. Töissäkin pitäisi välillä käydä. No, onneksi pääsimme säikähdyksellä tuon kaviokuumeen kanssa, se on viheliäinen ja kohtalokas vaiva. Nyt on "enää" tuo toinen vaiva jäljellä *nauraa sarkastisesti*.

Tiistai jännittää ja se, mitä röntgenissä paljastuu.

Muru   <3

18 kommenttia:

  1. Huhhuh, kylläpäs teitä koetellaan! Mutta jos jotain hyvää, niin syy epämääräiseen liikkumiseen taisi selvitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjut, voi kun se olisikin niin, mutta taitaa olla kyllä se nivelongelma edelleen taustalla, ja aiheuttaa sen "alkuperäisen" huonon liikeen. Monta ongelmaa kun on päällekkäin, niin täytyy olla melkoinen salapoliisi tässä... No, tiistaina sekin sitten selviää, kun otetaan röntgenit, toivottavasti!

      Poista
  2. Hienoa reagointia ja ensiapua! Hyvä että hoksasitte ajoissa! Valitettavan usein se hevosenomistajan intuitio on oikeassa =/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, en edes enää ujostele ottaa yhteyttä seppään/lääkäriin tms. kun aina on jotain ollut kun olen epäillyt. Tällä kertaa kuitenkin tuli se intuitio, että jotain on oudosti, mutta en tajunnut pulssia itse kokeilla, vaikka koko ajan sitäkin kyylännyt muina päivinä, hehe. No onneksi kengittäjä tajus :)

      Poista
  3. Hyvä, että kaviokuume saatiin aisoihin ennen kuin ehti oikeastaan edes alkaakaan! Toivon mukaan klinikalta tulee alkuperäisen vaivan tiimoilta positiivisia uutisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan näin, olen kyllä varautunut huonoihinkin uutisiin, pessimisti ei pety ! :D :D

      Poista
  4. taytyy sanoa että olet sitkeä sissi ! Respectiä sinulle ja Lotalle. Olipa hyvä että huomasitte tuon alkavan kaviokuumeen ajoissa. Hyvä että vielä pystyt hymyilemään. Virtuaalista tukea täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mä oon jo ihan turtunut tähän sairasteluun, mikään ei hetkauta. Mutta virtuaalituki silti enemmän kuin tervetullutta!

      Poista
    2. Tiedan tunteen, mullakin tata kesti pari vuotta, lahes itkin kun tallikaverit ratsastivat hevosillaan ja minun hevonen oli aina kipea/laiha/huonossa kunnossa. En varmaan jaksaisi enaa kayda lapi tuota mutta ymmarran kylla etta tulee lopulta tuollainen asenne etta ei enaa jaksa. Tsemppia.

      Poista
    3. Kiitos, tiistai ratkaisee paljon, jos nivelrikko on mennyt huonommaksi niin....:( Mutta voihan se olla että ei oo pahentunut ja vielä kannattaa lääkitä. Oon kyllä suoraan sanottuna myöskin sairaan kateellinen niille, jotka saavat ratsastaa terveillä hevosillaan. Lupaan, etten koskaan enää valita, jos hevoseni vaan on terve.

      Poista
  5. Voi kauhistus! Onneksi toimit nopeasti, sehän on kaviokuumeessa kaiken a ja o. Kovasti tsemppiä, toivottavasti vihdoin selviää mikä Lotan jalassa on ja saadaan hoidettua hevonen kuntoon.

    VastaaPoista
  6. Kiitos, toivotaan ettei alkava rikko ole edennyt, että vielä saatais hevonen hoidettua kuntoon.

    VastaaPoista
  7. Hui, olen aina ajatellut, että kaviokuume on ongelmana etupäässä poneilla ja kylmäverisillä. Tämä kesä on kyllä sellainen, että tulevan talvikauden heinä pelottaa jo etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kahdella kaverilla pv, joilla molemmilla on ollut kaviokuume, en siksi ole yllättynyt. Totta puhut, heinästä saattaa tulla aika makeaa herkkua...

      Poista
  8. Mahtavaa, että luotit taas intuitioosi ja kaviokuume saatiin aisoihin ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan. Pidän kovasti peukkuja, että oikeasta etusesta tulee toivoa antava lausunto ell:ltä. Tsemppiä Liisa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheh, tässä on kyllä intuitiolle ollut käyttöä viime aikoina...Kiitos Saija, kieltämättä hieman jännittää, heppa on ollut enemmän tai vähemmän ep nyt toukokuun alusta lähtien :(

      Poista
  9. Kiitos, ihanaa kun muistit ja nyt voinkin samalla todeta, että aika vaihtui keskiviikoksi, kun halusin meidän vakkarieläinlääkärin ajan.

    VastaaPoista